Wat is de Bijbel?

Home | Blog | Bijbel | Wat is de Bijbel?

Wat is de Bijbel

De Bijbel als bron voor je identiteit

Een paar jaar geleden werd de Bijbel gekozen als belangrijkste boek in Nederland. ‘Mooi’, zei een commentator voor de radio, ‘dat het een boek is met verhalen die niet echt gebeurd zijn.’

Trouw-journalist Stijn Fens zei toen echter iets anders: ‘De Bijbel wordt weggezet als een soort sprookjesboek, maar misschien hebben we er ook wat aan als samenleving, terwijl we wanhopig zoeken naar identiteit.’

Je identiteit heeft alles te maken met de vraag voor wie je leeft en waarom je leeft. Daar zoekt onze samenleving dus naar. Allerlei ‘bronnen’ worden gebruikt. De Bijbel wil ook een bron zijn. Niet zozeer één van de vele, als wel de meest betrouwbare.

Wat is de Bijbel?

Nu gaan we in op de vraag: ‘Wat is de Bijbel’?

Wat is de Bijbel - Bijbel

Het woord komt van het Griekse ‘Biblia’, dat ‘boeken’ betekent. Daarmee is al gezegd dat de Bijbel een ander boek is dan bijvoorbeeld ‘Knielen op een bed violen’ van Jan Siebelink. Dat boek is een doorlopend verhaal. De Bijbel is een verzameling van ‘boeken’ met elk een min of meer doorlopend verhaal. Door al die verhalen heen loopt wel een hoofdlijn: Gods plan om de hele schepping te bevrijden van al het kwaad. Bij het lezen van de Bijbel is het heel belangrijk om die hoofdlijn steeds in gedachten te houden.

Je hebt wel gezien dat ik daarnet ‘boeken’ schreef, met aanhalingstekens dus. Het gaat namelijk niet om een aantal losse boeken zoals in je boekenkast, waar je één band  omheen zou kunnen plakken. ‘Boeken’ in de Bijbel wil zeggen dat het gaat om min of meer afgeronde bijbelgedeelten en/of gedeelten van een zelfde schrijver. Jesaja bijvoorbeeld of Paulus. Namen die je misschien wel kent.

Oude Testament en Nieuwe Testament

Voor christenen bestaat de Bijbel uit twee hoofdgedeelten. Deze noemen we meestal het Oude Testament en het Nieuwe Testament. ‘Testament’ kun je in dit verband lezen als gegarandeerde afspraken die God met mensen maakt. In het Oude Testament is dat voornamelijk met de nakomelingen van Abraham, de grote voorvader van het latere Israël. In het Nieuwe Testament is dat met alle volgelingen van Jezus wereldwijd.

Wat is de Bijbel - Hebreeuws

Het grootste deel van het Oude Testament is in het Hebreeuws geschreven. Het was en is de taal van Israël. Omdat het Nieuwe Testament bedoeld is voor een veel grotere kring hebben de schrijvers gekozen voor de wereldtaal van toen, het Grieks. Vandaag de dag zouden we wellicht Engels gekozen hebben. Omdat beide oorspronkelijke talen voor de meeste mensen onbekend zijn is de Bijbel intussen vertaald in bijna alle bekende talen van nu.

Zoeken in de Bijbel

Om het zoeken en verwijzen naar bepaalde bijbelgedeelten makkelijker te maken is er al veel eeuwen geleden gekozen voor een verdeling van elk bijbelboek in hoofdstukken en elk hoofdstuk in afgeronde zinnen, die we meestal ‘verzen’  of ‘teksten’ noemen. Wanneer je bijvoorbeeld in een appje wil verwijzen naar vers 10 uit het 41ste hoofdstuk van het bijbelboek Jesaja, dan schrijf je dat zo: Jesaja 41:10. Wil je weten wat daar staat? Ga dan naar deze online Bijbel waar ik het juiste Bijbelgedeelte al voor je opgezocht heb.

Wil je meer weten over de Bijbel, volg dan onze gratis online cursus Startersbijbel.

Wim Markus

Ds. Wim Markus - ooit leraar wiskunde - nu emerituspredikant – schrijver van aantal boeken en multimediale catechese methode. (Disclaimer)

2 reacties

 1. C. (Kees) de Pater op 22 april 2019 om 20:42

  Ik lees dit op de website, onder ‘Wat is de Bijbel?’, hierboven:
  “Het woord Bijbel komt van het Latijnse ‘Biblia’ (boeken)”
  Biblia, boeken is meervoud van biblion, boek en dat is echt Grieks.
  Het Latijnse woord voor boek is liber. Daar komt het Engelse woord library vandaan, evenals het oud-Nederlandse woord librije.

  • Martien op 23 april 2019 om 15:01

   Oeps, foutje. Je hebt helemaal gelijk. We passen het aan. Dank voor het doorgeven.

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor