Ik doe zo mijn best, maar is het genoeg?

Home | Blog | Bijbel | Ik doe zo mijn best, maar is het genoeg?

Heb jij dat verhaal weleens gehoord van die man die op reis was op zijn ezel, toen hij plotseling een hoopje dons zag liggen, midden op de weg? Het gaat zo:

De man stapt van zijn ezel af en ziet dat het hoopje dons een mus is die op zijn rug ligt, met zijn pootjes omhoog… De man denkt eerst dat de vogel dood is, maar dat blijkt niet het geval te zijn. De mus is helemaal in orde. Dus vraagt de man: ‘Wat doe jij hier op je rug met je pootjes omhoog?’ De mus antwoordt dat hij een gerucht heeft gehoord dat de hemel omlaag zou vallen… ‘dus ik houd nu mijn poten omhoog om hem op te vangen. Zo voorkom ik dat ik word verpletterd…’ De man zegt: ‘Maar jij denkt toch niet dat je de hemel omhoog kan houden met die twee magere pootjes van je?’ De mus kijkt hem ernstig aan en zegt: ‘Ik doe mijn best, meer kan ik niet doen.’

Zinloos gedrag?

Wat vind je van dat verhaal? Misschien zeg je: Die mus heeft gelijk natuurlijk, je moet altijd doen wat je kunt. Maar wat als dat in feite zinloos is?

Doe-je-best-godsdiensten

Wat als we dit als vergelijking toepassen op een heel ander probleem? We maken even een overstap naar godsdiensten. In de godsdiensten van deze wereld lijkt soms een manier van denken te zitten die hier veel op lijkt. Als God bestaat, moeten we op zoek gaan en ons uiterste best doen om een brug te slaan en ons leven zo in te richten dat we hem tevreden houden. Kan dat? Geen idee. Waarschijnlijk niet, maar ‘je doet je best, meer kun je niet doen.’

Hoe zie jij dat?

Zou God – omdat Hij goed is, als in perfect en zonder fouten – van ons verwachten dat we perfect zijn? Dan is niemand van ons toch in staat om zo te leven als Hij zou willen? Te moeilijk, dat krijg je nooit helemaal voor elkaar. Iedereen denkt, zegt en doet dingen die totaal niet passen bij wat zo’n perfecte God van ons verwacht. Gaat het vandaag goed, dan gaat het morgen toch mis. Maar ja, wat moet je anders? Je doet wat je kunt en hoopt er het beste van… Toch?

Voor wat hoort wat-geloof

Zou het niet raar zijn als dat Gods idee was van hoop? Als het zo zou werken? Doen wat je kunt om Zijn liefde te verdienen en daardoor wellicht een plaatsje in de hemel te verdienen, terwijl je diep vanbinnen bang bent dat het niet voldoende is? Het lijkt zo zinloos, maar ja, stel dat Hij ziet dat je in elk geval gedaan hebt wat je kon… Je weet het nooit. Misschien dat het uiteindelijk toch nog iets oplevert…

Een ander verhaal

In de Bijbel – Gods woord – staat in elk geval een ander verhaal. Een zekere Paulus schrijft daar dat het bij God zo niet werkt. 

Jammer? Dat is maar de vraag. Als het doel van het leven is om aan het einde een rapport te kunnen laten zien, waarvan het gemiddelde voldoende moet zijn om over te gaan, dan zouden sommigen van ons misschien een goede kans maken. Ze zouden zich op de borst kunnen slaan en roepen: ‘Kijk mij eens. Ik was oké en jij was niet oké! Jammer voor jou.’

Maar zou jij in een God geloven die sommigen voortrekt ten koste van anderen? Net zoals een baas op je werk dat zou kunnen doen? Is dat nou het hoogste voorbeeld van liefde en rechtvaardigheid?

Misschien heb jij ook wel op die manier geprobeerd te leven? Of anderen in je omgeving? Tegenover elke onvoldoende proberen een goed cijfer te zetten, zo te scoren dat je gemiddelde toch voldoende bleef? Was dat goed genoeg? Je zou het graag geloven, maar je weet het niet zeker. Dan lijk je op dat musje dat hulpeloos met zijn pootjes omhoog ligt – je doet wat je kunt – in de hoop dat…

Je redt het niet. Hoe relaxt is dat?

In de Bijbeltekst hierboven wordt het radicaal omgedraaid. Er staat: Jij redt het niet. Niet als het van jou afhangt, maar wel als het van God afhangt. Wat dan? Daar is iemand anders voor nodig. Ken je dat verhaal dat God Zijn zoon Jezus gaf om ons mensen te redden? Of vind je dat heel vergezocht? De moeite waard om daar de Bijbel eens op na te lezen. Je zou zomaar op andere ideeën kunnen komen, die wel goed nieuws betekenen… Hoe relaxt is dat?

Het verhaal van Jezus brengt dat goede nieuws van God. Wil je meer over deze Jezus te weten komen? Doe dan de “Waarom Jezus?-cursus”. Je kunt hier ook contact met ons opnemen om je eigen verhaal (spiegel) met ons te delen. We luisteren graag naar je!

Jannine - Redactie IkzoekGod.nl

Lees meer blogs van de Redactie. Of kijk eens op Jezus.nl. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor