Is God wel te vinden?

Home | Blog | God | Is God wel te vinden?

Zoek en je zult vinden… Voor veel mensen een bekende uitspraak. Je kunt van alles kwijt zijn: je sleutels, je bril of zelfs een kind dat zich verstopt heeft. En ook al duurt het even, als je goed zoekt, vind je het meestal wel weer terug. Maar… wat nu als je iets of iemand zoekt en niets vindt? Dat kan lastig zijn en je zelfs moedeloos maken.

BLOG • Is God wel te vinden?

Zo werkt het ook een beetje wanneer je op zoek bent naar God. Kunnen we Hem altijd vinden als we Hem zoeken?

God zoeken

Zoeken doe je meestal pas wanneer je merkt dat je iets of iemand mist. Zoeken naar God is een stuk moeilijker omdat Hij niet zichtbaar is. Bovendien zijn veel mensen überhaupt niet op zoek naar God, omdat ze denken dat er geen god bestaat.

Jammer dat velen zo denken, want de Bijbel vertelt iets anders over het zoeken naar God. De Bijbel roept meer dan eens op om God te zoeken, want dat is wat Hij het liefste wil. De moeilijkheid is alleen: Is er een manier om God te zoeken waardoor je Hem kan vinden?

Uit de Bijbel

Voor sommigen houdt God zoeken in: je Bijbel lezen of naar de kerk gaan. Maar is dat wel zo? Ja en nee.

Wist je dat de uitspraak ‘Zoek en je zult vinden…’ uit de Bijbel komt? Lees het hier. Ook kan je wat lezen in Hebreeën.

Want als iemand naar God toe komt, moet hij geloven dat HIJ IS wie Hij zegt dat Hij is, en dat Hij de mensen beloont die werkelijk naar Hem verlangen.

Voorwaarde

Er is dus een voorwaarde wanneer je begint met zoeken naar God: Je moet geloven dat Hij bestaat! Dat klinkt eenvoudig, maar kan ook best lastig zijn. Wij willen vaak eerst zien en dan geloven. Maar in de Bijbel vertelt ons het omgekeerde. Eerst moet je geloven dat Hij bestaat en dan zul je pas zien!

Wij willen vaak eerst zien en dan geloven.

Je kunt tot geloof komen in God en Zijn Zoon Jezus Christus door de Bijbel te gaan lezen, maar het lezen van de Bijbel hoeft niet de eerste stap te zijn. Wanneer je heel eenvoudig tegen Hem zegt: ‘Here God, ik geloof in U, wilt U mij maar laten zien wat ik moet doen…’ dan zal Hij je duidelijk maken wat je kan doen.

Eerste manier

De Bijbel lezen of naar de kerk gaan is dus geen voorwaarde om God te kunnen vinden. Mijn man heeft God leren kennen vanuit de natuur. Ook dat kan een eerste manier zijn om ‘ja’ te zeggen tegen God.

Toch is het niet voldoende om alleen te zeggen: ‘Ja, ik geloof,’ en vervolgens weer je eigen weg te gaan. Ja zeggen is een goed begin, maar eigenlijk heb je Hem dan nog niet echt gevonden. Je wilt, nadat je dit hebt gezegd, toch ook weten waar Hij is, wie Hij is en wat Hij met je wil.

Het is bemoedigend om te weten dat de God van de Bijbel je nooit meer loslaat als je Hem hebt gevonden.

Gevolg van geloof

Het is dus een logische stap dat je – nadat je gezegd hebt dat je gelooft – God betrekt in je leven. Door te bidden en de Bijbel te lezen kun je hierin verder komen. Ook naar de kerk gaan zal je helpen om te groeien en samen met anderen meer dingen te leren over wie God is. Bijbellezen, bidden en naar de kerk gaan, zijn dus het gevolg van je geloof in de God van de Bijbel.

Hij is er altijd

Het is bemoedigend om te weten dat de God van de Bijbel je nooit meer loslaat als je Hem hebt gevonden. Je mag geloven dat Hij nooit afwezig is, maar geloof staat los van je gevoel. Hij was en is er altijd, en Hij zal er altijd zijn. En… Hij is altijd Dezelfde. Een andere belofte die God maakt: “En Ik ben alle dagen met jullie, totdat de tijd van de wereld om is.“.


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Vul dan onderstaand formulier in.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Wendy Born - van den Brink

Christen – getrouwd – (schoon)moeder – oma – (tekst)schrijfster – blogster – boekenwurm – zoekt de verbinding – houdt van organiseren en plannen – altijd in voor nieuwe projecten – houdt van hardlopen en opruimen van zwerfafval.. Lees meer blogs van Wendy. (Disclaimer)


Je bent een...*





*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor