Christelijk geloof

Gaat geloven over regels?

Wat is het eerste wat in je opkomt wanneer je denkt aan geloven of religie? De kerk? Feestdagen? Of misschien wel het gevoel dat je veel dingen moet, en niks meer mag? Je bent niet de enige die er zo over denkt. En ook de media belichten vaak dit beeld wanneer het gaat over een geloof of religie.

Toch gaat geloven voor velen ook over meer dan alleen regeltjes volgen. Of zelfs helemaal niet om regels. Hoe zit dat precies?

voetbalscheidsrechter geeft gele kaart

10 geboden

Een bekend verhaal over regels gaat over de 10 geboden. Misschien heb je er vroeger weleens over gehoord op school. De 10 geboden spelen een grote rol in het Jodendom, het is immers een verhaal uit hun heilige boek (de Tenach), het Oude Testament uit de Bijbel. Maar wist je dat de 10 geboden ook nagalmen in de leringen van de Islam? Zo leert de Islam ook dat er maar één God is, en dat men één rustdag moet nemen per week. In het Jodendom worden de 10 geboden als een houvast gezien, en is het de maatstaf voor het leiden van een goed leven.

Tot slot zijn er ook nog christenen die de 10 geboden iets anders interpreteren. Al zien zij deze geboden ook echt als de heilige, door God gegeven wetten, toch ligt voor de meesten de nadruk niet op gebod, wet of regel, maar op liefde, genade en geloof. En deze gedachte begon allemaal bij één centraal figuur in het christendom: Jezus.

jonge man met muts in winteromgeving

Jezus en de wet

Jezus had in de tijd dat hij rondtrok veel gesprekken met allerlei mensen, waaronder ook Joodse bijbelgeleerden. Ze kenden de regels uit hun hoofd en wisten precies hoe ze moesten leven. Maar Jezus deed veel uitspraken die volgens deze geleerden gevaarlijk en godslasterlijk waren.

Zo vroeg Jezus of er één gebod het belangrijkst was, en dat kon niet volgens de geleerden, want alle regels zouden even belangrijk zijn. Toch stelde Jezus dat dit gebod de belangrijkste was: “(...)houd net zoveel van elkaar, als Ik van jullie.”

God liefhebben en je naaste liefhebben als dat Hij jou lief heeft. Dat klinkt erg mooi en liefdevol, maar kan soms ook lastig zijn. Toch lijkt het erop dat dit ook de kern is van wat Jezus vertelde op aarde, en lijkt Jezus het zelfs belangrijker te vinden dan de opgestelde regeltjes.

Liefde, genade en geloof: Het begon allemaal bij één centraal figuur in het christendom: Jezus.

Is liefde de kern?

Zoveel bekende artiesten schreven er over, en je zou kunnen zeggen dat het in navolging is van wat Jezus vertelde: liefde. In de meest opvallende toespraak van Jezus, lijkt liefde de belangrijkste boodschap te zijn: kom na wat je beloofd hebt, heb je vijanden lief, het leven gaat niet over bezit, vrede en vergeving. Benieuwd naar Jezus’ meest beroemde uitspraken? Check ze hier.

Jezus draagt op om liefdevol en helpend te zijn, goed voor anderen en mensen te behandelen zoals jij zelf behandeld zou willen worden. Doe geen goede dingen om op te vallen of voor je reputatie, maar wees eerlijk en oprecht. Houdt het goede wat je hebt niet voor jezelf, maar deel de Liefde Zelf met de mensen om je heen.

vrouw op een kerstmarkt

Regels vs. relatie

Of je nu wel of niet gelooft in Jezus, we kunnen allemaal iets leren van Jezus. En misschien is één van de belangrijkste punten wel dat Jezus niet sprak over het naleven van wetten en regels, maar over het naleven van liefde. Christenen zeggen daarom ook vaak dat hun geloof niet zozeer gaat over regels, maar om relatie - een relatie met God.

Toen Jezus de menselijke geschiedenis instapte en volgelingen bij Hem riep, zei Hij niet: Volg deze regels. Neem deze reglementen in acht. Voer deze rituele plichten uit. Jaag deze weg na. In plaats daarvan zei hij: Volg Mij.
David Platt

Heb je weleens nagedacht jouw relatie ten opzichte van God? Hoe zou je deze beschrijven? Misschien is het wel allemaal nieuw voor je. Wist je dat we een tof leesplan hebben gemaakt over redenen om niet in God te geloven? Eén van de redenen is dat je zoveel moet en weinig mag. Maar is dat wel zo?

Wil je graag doorpraten over wat je gelezen hebt? Dat kan! Neem gerust contact met ons op. Zelf de Bergrede lezen? Vraag hier het gratis boek aan waar het in staat, en ontdek Jezus.