Bijbel

Wat is de Bijbel?

Een paar jaar geleden werd de Bijbel gekozen als belangrijkste boek in Nederland. ‘Mooi’, zei een commentator voor de radio, ‘dat het een boek is met verhalen die niet echt gebeurd zijn.’ Trouw-journalist Stijn Fens zei toen echter iets anders: ‘De Bijbel wordt weggezet als een soort sprookjesboek, maar misschien hebben we er ook wat aan als samenleving, terwijl we wanhopig zoeken naar identiteit.’

Het woord komt van het Griekse ‘biblia’, dat ‘boeken’ betekent. De meeste boeken hebben een doorlopend verhaal. De Bijbel daarentegen is een verzameling van ‘boeken’ met elk een min of meer doorlopend verhaal. Door al die verhalen heen loopt wel een hoofdlijn: Gods plan om de hele schepping te bevrijden van het kwaad. Bij het lezen van de Bijbel is het belangrijk om die hoofdlijn steeds in gedachten te houden.

We schreven net ‘boeken’ bewust tussen aanhalingstekens. Het gaat namelijk niet om een aantal losse boeken zoals in je boekenkast. ‘Boeken’ in de Bijbel wil zeggen dat het gaat om min of meer afgeronde Bijbelgedeelten en/of gedeelten van éénzelfde schrijver. Jesaja bijvoorbeeld of Paulus. 

Oude Testament en Nieuwe Testament

Voor christenen bestaat de Bijbel uit twee hoofdgedeelten. Deze noemen we het Oude Testament en het Nieuwe Testament. ‘Testament’ kun je in dit verband lezen als gegarandeerde afspraken die God met mensen maakt. In het Oude Testament is dat voornamelijk met de nakomelingen van Abraham, de grote voorvader van het latere Israël. In het Nieuwe Testament is dat met alle volgelingen van Jezus wereldwijd.

Omdat het Nieuwe Testament bedoeld is voor een veel grotere kring, hebben de schrijvers gekozen voor de wereldtaal van toen, het Grieks

Het grootste deel van het Oude Testament is in het Hebreeuws geschreven. Het was en is de taal van Israël. Omdat het Nieuwe Testament bedoeld is voor een veel grotere kring, hebben de schrijvers gekozen voor de wereldtaal van toen, het Grieks. Vandaag de dag zouden we wellicht Engels gekozen hebben. Omdat beide oorspronkelijke talen voor de meeste mensen onbekend zijn, is de Bijbel intussen vertaald in bijna alle bekende talen van nu.

Zoeken in de Bijbel

Om het zoeken en verwijzen naar bepaalde Bijbelgedeelten makkelijker te maken is er al vele eeuwen geleden gekozen voor een verdeling. Zo heeft elk Bijbelboek hoofdstukken en elk hoofdstuk heeft zinnen, die we meestal ‘verzen’ of ‘teksten’ noemen. 

Wanneer je bijvoorbeeld in een berichtje wilt verwijzen naar vers 10 uit het 41e hoofdstuk van het Bijbelboek Jesaja, dan schrijf je dat zo: Jesaja 41:10. Wil je weten wat daar staat? Ga dan naar deze online Bijbel waar het juiste Bijbelgedeelte al voor je opgezocht is.

Elk Bijbelboek heeft hoofdstukken en elk hoofdstuk heeft zinnen, die we meestal ‘verzen’ of ‘teksten’ noemen

Meer weten

Wil je meer weten over de Bijbel, volg dan onze gratis online cursus Startersbijbel. Je kan bij ons gratis een Bijbel (Nieuw Testament) aanvragen. In deze Bijbel krijg je meteen uitleg hoe je het beste de Bijbel kan lezen.