Christelijk geloof

Hoe kom ik dichter bij God?

Vraag jij je ook weleens af hoe je dichter bij God komt? Je hoort over een God die “liefdevol is” en “een relatie met jou aan wil gaan”. Dit klinkt heel bijzonder, en misschien zou jij dit wel willen. Maar, hoe dan? Hoe kom je dichter bij God?

Als we heel eerlijk zijn, is deze vraag niet geheel de juiste vraag, want vanuit onszelf is het misschien niet eens mogelijk om dichter bij God te komen! Stel jezelf eens een grote God voor, die heilig en perfect is. Zou onze imperfectie daar tussen passen? En is er überhaupt een mogelijkheid om dichter bij zo’n God te komen? Volgens de Bijbel is het mogelijk. 

Niets is verborgen

Je bent niet de enige wanneer je denkt – of het gevoel hebt – dat je eerst iets moet doen, voordat je goed genoeg bent, om naar God toe te mogen gaan. De Bijbel vertelt ons dat je mag komen, hoe je situatie ook is. Op elk moment mag je tot God bidden. Zelfs, of juíst, op je zwakste moment. 

Voor God is niets verborgen. Hij kent je door en door. God kwam niet naar de aarde voor alle goede en perfecte mensen, maar juist voor degenen die hulp nodig hebben. Laat je dus niet weerhouden door een minderwaardig gevoel over jezelf, en zoek Hem gerust op! Maar, hoe doe je dat dan?

God kwam niet naar de aarde voor alle goede en perfecte mensen, maar juist voor degenen die hulp nodig hebben

Zoek God

God zegt in de Bijbel tegen Zijn volk (dat is Israël) dat Hij zich graag laat vinden. In deze passage zegt Hij dit tegen Israël, maar er zijn veel verhalen van mensen die God ervaren hebben, terwijl ze nog niets over Hem wisten! Deze passage geldt dus net zo goed voor jou. Als jij God zoekt, laat Hij zich graag vinden door jou. 

Helpen en leiden

God werkt verschillend in levens van mensen. Soms doet hij het zoals hiervoor beschreven, maar soms is het ook goed om er bewust voor te kiezen. “Bekering” noemen christenen dat. Het betekent dat je de keuze maakt om voortaan voor God te leven, en niet meer voor jezelf, en dat je gelooft dat Jezus ook voor jouw zonden is gestorven en weer opgestaan. 

Het zal niet meteen makkelijk of perfect zijn, maar vertrouw erop dat God jou wil helpen en leiden. Het keuzemoment om in God te geloven is de basis voor jouw contact (relatie) met God. Hoe meer en gebieden van je leven je overgeeft aan Hem, des te meer Hij kan gaan doen in jouw leven.

Het keuzemoment om in God te geloven is de basis voor jouw contact met God

Bezig zijn met de dingen van God

Als je wilt dat je relatie met God zich verdiept, is het belangrijk dat je je bezighoudt met de dingen die van God zijn. Het is makkelijk om in beslag genomen te worden door aardse zaken, waardoor de kans bestaat dat je God vergeet. Bezig zijn met deze hemelse dingen zal je logischerwijs dichter bij God brengen. 

Uitnodiging

Ben jij er klaar voor om de keuze te maken om dichter bij God te komen? Hij forceert niets – de keuze is aan jou. Hij wacht op je. Begin eens door dit gebed hardop uit te spreken:

“Here God, hier ben ik, ik stel me open om U beter te leren kennen. Wilt U mij daarbij helpen, zodat ik U zó goed leer kennen dat Uw liefde mijn verstand te boven gaat? Amen.”

We kunnen ons voorstellen dat je naar aanleiding van dit artikel vragen hebt of dat je de behoefte voelt om hier eens over door te praten met één van onze e-coaches. Wij moedigen je dan aan om contact met ons op te nemen. Wil je lezen over of en hoe God tot mensen spreekt, lees dan eens dit artikel.