Wat wordt bedoeld met het Koninkrijk van God?

Als je uit Nederland komt, staat er in je paspoort dat je een “ingezetene bent van het koninkrijk der Nederlanden”. Niks bijzonders misschien, maar voor mensen uit andere landen die geen monarchie kennen, blijkt dit erg interessant te zijn.

In de VS kent iedereen het ‘magic kingdom’ van Walt Disney waar je voor een dag koning mag zijn - tegen een forse betaling uiteraard. Dat Nederlanders burgers zijn van een echt koninkrijk met een koning is geen sprookje, maar werkelijkheid.

Dit artikel is geschreven door: Marja Verschoor-Meijers

vrouw loopt in Amsterdam

Werkelijk koninkrijk

In de Bijbel wordt ook over een koninkrijk gesproken. Het Koninkrijk van de hemel of het Koninkrijk van God, beide termen worden door elkaar gebruikt en soms wordt kortweg gesproken over het Koninkrijk. In de tijd van Jezus vroegen veel mensen ernaar, en aan de hand van vele verhalen, vertelde Hij op welke principes dat Koninkrijk is gebaseerd. Hij riep de mensen op om er in alle ernst naar te zoeken én er om te bidden: “Uw koninkrijk kome.”

kasteel van disneyland met veel bezoekers op de voorgrond
Het ‘magic kingdom’ van Walt Disney waar je voor een daagje koning mag zijn; tegen forse betaling uiteraard

Geestelijke dimensie

Uit de vele lessen die Jezus hierover gaf, blijkt dat het Koninkrijk van God geen zichtbare plaats of land is, maar een geestelijke dimensie waarin rechtvaardigheid, vrede en vreugde regeren met kracht. Dit lijkt geen haalbare zaak hier op aarde. Als we ons er niet verder in verdiepen, lijkt het Koninkrijk niet meer dan de hemel waar christenen binnen gaan wanneer zij sterven. Met andere woorden, het Koninkrijk lijkt een toekomstige bestemming.

Zoektocht

Maar waarom zou Jezus aan de mensen vertellen om “het Koninkrijk boven alles eerst te zoeken”? Hiermee zou Hij ons een zoektocht laten beginnen naar iets wat hier niet te vinden is. “Het Koninkrijk van God is onder u, het is in u”, zei Jezus. Dat is dus dichterbij dan we denken. In de Bijbel staat zelfs dat gelovigen het Koninkrijk van God vormen. Wat een bijzondere gedachte!

Waarom zou Hij ons een zoektocht laten beginnen naar iets wat hier niet te vinden is?

Gods wil regeert

Als gelovige ben je dus onderdeel van het Koninkrijk en het is mogelijk het Koninkrijk in je en bij je te hebben. Het is volgens de Bijbel namelijk geen aanwijsbare plaats of land waar je naartoe kunt gaan. Nee, het is een geestelijke dimensie waarin Gods wil regeert. Het is dus geen zaak van dagelijkse behoeften, zoals eten en drinken, maar juist van gerechtigheid, vrede en vreugde door de Heilige Geest. Het is ook geen theorie of theologie, want het Koninkrijk van God bestaat niet uit mooie woorden, maar uit kracht.

tafel met rode stoelen

Nodig Hem uit

Hoe kan je dat Koninkrijk dan zien als mens? Daarover zegt Jezus dat het alleen kan als je opnieuw geboren wordt. Nikodemus, een Joodse leider die leefde in de tijd van Jezus, vroeg aan Hem hoe dat in zijn werk gaat. Want, je kan toch niet twee keer uit de buik van je moeder komen? Bekijk hier het gesprek met Nikodemus over opnieuw geboren worden.

Nodig jij Jezus uit in je leven? Neem gerust contact met ons op om door te praten, of volg een (gratis) online cursus.