Wat als er méér is? #buitenaardsleven

Home | Blog | God | Wat als er méér is? #buitenaardsleven

We hebben dit jaar als gezin voor het eerst een deel van onze vakantie in de bergen gevierd. En wat hebben we ervan genoten. Ongelofelijk mooi om de indrukwekkende rotspartijen te zien, die kilometers de lucht in gaan. En als je dan van boven naar beneden kijkt, geeft dat weer een heel ander, machtig mooi perspectief.

Leven op andere planeten

Ergens gedurende die vakantie, zag ik een nieuwsbericht dat wetenschappers in staat zijn geweest om met een nieuwe methode te kunnen gaan speuren naar leven op andere planeten. Daar wordt al veel langer onderzoek naar gedaan, want we hebben ontdekt hoe oneindig groot het heelal is. En dus komt de vraag op; zijn wij de enige? Is deze aarde echt de enige planeet waar leven zich heeft kunnen ontwikkelen? Zou er niet méér zijn? En wat als er méér is?

Is deze aarde echt de enige planeet waar leven zich heeft kunnen ontwikkelen?

Co-creëren

Ik krijg die vraag nog wel eens. En dan vanuit de suggestie: Áls er méér is, dan houdt jouw christelijke verhaal vast geen stand? Nou, dat valt wel mee. De Bijbel sluit buitenaards leven niet uit. Het zegt er niet meer over dan dat God als Schepper het heelal en daarbinnen deze aarde heeft gemaakt. En dat Hij op die aarde als grootste kunstwerk de mens heeft gemaakt. De mens is een bijzondere schepping omdat God het nodige van zichzelf in de mens heeft gelegd, waardoor wij bijvoorbeeld kunnen liefhebben, kunnen reflecteren op het leven en kunnen ‘co-creëren’. Wij kunnen met wat de schepping ons aanreikt nieuwe dingen maken.

Wij kunnen met wat de schepping ons aanreikt nieuwe dingen maken.

Leven voor een doel

Het feit dat wij hebben ontdekt dat de aarde maar een minuscuul puntje in dit heelal is, en dat we kunnen bedenken dat er daarom wetenschappelijk gezien een kans zou zijn dat er meer leven in het heelal is, zegt mij dat er méér is. En dat we voor méér bedoeld zijn dan alleen om geboren te worden, een tijdje leven en dan weer doodgaan.

Deze wereld en het heelal is té wonderlijk, té bijzonder, té groot om maar heel even op te leven. Wat zien we er in één, kort mensenleven nu van? Mij zegt dat, dat er méér is. En als mij dan verteld wordt dat God in deze wereld door Jezus naar ons is toegekomen om de dood te overwinnen maakt mij dat nieuwsgierig naar Zijn leven en Zijn verhaal. Dat is voor mij een stuk haalbaarder dan te ontdekken op welke planeet er leven is (geweest). Als het zover is dat wetenschappers dat ontdekt hebben, dan hoor ik het wel.

Meer weten

Wil jij meer weten wat God in Jezus heeft gebracht in deze wereld? Doe dan de (gratis) online WaaromJezus-cursus

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)

9 reacties

 1. Maarten Hanekamp op 13 september 2021 om 21:12

  Goedenavond Duurt Vonck,

  Dank je wel voor je Blog. Ik las hem met veel interesse. Ik heb me namelijk enorm verdiept in dit onderwerp. ALs ik de bijbel open op bladzijde 1 dan kan ik al concluderen dat wat er in de bijbel staat niet overeen komt met wat we hebben geleerd en wat je schrijft.

  In genesis 1: 6 en 7 lezen wat God het firmament schiep. Hij scheidde het water boven en onder het firmament. Job had hier ook kennis van, leze we in Job 37. Job 37:18 Heb je [samen] met Hem de hemel uitgespannen, die vast is als een gegoten spiegel? In psalm 148:4 heeft het over water boven de hemel. Daarnaast lezen we op diverse plaatsen in de bijbel dat de aarde vast staat. zie 1 kronieken 16:30, psalm 93:1.

  Jesaja gebruik het woord schijf als hij zegt, He sits above the circle of the Earth( jesaja 40:21-22). Het woord bal is bij jesaja bekend, hij gebruikt het in jesaja 22:18, maar gebruikt het niet in jesaja 40.

  Kortom er is veel misleiding over de vorm van de aarde. Als we namen leren dat de aarde bestaat zoals in de bijbel wordt uitgelegd. Dan staat de mens centraal en kunnen evolutietheorie en verhalen buitenaards leven de prullenbak in.

  Op een eerdere logo van de Nasa is eerst nog de zon en de maan te zien, nu zijn alleen nog maar sterren te zien. Alsof de aarde niets voorstelt. Daarnaast zie je op het logo een tong van een slang.
  Na-sha betekent in het Hebreeuws misleiden. In de bijbel wordt de duivel een leugenaar genoemd waarin geen waarheid is. In het boek Openbaring wordt het getal van de duivel kenbaar gemaakt met 666. Dit getal komt vaak terug bij dit onderwerp:
  1. De aarde staat op een hoek van 23,4 graden. 90° -23,4° =66,6°
  2. Snelheid aarde: 66.600,00 mph
  3. Curving per mijl: 0,666 FT

  Nu heb ik slechts een paar teksten aangehaald. Maar de bijbel leert op basis van meer dan 100 teksten dat de aarde niet rond is.

  Ik geloof dat God almachtig is en een trotse schepper. Ik geloof dat elk woord in de bijbel waar is. Daarom stuur ik je dit bericht om dat er veel misleiding is over dit onderwerp. God wil dat de mens centraal staat, de duivel wil dat de mens niet voorstelt.

  Mocht je meer willen weten dan kan ik je nog wel wat informatie toesturen.

  Groet en zegen

  Maarten Hanekamp

 2. Duurt Vonck op 14 september 2021 om 10:10

  Dag Maarten,

  bedankt voor je reactie op de blog. Je hebt je duidelijk verdiept in dit onderwerp, veel meer dan ik heb gedaan. Aan de andere kant heb ik me als theoloog wel veel verdiept in ondermeer de tekst en achtergrond van de Bijbel. Het is niet zo vreemd dat Jesaja en anderen een wereldbeeld zouden hebben waarin ze uitgaan van een platte aarde. Ze moesten het immers doen met hun eigen waarnemingen. Veel dingen die in de Bijbel staan zijn geschreven door mensen die in een bepaalde tijd leefden en ook op hun manier over zaken nadachten. Dat maakt alles wat zij zeggen en de Bijbel in het geheel voor mij niet minder waar, integendeel; we kunnen nieuwe kennis en inzichten krijgen zonder dat het verhaal van God verandert of aan waarde inboet. Want God is en blijft inderdaad almachtig en een trotse schepper.

  Mij geeft die wetenschap rust en maakt het ook nieuwsgierig: als wetenschap nieuwe ontdekkingen doet, wat laat mij dat dan nog meer over God zien….?
  Mijn vraag aan jou is, wat doet het met jou als er nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen kunnen komen die haaks kunnen staan op wat wij dachten of mensen 3000/4000 jaar geleden dachten?

  Groet!
  Duurt

 3. Maarten Hanekamp op 14 september 2021 om 20:03

  Dag Duurt,

  Bedankt voor je reactie!

  Ik begrijp wat je zegt, misschien vat ik het goed samen met de woorden voortschrijdend inzicht. Hierdoor komen wij tot nieuwe inzichten. Wat je eigenlijk zegt is dat nieuwe inzichten van wetenschappers ervoor kunnen zorgen dat onderwerpen die in de bijbel staan beschreven niet meer kloppen en feitelijk onjuist zijn met de knowhow die we nu hebben.

  Als wetenschappelijke ontdekkingen haaks staan op het woord van God, dan ga ik in eerste instantie van uit dat deze wetenschappelijke ontdekkingen niet kloppen. Ten tweede ga ik het onderwerp onderzoeken en ga na of het echt waarheid is of niet. Tot nu toe is gebleken dat Gods Woord altijd de Waarheid is gebleken. Ook Petrus(2 petrus 3:5) en Johannes (openbaring 7:1) hebben het over dit wereldbeeld en dan hebben wij over 2000 jaar geleden.

