Wat is liefde?
Wat is liefde? Is liefde alleen maar een gevoel? Hoe zit het met verliefdheid? Wat is echte liefde?
Er zijn steeds meer ‘realityprogramma’s’ over de liefde. Denk aan de klassieker Boer zoekt vrouw, maar ook aan B&B vol liefde, Lang leve de liefde, Married at first sight, First dates, Date smakelijk. Het houdt niet op. En het publiek geniet ervan. Maar… gaat het nu om liefde? Of om verliefdheid?
Wat opvalt is dat in die datingprogramma’s het onderscheid tussen liefde en verliefdheid steeds vager is geworden. Liefde wordt meer en meer gezien als een gevoel dat je voor iemand hebt. Een vonkje, een lichtje, een vlindertje in je buik. Het gevoel dat we eerst als verliefdheid zouden omschrijven.
Wat is liefde
Liefde is iets anders. Het gaat dieper.
Liefde is een werkwoord. Liefde is een keuze. Liefde is een radicale keuze om er voor de ander te zijn. We kunnen liefde in dit verband in een adem noemen met liefhebben en houden van.
Liefde of verliefdheid
Liefde kun je aan iemand beloven, verliefdheid niet. Dit omdat liefde een keuze is en verliefdheid slechts een gevoel.
Maar als liefde, als keuze voor elkaar, de basis onder je relatie is, dan kan liefde ook momenten hebben dat de vlindertjes af en toe even minder voelbaar zijn. Als het om echte liefde gaat, komen die vlinders wel weer terug. Dat gaat niet vanzelf. Daar moet je soms wat meer werk van maken.
Zoals gezegd komt het verschil tussen deze woorden in datingprogramma’s op tv lang niet altijd duidelijk naar voren. Als je wilt weten wat échte liefde is, kijk dan eens naar de liefde van God voor mensen. Vind je dat een vreemde switch in dit verhaal? Lees dan vooral verder!
Dat is echte liefde
Misschien heb je er weleens van gehoord? Dat God alles voor de mensen overheeft. Dat hij Zijn zoon Jezus naar deze wereld stuurde. Dat was pas een daad van échte liefde. Hij maakte de keuze om zichzelf radicaal te geven voor de ander. Niet omdat Hij vlindertjes in z’n buik had van de mensen, maar omdat Hij het niet over Zijn hart kan verkrijgen om hen aan hun lot over te laten.
Jezus was in de hemel, de meest perfecte plek die je je voor kunt stellen. Die plek gaf hij op voor deze wereld. Hier werd hij de zoon van een arme timmerman. Hij werd afgewezen. Zijn dorpsgenoten wilden Hem van een klif gooien. Zijn broers en zussen verklaarden Hem voor gek. De geestelijke leiders in het land haatten Hem. Zijn volksgenoten scholden Hem uit. Zijn vrienden lieten Hem in de steek. Zijn ene vriend verraadde Hem zelfs. Zijn andere vriend ontkende glashard Hem te kennen en uiteindelijk onderging Hij een afschuwelijke marteldood. Zou jij zoiets ooit voor iemand over hebben?
Die ellende onderging Hij omdat Hij wist dat alleen op deze manier de relatie tussen de mensen en God hersteld kon worden, zoals deze ooit was bedacht. Die opofferende, zichzelf-wegcijferende, onvoorwaardelijke en gunnende liefde heeft Zijn hele doen en laten getypeerd. Daar kunnen we in onze onderlinge relaties nog veel van leren.
Dit is wel even heel iets anders dan de soms toch oppervlakkige relaties die we via datingprogramma’s voorgeschoteld krijgen. Wat vind je van die switch? Wil je meer weten over die echte liefde die Jezus heeft laten zien? Volg dan de cursus “Waarom Jezus?” en ontdek meer over wie Hij was. Of volg een leesplan in de Bijbel.