Christelijk geloof

Hoe kom ik in de hemel?

Volgens de Belgische psychiater Dirk de Wachter konden mensen vroeger de zwaarte van het leven beter verdragen omdat er, ingegeven door het christelijk geloof, altijd het perspectief van de hemel was. “Nu is het leven soms heftig, maar later, na dit leven, komt alles goed”.

Bij het toenemen van de welvaart hebben velen het geloof in God en in de hemel vaarwel gezegd. Men wilde niet wachten op later, maar de hemel kon nù door onszelf in dit leven bereikt worden.

Dit artikel is geschreven door: Peter Hartkamp

vrouw in auto vragend kijkend

Verlangen naar de hemel

De negatieve bijwerking van deze denkwijze is echter dat men geen troost of perspectief zal vinden, wanneer het leven tegenzit of als de dood al vroeg zijn intrede doet. Hoewel voor velen de welvaart is toegenomen, wordt het leven toch vaak als zwaar ervaren. Dat maakt dat het verlangen naar een hemel ook toeneemt als we rouwadvertenties moeten geloven.

Want, daarin zie je vaak dat er sprake is van hoop op weerzien na dit leven. Hoe dat hiernamaals of deze hemel er uit zal zien, vult men vaak zelf in en is gebaseerd op eigen gevoel of overtuiging.

man in pak zittend op tennisbaan van bovenaf gezien

De Bijbel over de hemel

Het zal je niet verbazen dat christenen ook in de hemel geloven. Wat zij daarover geloven is gebaseerd op de woorden en het onderwijs van Jezus en Zijn apostelen in de Bijbel.

Opvallend is dat de Bijbel de hemel niet omschrijft als een eindstation, maar als een tussenstation. Het eindstation is een nieuwe aarde, waar God het middelpunt zal zijn. Je zou kunnen zeggen dat er dan echt een hemel op aarde is. Er is volledige harmonie en het kwaad en de dood zijn definitief verdwenen.

De bewoners van deze nieuwe wereld zijn mensen die geloofd hebben in God en Zijn Zoon Jezus. Zij hebben, tijdens hun leven op aarde, er op vertrouwd dat door middel van Jezus’ sterven en opstanding de scheiding tussen God en mens is opgeheven en er een herstel in de relatie met God is ontstaan. Een relatie waar zelfs de dood geen eind aan kan maken.

crossmotor in landschap
Toch is die hemel, hoe mooi ook, niet het eindstation.

Lichaam verlaten

Vandaar ook dat een van Jezus’ leerlingen, Paulus, het sterven omschrijft als het lichaam verlaten en bij de Heer (Jezus) gaan wonen. Christenen geloven dat zij, na hun sterven, hun lichaam verlaten en bij Jezus in de hemel zullen zijn. Zij zien daar naar uit, omdat ze Jezus volgen en van Hem houden.

Toch is die hemel, hoe mooi ook, niet het eindstation. Want de Bijbel spreekt ook over een lichamelijke opstanding. Bij de terugkeer van Jezus naar de aarde zullen de doden opstaan uit hun graven en samen voor altijd bij Jezus zijn.

Ontmoeting met God

Een prachtig gegeven vanuit het Christendom is dat het vooruitzicht op de hemel (en later de nieuwe aarde) niet alleen maar een geloof is in het weerzien van geliefden, maar vooral een verlangen is naar een ontmoeting met God. Wie God als Vader heeft leren kennen en Jezus als Bevrijder van schuld en Overwinnaar over de dood, wil niets liever dan deze God ontmoeten.

Ontdekken

Wat jouw intentie ook was om dit artikel te lezen weten wij uiteraard niet. Misschien houdt de vraag over het hiernamaals jou bezig. Als dat voor jou geldt, doe je er goed aan om te ontdekken wie God en Jezus zijn. Want het is toch vreemd dat je graag in de hemel wilt wonen, waar God is, terwijl je die God tijdens dit leven niet echt hebt gezocht?!

Zouden wij je mogen helpen bij die zoektocht? Neem dan contact met ons op, of kom meer te weten over wie Jezus is door de cursus WaaromJezus?.