  God is gisteren, vandaag en morgen hetzelfde. De schrijvers van de bijbel zijn door de Geest van God geïnspireerd. Kan het ook zijn dat wij het verkeerd hebben geïnterpreteerd of dat wij iets verkeerd hebben aangeleerd?
  In deze casus: 1. God’s woord gaat uit een platte aarde welke is geschapen door God waarin de mens centraal staat. Hij troont daarboven en de onderwereld is daaronder.
  Wetenschap Nasa: De aarde is ontstaan uit een oerknal en de aarde is rond.
  Ik kom dan in een dillema of de Nasa liegt en is als bron niet goed. Of de bijbel en God’s woord is niet waar en klopt niet.
  Ik kies God’s woord als waarheid boven de wetenschap. Wetenschap hoeft niet altijd berust te zijn op feiten en gaat tegen elkaar in. Alcohol is slecht. Met een glas wijn per dag leef je langer.
  Daarnaast hebben wij ook het vermogen gekregen om zelf te onderzoeken en niet altijd alles aan te nemen voor waarheid.
  – Zoals weten wij bijvoorbeeld dat water altijd levelt (Waterpas, horizon-taal). En 70% van de aarde bestaat uit water. (dit is niet mogelijk als de aarde rond is)
  – Zo weten wij bijvoorbeeld dat de poolster altijd nagenoeg op het zelfde punt staat aan de hemel. (Dit is niet mogelijk als de aarde draait).
  -Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook zelf de bolling per 50 km berekenen. Daar heb je calculators voor op internet. Tegenwoordig zijn er ook lasertesten waarbij ze deze afstanden kunnen halen en waarbij je wat je meet (Feiten) met de theorie kunt vergelijken (theorie van de bolling). De conclusie is dat we verder kunnen zien dan in theorie kan.

  – Ook kun je bij de bron nagaan of het een en ander wel klopt. Is de bron betrouwbaar? Als de bron gelooft in evolutietheorie, klopt de rest dan wel wat de bron zegt? (voorbeeld nasa). Op een foto van de Nasa van Mars die nog steeds op de Nasa website staat, is bijvoorbeeld een woestijnratje te zien. Is de Nasa wel echt op Mars geweest of is deze foto met een rode filter opgenomen?

  Ps 115:16 De hemel, de hemel is van de HEERE, maar de aarde heeft Hij aan de mensenkinderen gegeven.

  De mens heeft dus helemaal niets in de ruimte zoeken denk bijvoorbeeld aan de toren van Babel. God laat dit ook niet toe.

  Het gevaar van wetenschap boven de bijbel stellen is mijn inziens dat wij kunnen gaan dwalen. Mijn wedervraag is aan jou: Als de wetenschap je rust geeft en dat soms haaks kan staan op de bijbel. Heb je dan ook je mening herzien door voortschrijdend inzicht van de wetenschap over bijvoorbeeld andere onderwerpen in de bijbel. Bijvoorbeeld: engelen die neerdalen om gemeenschap te hebben met mensen? (genesis 6:1-6 en judas). Geestetelijke wereld (demonen)? Was dit alleen van vroeger?

  Hartelijke groet!
  Maarten

 4. Duurt Vonck op 15 september 2021 om 19:40

  Dag Maarten,

  Jij ook bedankt voor jouw reactie.

  Voortschrijdend inzicht beschrijft het inderdaad goed, dat heb je goed gelezen. Wat niet klopt is dat ik gezegd heb dat wetenschap mij rust geeft; ik besef door de Bijbel dat er méér is omdat God de wereld geschapen heeft en alles regeert. God is groter en zijn werk omvangrijker dan ik helemaal kan bevatten. En door Jezus weet ik dat ik niet alles hoef te weten of te kunnen controleren: Hij regeert en ik hoor bij Hem.

  Ik ervaar veel minder dan in jouw woorden doorklinkt een strijd of een grote kloof tussen wetenschap en de Bijbel. Ik vind daar ook echt een risico in zitten: de Kerk heeft wetenschappers in het verleden vervolgd terwijl we hun ontdekkkingen nu geheel omarmen. Dat komt door de vooronderstelling; als het niet klopt met hoe ik de Bijbel lees, dan klopt het niet.

  Dus ik ben blij met je woorden; Kan het ook zijn dat wij het verkeerd hebben geïnterpreteerd of dat wij iets verkeerd hebben aangeleerd?

  Uiteindelijk geloof ik niet in een boek, maar in God die zich in Jezus bekend heeft gemaakt. En door Hem lees ik de Bijbel (anders), mooi voorbeeld is Genesis 6 wat volgens mij helemaal niet bovennatuurlijk is (wellicht schrijf ik er nog eens een blog over).

