Kun je God leren kennen vanuit de natuur?

Home | Blog | God | Kun je God leren kennen vanuit de natuur?

Vrolijk gezang van vogels, een prachtige zonsondergang, de wind die je voelt als je langs het strand struint of een dikke laag sneeuw… Misschien kun jij ook wel genieten van de prachtige schepping. Je kunt er zomaar urenlang doorbrengen en intens genieten van wat je ziet, hoort en ruikt. Bijna ieder mens ervaart in de natuur ook wel iets van de aanwezigheid van God. Maar, is het ook mogelijk om God echt te leren kennen uit de natuur?

Ontworpen en gemaakt

Wanneer we om ons heen kijken, kunnen we eigenlijk niet anders dan erkennen dat alles in de natuur niet ’zomaar’ is ontstaan. Er zal toch Iemand of Iets moeten zijn die dit alles ontworpen en gemaakt heeft. Wanneer je in de Bijbel leest, kom je meteen al in het begin God tegen als Schepper. Hij heeft alles wat leeft en beweegt op een unieke wijze gemaakt. Toen Hij de schepping voltooid had, zei Hij zelfs dat het ‘zeer goed’ was. Paulus schrijft in het Nieuwe Testament in zijn brief aan de Romeinen dat ieder mens Gods scheppingswerk kan waarnemen en Hem daardoor kan leren kennen. In feite zou dus niemand kunnen ontkennen dat God bestaat.

Niet zomaar

Het is nu zo’n dertig jaar geleden dat mijn man door de schoonheid van de natuur God heeft leren kennen. Hij wandelde veel in het bos en kon enorm genieten van alles wat hij zag. En dat is overigens nog steeds zo! Hij heeft geen christelijke opvoeding gehad, dus hij wist ook niet wat er over de schepping of een Schepper in de Bijbel stond. God en Jezus kende hij helemaal niet. Maar toch, diep in zijn hart, wist hij dat die eindeloos mooie natuur niet zomaar kon zijn ontstaan.

Ieder mens kan Gods scheppingswerk waarnemen en kan Hem daardoor leren kennen.

Ontroering

Hij voelde dat er Iemand was die dit ontworpen had en ervoor zorgt dat alles groeit en bloeit en dat de zon elke dag weer opkomt. Op een dag is hij heel bewust onder een boom gaan zitten en heeft hij gebeden. Hij kende God nog niet persoonlijk maar hij heeft erkend dat Hij er was en gevraagd of God hem wilde laten zien Wie Hij was. Zelf ontroert mij het nog altijd als hij hierover vertelt. Op die bewuste dag heeft hij Gods aanwezigheid gevoeld en kon hij niet meer ontkennen dat Hij er moest zijn.

Leren kennen

Maar, eerlijk is eerlijk, wanneer je God echt persoonlijk wilt leren kénnen, zul je ook naar Zijn stem moeten luisteren. Hem ontmoeten in de natuur is een begin, maar het kan hier niet bij blijven. Je zult, net als met ‘gewone’ vriendschappen, een relatie moeten opbouwen om Hem beter te leren kennen. God heeft tot ons gesproken via de Bijbel, Zijn Woord. Als je dus wilt weten Wie Hij is, wat Hij doet en wat Hij van je vraagt, zul je de Bijbel moeten opendoen en gaan lezen.

Ook kun je in gebed dingen aan Hem voorleggen en van Hem vragen. In het begin kan dit best lastig zijn maar er zijn gelukkig veel mensen die je hierbij willen helpen. Je kunt ook beginnen met het lezen van de Startersbijbel. Aan de hand van een aantal basisthema’s krijg je op allerlei manieren inzicht in het lezen van de Bijbel, het begrijpen ervan en het toepassen in het dagelijks leven.

Op die bewuste dag heeft hij Gods aanwezigheid gevoeld en kon hij niet meer ontkennen dat Hij er moest zijn.

Verkering

Gelukkig kregen wij, niet lang nadat hij bewust voor God gekozen had, verkering. We zijn er nog altijd dankbaar voor dat Hij ons bij elkaar heeft gebracht en dat ik mijn man, destijds mijn vriend, mocht meenemen naar een christelijke gemeente. Hij heeft daar veel geleerd over de Bijbel en over Wie de Here Jezus ook voor hem wilde zijn. Ook is hij actief de Bijbel gaan lezen en een aantal jaren later heeft hij zelfs een Bijbelschool gedaan. Stapje voor stapje mocht hij de Schepper beter leren kennen en is hij meer en meer van Hem gaan houden.

Genieten

Nog altijd is mijn man graag buiten in de natuur. Wij wonen dicht bij het bos en kunnen daarvan enorm genieten. Gods liefde straalt door de schepping heen, elke dag opnieuw. We mogen zien en ervaren dat Hij er is en kunnen Hem leren kennen door Zijn Woord en door gebed.

Voel je vrij om hieronder te reageren of neem contact met ons op.

Wendy Born - van den Brink

Christen – getrouwd – moeder van vier – pgb’er – (tekst)schrijfster – blogster – boekenwurm – zoekt de verbinding – houdt van organiseren en plannen – altijd in voor nieuwe projecten – houdt van hardlopen en opruimen van zwerfafval. Lees meer blogs van Wendy. (Disclaimer)

1 reactie

  1. Adriaantje op 7 juni 2021 om 11:54

    Heel mooi beschreven! Dankjewel.

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor