Christelijk geloof

Wat betekent ‘geloof, hoop en liefde’?

Misschien heb jij ze ook wel gehad of draag je ze nog steeds: kettinkjes met een kruisje, een anker en een hartje verbonden in een cirkel. Of je nu wel of niet iets hebt met het christelijk geloof, dat maakt eigenlijk niet uit. Vrijwel iedereen weet dat deze drie symbolen staan voor geloof, hoop en liefde - de essentie van het leven.

Vrijwel iedereen weet dat deze drie symbolen staan voor geloof, hoop en liefde - de essentie van het leven.

Dit artikel is geschreven door: Marja Verschoor-Meijers

ankers op deuren strandhutjes

Eeuwige liefde

Het idee achter de kettinkjes komt regelrecht uit de Bijbel, want daar staat dat geloof, hoop en liefde altijd zullen blijven bestaan…, en dan wordt er nog aan toegevoegd: “...maar de meeste van deze is de liefde”. Logisch eigenlijk als je bedenkt dat de inspirator van de Bijbel zelf liefde is: God is liefde en zelfs eeuwig. Dat is een troostrijke gedachte. Wat er ook gebeurt in de wereld, omdat God er is, zal er altijd liefde zijn!

Bijbels perspectief

Maar wat betekent geloof, hoop en liefde nu eigenlijk? Het lukt ons misschien wel om zelf interpretaties of betekenissen aan die woorden te geven. Maar dat die omschrijvingen misschien toch heel beperkt zijn, blijkt wel als we de bron van deze woorden erbij pakken - de Bijbel.

Menselijk geloof is iets in de trant van “Ik geloof het wel”, “Ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde” of “Ik geloof dat God bestaat”. Maar dat is ook wat satan gelooft. Bijbels geloof gaat veel dieper. Het is het bewijs van dingen die we niet kunnen zien en de zekerheid van de dingen waarop we hopen.

hand met steen in vorm van een hart
Geloof, hoop en liefde, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen een eenheid.

Zekere hoop

Daarmee komen we aan bij het volgende woord: hoop. Want wat betekent hoop voor jou? Misschien iets in de trant van “Ik hoop dat het goed komt met mijn examen”, of “Ik hoop dat het niet gaat regenen vandaag!” En als we eerlijk zijn, zit er in die hoop ook best een heel stuk onzekerheid.

De hoop die de Bijbel geeft richt zich op Jezus.

Ware liefde

Ook wat liefde betreft moeten we veel verder kijken dan onze menselijke liefde. Deze is in zekere mate vaak beperkt, en soms zelfs onbetrouwbaar. Liefde kan omslaan in haat, en van tijdelijke duur zijn. Maar de ware liefde is niet dat wij elkaar of God liefhebben - het is dat God ons eerst heeft liefgehad.

man met ketting met kruisje

Antwoord

Zonder God heeft liefde geen kans, want er zou helemaal geen liefde bestaan. Alles wat wij doen om die leegte van liefde te vullen zonder Hem, is zoeken naar het echte. Helaas vaak op de verkeerde plaatsen, bijvoorbeeld in het hebben van verschillende liefdesrelaties achter elkaar.

Bijbelse liefde is ons antwoord op God die de wereld zo lief heeft. Het is God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Zelfs je vijanden.

Geloof, hoop en liefde. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen een eenheid. Net zoals God zelf: Vader, Zoon en Geest in liefdevolle eenheid verbonden! Dat klinkt best ingewikkeld he? Lees dit artikel maar eens waarin uitgelegd wordt hoe God één is.

Wil je nou zelf graag meer weten over wie Jezus voor jou is? Lees dan dit artikel. Als je vragen naar aanleiding van dit artikel hebt en wil doorpraten, kan dat met één van onze e-coaches.