Christelijk geloof

Waarom in God geloven?

Waarom zou ik in God geloven? Wat voegt een onzichtbaar, almachtig Opperwezen toe aan mijn leven? Krijg ik een succesvoller leven als ik in God geloof? Word ik er gelukkiger van? Heeft het leven meer zin als je in God gelooft?

Al dit soort vragen zijn hele terechte en reële vragen. Wellicht dat jij er ook mee rondloopt. We behandelen ze graag in dit artikel.

Vrouw kijkt omhoog in donkere gang met tl-lampen boven zich

Wat is geloven?

Veel mensen, gelovig of niet, denken dat geloven inhoudt dat je ervan overtuigd bent dat er een God is. Dat is deels waar. Gelovigen geloven inderdaad dat er een God is, maar vanuit een christelijk perspectief ligt de kern van geloven dichter bij ‘vertrouwen’. Gelovigen vertrouwen erop dat God hen trouw blijft, hoeveel fouten we ook maken of wat we Hem ook maar aandoen. Omdat Hij van ieder mens houdt, ongeacht huidskleur, afkomst of karakter.

Geloven is een middel, niet een doel

Vertrouwen heeft pas zin als je gaat leven. Als je de spanning, het onzekere, het oncontroleerbare toelaat. ‘God vertrouwen’ klinkt misschien mooi, maar het is veel meer dan alleen maar een paar mooie woorden. Als iemand zich achterover laat vallen, terwijl hij erop vertrouwt dat zijn vriend hem opvangt, wordt dat vertrouwen pas gevoeld als je je werkelijk achterover laat vallen. Wie blijft staan en zich niet achterover laat vallen, kan alleen mooi praten over vertrouwen. Op God vertrouwen kan alleen als het leven wordt geleefd.

In God geloven is een middel om te kunnen leven, niet een doel op zich. Je vertrouwt erop dat er iemand is die je ziet, liefheeft, volgt, opvangt en redt als het nodig is.

drie vrouwen
In God geloven is een middel om te kunnen leven, niet een doel op zich

Redenen om te geloven

Er zijn meerdere redenen om in God te geloven. Volgens onderzoek word je er bijvoorbeeld gelukkiger van. Een reden daarvoor is, is omdat iedereen de behoefte heeft om geliefd zijn. Het liefst door iemand die ertoe doet, zoals een vader, moeder of een vriend. Christenen geloven in een God die van ons houdt, die ons ziet staan, die het beste met ons voor heeft. Dat maakt hen gelukkiger.

Een andere reden om in God te geloven is bijvoorbeeld ons verlangen naar constant meer. Als je nog niet gelooft, ben je misschien (onbewust) op zoek naar het opvullen van een leegte. Deze leegte vul je op met tijdelijke dingen. Denk bijvoorbeeld aan shoppen, feesten met vrienden, of veel sporten. Toch lijken die dingen niet de leegte op te vullen die je zo constant ervaart. Christenen geloven dat deze leegte kan en zou moeten worden opgevuld door God.

Maar de meeste gehoorde reden is misschien wel de persoon Jezus die Zichzelf liet, en vandaag de dag nog steeds laat zien aan mensen. In het Midden-Oosten gebeurt dat vaak door dromen, maar denk ook eens aan bovennatuurlijke wonderen of gewoon een plotselinge innerlijke overtuiging. Christenen geloven dat die Jezus God is.

Meer ontdekken over deze Jezus? Doe dan onze gratis online cursus WaaromJezus?, of lees een de artikelen over 7 redenen waarom je níet in God zou geloven.