(O)vergeven?

Home | Blog | God | (O)vergeven?

Mensen hebben soms rare gewoonten. Een van mijn kinderen is een prachtige, lange, blonde dame. Ze is super beweeglijk en kan allerlei vreemde dingen en doet dit dan ook te pas en te onpas. Spagaat, split, bruggetje achterover, etc… vraag me niet waarom, maar het zijn haar grappige en gekke fratsen. Ondoenlijk voor mij persoonlijk.

Een voorbeeld om een bizarre manier van leven te omschrijven. Sommigen doen op een soortgelijke manier eigenlijk hetzelfde om er bij te mogen horen. Ze liggen in spagaat omdat ouders zijn gescheiden of omdat er verwachtingen werden gelegd. Soms maak je onverstandige keuzes en soms doen anderen dat naar jou.

Op handen lopen

Je bent niet gemaakt om op je handen te lopen! Je kunt door te trainen erg flexibel zijn. Sommige mensen kunnen op hun handen lopen, maar dat is niet zoals het is bedoeld. De vraag is niet hoe flexibel je bent, maar in hoeverre je in staat bent je zelf te zijn.

Wanneer jij naar je zelf kijkt, wat zie jij dan? Probeer je op een bepaalde manier te leven wat bewondering afdwingt enerzijds, maar waardoor je juist zo enorm vermoeid bent geraakt? Mag jij je zelf zijn of laat jij je van alles aanpraten en gedachten zaaien die niet bij je horen? In de Bijbel zegt God: “Laat je niet bedriegen door jullie profeten en waarzeggers. Geloof niet wat de mensen die bijzondere dromen hebben, tegen jullie zeggen. Want ze liegen dat ze namens Mij profeteren. Ik heb hen niet gestuurd.”

Er is hoop!

Overal in het leven vind je mensen die je iets willen opleggen ook al kennen ze je niet echt. Soms is het leven lastig en begrijpen mensen je niet. Er is hoop, ook voor jou! “Want Ik weet wat mijn plannen voor jullie zijn“, zegt God. “Ik heb mooie plannen voor jullie. Plannen vol vrede, niet vol ellende. Want Ik heb een hoopvolle toekomst voor jullie.

Vergeving is een oplossing die we in handen hebben gekregen om te genezen

Hoe dan?

Misschien zie je wat ik schrijf als weer iemand die iets van je wil en het maakt je boos. Te veel onrecht in je leven, waardoor je het lastig vindt te veranderen. De Bijbel klinkt wel mooi, maar hoe dan? Wat nou hoop? Hoe nu verder? Hoe laat ik los? Ik wil je vertellen dat vergeving de weg is naar nieuw leven. Het is een oplossing die we in handen hebben gekregen om te genezen van onze kwetsuren, van de dingen die ons zijn aangedaan. Iedere daad van vergeving, of het een hele groot stap is of dat het slechts om iets kleins gaat, brengt ons dichter bij heelheid en herstel.

Uit de kreukels

Het is goed om uit je spagaat te komen en niet voortdurend bezig te zijn met wat jou is aangedaan. Misschien ben je niet eens boos, maar verdrietig omdat je niet krijgt wat je hebt verdiend. Misschien is er sprake van afwijzing. Je kan er totaal in vastlopen.

Wat nu als je eens niet bezig bent met anderen en je op zoek gaat naar wie jíj bent. God heeft jou bedacht. Hij wil dat het goed met je gaat! Wat anderen ook mogen beweren, Hij wil niet dat jij je in bochten moet wringen om geliefd te zijn. Je mag jezelf zijn. Hij is al vanaf je allereerste begin bij je. Hij kent je volkomen.

Je hebt misschien moeite met vergeven, maar is overgeven een optie?

Bitter of beter

Het lied Heer u doorgrond en kent mij is een mooi lied dat hier invulling aan geeft. Misschien iets om te beluisteren. Je bent namelijk de moeite waard. Je bent te mooi om bezig te zijn met bittere gedachten over anderen. Daarnaast is het ook goed om eens te onderzoeken wie Jezus is. Hij leerde ons dat we met God in gesprek mogen over alle dingen. “Vergeef ons wat we verkeerd doen, net zoals wij ook de mensen vergeven die verkeerd tegen óns doen.” staat er in de Bijbel.

“Vergeving die je schenkt hangt niet af van de dader.”

Vergeving begint bij God. De zoektocht zal je vast en zeker bij Jezus brengen. Je hebt misschien moeite met vergeven, maar is overgeven een optie? Ondertussen zou je de cursus vergeving kunnen volgen en onderzoeken hoe je een stap van overgeven kunt maken. Een eerste stap misschien? Wat houdt je tegen…

Erik Velema

Christen - Vader en opa - Houdt van mensen in hun pure vorm - Begeleider - Trainer - Coach - Hulpverlener meervoudige problematiek - Present zijn - Provocatief - Directief. Lees meer blogs van Erik. (Disclaimer)

1 reactie

 1. Zwier op 1 maart 2021 om 18:43

  Goeden gezegende dag,

  Ik lees 2 dingen:

  1 – jezelf zijn
  2 – vergeven.

  1 – Ik wil zelf geen standaard christen zijn.

  2 – Ik heb de mensen leerlingen en leraren van de middelbare school over het pesten en niet bij horen van de leerlingen vergeven. Ook de leraren die het slecht opgepakte vergeven. Het bracht echt een heel groot stuk genezing. Niet van ziekten. Maar druk op de bost weg een grote last weg. Liefdevollere gedachten over de daders. Rust en weg pijn, boosheid en verdriet die ik 12 jaar voelde en ervaarde. Het heeft eindelijk een plekje gekregen. Het dossier ligt in de kast.

  Shalom Zwier

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor