Waarom Hemelvaart?

Home | Blog | God | Waarom Hemelvaart?

Ieder jaar, 40 dagen na Pasen, krijgt bijna heel Nederland een vrije dag omdat het Hemelvaartsdag is. Omdat Pasen altijd op zondag en maandag valt, valt Hemelvaartsdag altijd op een donderdag. Dat is best handig, want dan hoef je maar één snipperdag op te nemen om een lang weekend vrij te zijn.

Sommigen weten misschien dat Hemelvaart iets te maken heeft met Jezus. Ontdek hier. Ontdek hier wat er precies gebeurde. Maar waarom dat moest gebeuren, is minder bekend. 

Beter weg zijn

Jezus had tijdens een gesprek met zijn vrienden al aangegeven dat hij na zijn sterven en opstanding weer naar de hemel zou gaan. Hij vertelde zelfs dat het beter zou zijn voor zijn vrienden dat Hij naar de hemel zou gaan. Hoe kan je zoiets zeggen tegen je vrienden? Hoe kan het beter zijn dat een vriend weg is, wanneer het juist zo fijn is om samen te zijn? 

Nooit was (en is) er Iemand geweest in wie God zo duidelijk zichtbaar is geweest als in Jezus. Hij zei het ook: als je Mij ziet, zie je Hem die Mij heeft gestuurd. Je kon bij Jezus in de buurt God zelf als het ware aan het werk zien. En nu geeft Jezus aan dat Hij beter weg kan gaan. Waarom zou Hij zoiets zeggen?

Nooit was (en is) er Iemand geweest in wie God zo duidelijk zichtbaar is geweest als in Jezus

Beperking menselijk lichaam

Toen Jezus als mens op aarde rondliep, kende Hij de beperking van het menselijk lichaam. Hij kon maar op één plaats tegelijk zijn. Was Hij bijvoorbeeld in Kapernaum, dan was Hij niet in Jeruzalem.

De ervaring om God zelf aan het werk te zien was dan ook maar voor een beperkt aantal mensen mogelijk. Alleen die mensen die in de buurt waren. Waarom is het dan beter dat Jezus naar de hemel zou gaan? Daar gaf Jezus zelf het antwoord op: Het is beter voor jullie dat Ik wegga, want als ik niet wegga kan de Helper niet naar jullie toekomen. 

Geestelijk aanwezig

Met deze “Helper” wordt de Heilige Geest bedoeld die op het Joodse Pinksterfeest, 10 dagen na Jezus’ hemelvaart, is gekomen. De Heilige Geest is de Geest van Jezus zelf en wil er voor een ieder zijn die Jezus wil volgen.

De spectaculaire groei had nooit kunnen plaatsvinden als Jezus lichamelijk op aarde was gebleven

Vanaf die gebeurtenis zien we dat door de kracht van de Heilige Geest het aantal volgelingen van Jezus spectaculair groeit. Met als resultaat dat er nu miljoenen mensen zijn die zich een volgeling van Jezus noemen. Het lijkt wel of Jezus nog altijd aanwezig is, maar dan niet fysiek, maar geestelijk, in de mensen die bij Hem horen. 

Spectaculaire groei

Die spectaculaire groei had nooit kunnen plaatsvinden als Jezus lichamelijk op aarde was gebleven. Jezus heeft ervoor gekozen om plaats te maken voor de Heilige Geest, zodat door de kracht van de Heilige Geest het Goede Nieuws, dat door Jezus’ dood aan het kruis en Zijn opstanding uit de dood de relatie met God hersteld kan worden, zich optimaal verspreiden kan. 

Wil je weten hoe de relatie met God hersteld kan worden, dan leggen we dat graag uitgebreid uit in de blog ‘Hoe zit het met God, Jezus en het kruis?’.


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Vul dan onderstaand formulier in.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenwurm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor