Levensvragen

Bang voor God?

Het kan maar zo gebeuren dat jij iemand bent of kent, die zegt bang voor God te zijn. Hoe komt dat? We behandelen in dit artikel twee redenen waardoor men bang voor God kan zijn.

Dit artikel is geschreven door: Peter Hartkamp

Beeld van God

Bang voor God zijn, kan komen doordat iemand een karikatuur van God heeft meegekregen vanuit de opvoeding. Wie thuis, op school of in de kerk steeds weer te horen heeft gekregen dat God een strenge God is, die onze kleinste misstappen afstraft, zal al gauw het gevoel krijgen niet te kunnen voldoen aan de strenge regels die in de Bijbel of in de kerkelijke traditie gesteld worden. 

Bovendien wordt in sommige kerken geleerd dat je zelf nooit kunt bijdragen aan je eeuwige bestemming. God kiest uit waar die eeuwige bestemming zal zijn en daar heb je zelf geen invloed op. Het moet je gegeven worden, zegt men dan. Jouw menselijke keuze of verlangen speelt geen enkele rol. En zo lang je niet weet of je uitgekozen (of: “uitverkoren”) bent, heb je voor God te vrezen.

Je eigen gedrag

Een tweede reden waarom iemand bang voor God kan zijn, heeft te maken met het eigen gedrag. Het kan zijn dat je een grote misstap hebt begaan in je leven. Een misstap waarvan jij denkt dat God je die nooit zal vergeven. Ondanks al je spijt, durf je met de gedane zaken God niet onder ogen te komen. 

Het is heel begrijpelijk dat een combinatie van een grote misstap en een vertekend beeld van God, je angst voor God alleen maar groter maakt.

Jezus

Wie denkt dat God streng en straffend is, doet er goed aan om goed naar Jezus te kijken. De Bijbel noemt Hem een ‘afbeelding’ van God zelf. In Hem zien we wie God is. Als we naar Jezus kijken, zien we dat Hij niet streng en straffend is, maar uitnodigend en vergevend. Hij wil niets liever dan mensen die bij God zijn weggeraakt nieuwe kansen geven.

Jezus' bekendste verhaal

Nu zou je kunnen denken dat de misstap die jij hebt begaan, nóg groter is dan de misstappen van die verloren en teruggekeerde zoon. Dat zou inderdaad kunnen. Misschien is het dan goed om te lezen, dat Jezus, als Hij gekruisigd wordt tussen twee misdadigers, zelfs één van de misdadigers vergeeft. Naar alle waarschijnlijkheid was deze man een moordenaar.

Jezus laat in de bovenstaande gebeurtenis zien dat zelfs een moord niet onvergeeflijk is. Het enige dat Hij vraagt is dat we onze misstappen erkennen en vergeving vragen. Eén van Jezus’ naaste medewerkers schrijft:

Als we aan God vertellen als we verkeerd hebben gedaan en Hem om vergeving vragen, dan vergeeft Hij ons. Dan wast Hij ons weer schoon van elke ongehoorzaamheid, zoals Hij heeft beloofd.
Johannes, vriend van Jezus

Contact

Mocht jij denken dat God een strenge God is of dat jouw misstappen te groot zijn om bij Hem te mogen horen, dan willen we je graag stimuleren om de gratis Waarom Jezus?-cursus te volgen en zodoende te ontdekken dat ook jij bij God nog altijd welkom bent. Wil jij graag meer lezen over hoe dat precies zit met je eeuwige bestemming, lees dan dit artikel.