Christelijk geloof

Ik geloof niet in God, want… ik heb al genoeg problemen veroorzaakt

Spijt is geen fijne emotie, want aan spijt ligt “schuld” ten grondslag. De dingen waar je spijt van hebt, kan je best oplossen, maar misschien ben je te trots om te vertellen dat je het mis had of dat iets je spijt. Angst voor imagoschade, schaamte of trots zijn vaak de dingen die in de weg staan om gemaakte fouten te herstellen.

Een reden om niet in God te geloven kan zijn dat je spijt hebt over dingen die je hebt gedaan. Je kunt de tijd niet terugdraaien. Zeker wanneer je het gevoel hebt dat je schuldig bent, en daardoor niet goed genoeg bent voor mensen of voor God. 

Morele grenzen

Of iets goed of fout is, wordt bepaald door de wet. Toch is het zo dat bij mensen die het gevoel hebben te veel fouten te hebben gemaakt, het vaak niet alleen gaat over strafbare feiten, maar ook over het overtreden van morele grenzen.

Morele grenzen komen voort uit ons geweten, en er zijn mensen die geloven dat ons geweten door God in ons is gelegd. Een zekere Paulus schreef ooit: “Iedereen doet wat hij zelf wil. Niemand leeft zoals God het wil. Niemand doet iets goeds, helemaal niemand.” Gods wet is gebaseerd op liefde en daaraan tippen lijkt bijna onmogelijk. 

Morele grenzen komen voort uit ons geweten, en er zijn mensen die geloven dat ons geweten door God in ons is gelegd

Smartphone

We zijn als mens te vergelijken met een smartphone zonder connectie. Een smartphone zonder internet doet het nog wel, maar eigenlijk heb je er tegenwoordig niets meer aan. Over dezelfde on-verbondenheid heeft Paulus het als hij zegt dat “alle mensen leven zonder de heerlijke aanwezigheid van God in hun leven”.

Kan de reden zijn dat we massaal op zoek zijn naar geluk in ons leven, alles te maken hebben met deze disconnectie? Omdat we ons dat probleem misschien helemaal niet meer realiseren, neemt God vaak het initiatief om naar jou uit te reiken. Dat kan op 1000 en 1 manieren. Iemand omschreef dat ooit eens mooi met de woorden “kloppen aan de deur van je hart”. Meerdere momenten in je leven doet God een poging om je aandacht te krijgen. Misschien is het feit dat je dit leest vandaag weer zo’n moment.

Kan de reden zijn dat we massaal op zoek zijn naar geluk in ons leven, alles te maken hebben met deze disconnectie?

Gesloten deur

Als spijt en schuld een reden is om je hart voor God gesloten te houden, dan is er nieuws voor je. Dit verhaal is er heel helder in wanneer jij er een potje van hebt gemaakt in je leven.

Lees dit verhaal maar eens

Verbinding zoeken

Net zoals je mobiele telefoon zonder connectie ook eigenlijk dood is, zo is dat ook met de mens zonder connectie met God. De connectie tussen God en de mens werd vanwege onze ongehoorzaamheid verbroken. 

Vanaf het moment dat je telefoon de verbinding verliest, gaat hij zoeken. Dat doen wij ook, bewust of onbewust. Net zoals in het verhaal van de verloren zoon, vinden veel mensen op deze wereld het geluk in tijdelijk geluk. Soms zijn onderliggende gevoelens voor dat geluk, het opvullen van een leegte, zoals het gevoel van schuld en schaamte. 

Christenen geloven dat alleen God je de bevrediging kan geven waar je ten diepste naar op zoek bent. Net zoals de verloren zoon hartelijk ontvangen werd door zijn vader, zo worden wij – wat het ook maar is wat je tegenhoudt – ook openlijk ontvangen door God, de Vader door wat Zijn Zoon voor ons deed.   

Christenen geloven dat alleen God je de bevrediging kan geven waar je ten diepste naar op zoek bent.

We kunnen ons voorstellen dat je dit best ingewikkeld vindt. Wil je er met iemand van ons over doorpraten? Dat kan! Onze e-coaches luisteren graag naar je vragen. Wil je graag meer weten over wat vergeven is en hoe God ons vergeeft? Kijk dan eens naar deze cursus over Vergeven. Dit artikel is een korte samenvatting van een toespraak die je in z’n geheel terug kunt zien via deze link.