Geloof en gevoel?
In de blog Wat is geloof hebben we uitgelegd dat geloven betekent dat je jezelf overgeeft aan Jezus. Dankzij Hem is het mogelijk een relatie aan te gaan met God.
En zoals elke relatie ook te maken heeft met gevoelens, heeft onze relatie met God dat net zo. Onze relatie met God is ook te vergelijken met een huwelijksrelatie, zoals de Bijbel dat ook doet.
Dit artikel is geschreven door: Peter Hartkamp
Onvoorwaardelijke opoffering
Stel je eens een huwelijk voor waarbij de gevoelens voor elkaar geen rol spelen, dat zou een vreemd huwelijk zijn. Toch is een huwelijksrelatie niet allereerst gebaseerd op gevoel, maar op een onvoorwaardelijke keuze voor elkaar. Precies dat kenmerkt ook de relatie met God. De liefde van Gods kant is in de eerste plaats een onvoorwaardelijke opoffering. God gaf Zijn Zoon om ons te redden. Dat was een bewuste keuze, die Hemzelf verbond aan ons mensen.
En nu vraagt God van ons een reactie. Hij vraagt aan ons een onvoorwaardelijke keuze van toewijding.
Verschillende gevoelens
Nu is het gekke met gevoel, en de uiting van die gevoelens, dat dit bij ieder mens verschillend is. Er zijn ook mensen die rationeler zijn ingesteld. Zij maken hun keuzes door alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Anderen zijn meer intuïtief en laten zich door het gevoel leiden.
Het ene is niet beter dan het andere. Een gebeurtenis kan bij verschillende mensen verschillende gevoelens oproepen. Denk nog maar eens aan de huwelijksdag. Er zijn echtparen die de hele dag lopen te stralen, terwijl anderen tijdens de trouwdag een keertje vol schieten en tranen de vrije loop laten. Totaal verschillende soorten emoties, op dezelfde gebeurtenis.
Geloof te beoordelen aan gevoel?
Je hoeft je niet schuldig te voelen omdat jouw emoties anders zijn dan die van een ander. Toch zien we dat in het geloofsleven nog weleens gebeuren. Iemand ervaart zijn geloof uitbundig en geeft daar uiting aan. De ander heeft dan het gevoel tekort te schieten. Of iemand beschouwt zijn gevoel en beleving als hét bewijs van echtheid. Mensen die niet net zo’n gevoel kennen, worden dan als minder gelovig beschouwd.
Dat is een kwalijke zaak. Op zo’n moment wordt de ervaring of de ervaring van de ander als norm beschouwd. Dat kan niet de bedoeling zijn! Want voor je relatie met God geldt hetzelfde als voor die huwelijksrelatie waar we het net over hadden: dat is voor iedereen anders.
Gevoelens als reactie
Wie Jezus aanvaardt als Verlosser, is een kind van God geworden. Dat is het feit! Onze gevoelens zijn daar een reactie op. En juist omdat mensen allemaal verschillend zijn, kunnen en mogen die gevoelens bij ieder mens verschillend zijn!
Heb je een vraag over dit thema? Neem gerust contact met ons op en stel je vraag. Wil je graag zelf een Bijbel ontvangen? Vraag die hier gratis aan (verzending alleen binnen Nederland).