Christelijk geloof

Hoe is de kerk begonnen?

In een gemoedelijk dorpje aan de IJssel, staat een klein kerkje waarvan men zegt dat het al voor het jaar 900 is gebouwd. Toen al kwamen er dus mensen samen om over de God van de Bijbel te horen, tot Hem te bidden en te zingen. Deze kerk is ruim 1125 jaar oud.

Maar als je wil weten wanneer de kerk daadwerkelijk is begonnen, moeten we nóg verder terug in de tijd.

Dit artikel is geschreven door: Peter Hartkamp

groep mensen op een rots
Oud kerkje aan het water

Begrip kerk

Misschien is het goed om eerst duidelijkheid over het begrip kerk te scheppen. Wij gebruiken het woord kerk namelijk op verschillende manieren. Vaak denken we bij een kerk aan een gebouw. In de Bijbel wordt er gesproken over een kerk of gemeente. Er wordt hier echter geen gebouw bedoeld, maar een groep mensen.

Het woord kerk is afgeleid van het Griekse woord ‘kuriakè’ wat ‘van de Heer’ betekent. Een kerk is Bijbels gezien dus een groep mensen die van de Heer is. Met de Heer wordt Jezus bedoeld. Hij heeft immers zelf gezegd dat Hij de gemeente zal bouwen.

Voor het begin van de kerk moeten we dus op zoek gaan naar het antwoord op de vraag wanneer er voor het eerst mensen samen kwamen die bij Jezus hoorden.

Pinksteren

Het jaar 33 is (vermoedelijk) het jaar dat Jezus stierf, na drie dagen opstond uit de dood en veertig dagen later naar de hemel ging (Hemelvaart). Tien dagen na Hemelvaart was het Pinksteren (het Joodse Wekenfeest). Op deze Pinksterdag gebeurden er wonderlijke dingen.

Jezus’ vrienden waren samen toen een geweldige windvlaag het huis vervulde en er vlammen als vuur zichtbaar werden op een ieder van hen. Deze tekenen trokken de aandacht van de aanwezige Joden die vanuit andere landen naar Jeruzalem gekomen waren. Het wonderlijke was dat iedereen de vrienden van Jezus kon verstaan in zijn eigen taal.

zingende mensen op het podium van een kerk
Wat alle kerken kenmerkt, is dat ze proberen invulling te geven aan hun geloof in Jezus.

Geboortedag van de kerk

Eén van de vrienden van Jezus, Petrus, hield een betoog en als gevolg daarvan kwamen er 3.000 mensen tot geloof. Deze gebeurtenis zou je de geboortedag van de kerk kunnen noemen. Het Bijbelboek Handelingen beschrijft hoe de kerk hier vanuit is gaan groeien.

Als een olievlek verspreidde de boodschap van Jezus zich over de wereld. Overal ontstonden er kerken, grote en kleine groepen die regelmatig samenkwamen voor onderwijs uit de Bijbel, gebed en er was zorg voor elkaar.

Verschillen

De kerken konden sterk van elkaar verschillen. En dat was ook logisch, omdat elke bevolkingsgroep zijn eigen gebruiken kende.
Kerken die voornamelijk uit Joden bestonden hielden zich bijvoorbeeld aan de Joodse gebruiken zoals besnijdenis, de sabbat als rustdag en de voedselwetten.

jongen met sterretje met op de achtergrond groot vuurwerk
Als een olievlek verspreidde de boodschap van Jezus zich over de wereld.

Kerken waar niet-Joden samenkwamen kenden deze gebruiken niet. Maar wat alle kerken kenmerkt is dat ze van de Heer Jezus zijn. Ze geloven in Hem als de overwinnaar over het kwaad en de dood, en willen Zijn voorbeeld volgen.

Geloof in Jezus

Die culturele verschillen tussen kerken zijn er nog altijd. In bijvoorbeeld een Afrikaanse kerk gaat het er uitbundiger aan toe dan in een West-Europese kerk. Maar ook in ons land zie je dat sommige kerken al een eeuwenlange traditie kennen en dat is te merken in de gebruiken en de invulling van de kerkdiensten.

Gemeenten die later ontstaan, kennen vaak een meer informele kerkdienst met liederen in een eigentijdse muziekstijl. Maar wat al deze kerken kenmerkt, is dat ze proberen invulling te geven aan hun geloof in Jezus.

Wie Jezus is en hoe je Hem kunt leren kennen, leggen we graag uit in onze gratis online cursus ‘WaaromJezus?’. Benieuwd of je in God kan geloven zonder kerk? Lees dan eens dit artikel.