Christelijk geloof

Hoe kan een liefdevolle God mensen naar de hel sturen?

Dit soort vragen krijgen we veel binnen. En heel logisch, want op het eerste gezicht klinkt het als een logische vraag. De Bijbel spreekt over de hel en het oordeel dat het gevolg is van een onrechtvaardig leven.

De hel wordt in de meeste gevallen in de Bijbel genoemd in de context van een leven dat niet tot eer van God is.

golf in de vorm van een hart

Context

Voor veel dingen uit de Bijbel geldt dat er vaak conclusies worden getrokken op basis van zinnen die niet in de juiste context worden besproken. Dit geldt ook voor de hel. De hel is niet het antwoord op of oordeel over het niet voldoen aan de door God opgestelde regels. Het is veel meer dan dat! Als mens kunnen we hier op aarde niet kiezen waar we naar toe gaan als we sterven. Waar we wel voor kunnen kiezen is een leven dat hemels of “hels” is.

Vastlopen

Misschien is het een wat vreemde benaming, maar veel mensen lopen vast in het leven doordat ze de negatieve invloeden op hun leven niet loslaten. Ze blijven hangen in de pijn uit het verleden en stillen deze “helse” pijn door drugs, drank, voedsel, pornografie, bezit of entertainment. Dit lijstje kan nog even doorgaan. We komen terecht in oneindige (zo lijkt het) cycli, waar geen einde aan lijkt te komen. Misschien is dit wel net zo “hels” als het beeld dat wij erbij hebben.

Als je zelf rondloopt met de vraag of jij naar de hemel of de hel zou gaan in het hiernamaals, moedigen we je graag aan om nu alvast met hemelse dingen bezig te houden. De vreselijke dingen die wij meemaken op aarde, persoonlijk of grote wereldproblemen, zullen er altijd zijn, maar we kunnen wel kiezen hoe we ermee omgaan. Blijf niet vastzitten in wrok, bitterheid of teleurstelling, maar onderzoek wat God zou willen zeggen door het lijden heen.

schoenen in een plas kleurige olie
Als je zelf rondloopt met de vraag of jij naar de hemel of de hel zou gaan in het hiernamaals, moedigen we je graag aan om nu alvast met hemelse dingen bezig te houden.

Gods keuze

Vasthouden aan wat je heeft beschadigd, maakt je bitter. Je sluit je af en je loopt vast. Veel mensen kiezen er soms aanhoudend voor omdat bijvoorbeeld trots of angst ze in de weg zit, terwijl God een geweldig plan heeft voor een ieder. Een leven dat zin heeft en hoop biedt. Maar daar moet je bewust voor kiezen. Dat gaat over een leven met Jezus. Dat is niet gemakkelijk, maar tegelijkertijd is een leven in het donker, in bitterheid en angst dat ook niet.

Afwijzing en toch geliefd

Mensen die Jezus volgen, worden christenen genoemd. Zij hebben bewust gekozen voor een leven met Jezus. Nog steeds maken zij lijden mee, en gaan zij door persoonlijke processen, maar zij doen dit samen met God. God stuurt deze mensen niet naar de hel.  Echter, als je bewust kiest om je eigen weg te volgen, zal er afwijzing plaatsvinden. Volgens de Bijbel leef je dan zelfs in de hel hier op aarde en maak je keuzes waar God geen aandeel in heeft gehad. Waarom zou je dan naar de hemel gaan?

God is goed en heeft je lief. God wil graag aandeel hebben in jouw leven! Dat liet Hij zien door Jezus. Misschien wil je meer over hem te weten willen komen. Dat kan via de cursus Waarom Jezus? die wij gratis aanbieden!

Wil je graag zelf lezen over wat God zegt in de Bijbel? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan. (Verzending alleen in Nederland).