  Ik geloof zelf wel dat demonen en engelen bestaan en deel uitmaken van een geestelijke realiteit. Simpelweg omdat Jezus daar duidelijk mee te dealem heeft tijdens zijn leven.
  Dus dat is voor mij het brandend middelpunt: Jezus en zijn leven.

  Kan je daar iets mee?

  Groet,
  Duurt

 5. Maarten Hanekamp op 18 september 2021 om 23:42

  Dag Duurt,

  Amen, we weten nog heel veel niet. Daarom is de bijbel ook een bron van inspiratie en een levend boek met meerdere lagen. Soms met ongekende diepgang maar toch ook ontzettend simpel. Maar we dwalen soms ook omdat we de schriften niet goed kennen. Jezus spreekt hierover ook in mattheus 22:22-33 over de vrouw en de 7 broers. Waarin Jezus verteld dat ze dwalen omdat wij in de opstanding zijn zoals engelen en engelen huwelijken niet. Dit vinden we nergens in de bijbel maar wel in Henoch. (Henoch 15)

  Ik ben benieuwd naar je stuk over genesis 6:1-6. Waarschijnlijk ben je ook op de hoogte van het boek Henoch die uitgebreid ingaat over de 200 Gevallen engelen (god’s zonen) die neerdalen om gemeenschap hebben met de vrouwen(ook te lezen in judas 1:6). De kinderen hiervan zorgen voor zoveel ellende en zonde dat het chaos wordt op de aarde en God verdriet kreeg van de schepping met de zonvloed tot gevolg. Vanuit de bijbels model, aarde met firmament en water daar boven. Is het makkelijk verklaarbaar waar al dat water vandaan kwam. God zette de Sluizen van het firmament open(Genesis 7:11).

  De kerk heeft inderdaad een duister verleden al ken ik geen voorbeelden van wetenschappers die vervolgd zijn. Meestal zijn het kleine groepen andersdenkenden die tegen de gevestigde orde ingaan die denken dat ze de waarheid aan hun zijde hebben. De discipelen zijn hier een voorbeeld van. Kenmerkend is dat er vaak strijd is. En waar strijd is, is er kennelijk wat belangrijkst gaande (ook in de geestelijke wereld).

  Over de vorm van de aarde is er ook strijd. Neem bijvoorbeeld youtube. Video’s worden weggehaald en video’s van mensen die de ronde aarde als voorkeur hebben komen naar voren in de zoekfuncties. Er is censuur. Als je echter doorzoek komt je echter ook bij video’s die je aan het nadenken zet. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar sterren gefilmd door een nikon p900 of nikon p1000 camara.
  Het resultaat is sterren een andere vorm hebben dan we dachten. Verschillend van de gevestigde wetenschap. Als je diverse sterren hebt gezien door bijvoorbeeld zo’n camara met zoomfunctie zie je dat elke ster anders twinkelt en verschillende kleuren hebben. Elke ster verschilt weer van de ander. Super mooi. Dit soort beelden zul je zeer waarschijnlijk nog nooit hebben gezien.
  Ook dit komt weer over een met God’s woord. IN 1 Korinthe 15:39 staat dat de glans van de zon verschillend is, en de glans van de maan is verschillend en de ene ster verschilt in glans van de andere ster

  Er is inderdaad bij mij een grote kloof tussen de wetenschap als de wetenschap niet match met de bijbel. God’s waarheid is waarheid, van kaft tot kaft. Een boek welke door schrijvers is geschreven die geïnspireerd zijn door de heilige geest. De wetenschap die niet match met God’s woord is dus geen (echte)wetenschap. Met betrekking tot dit onderwerp is er dus veel misleiding.
  Zonder het wereldbol model, word de big bang niet overwogen.
  Zonder de Big Bang theorie, bestaat de evolutietheorie niet meer.
  Zonder de evolutietheorie, wordt er niet meer gesproken over buitenaards leven.
  Zonder deze leugens zouden mensen weer gaan denken aan hun Schepper. Wie zijn we? Waar komen we vandaan?
  Het doel van de duivel is om God te verbergen. Daarom is het goed om God’s woord als waarheid aan te nemen zodat de duivel geen grond krijgt. De mens is speciaal voor God en staat centraal in zijn schepping.

  Natuurlijk is dit onderwerp niet het belangrijkste. Dat is natuurlijk Jezus die ons naar onze Vader brengt .

  Zegen!

 6. Duurt Vonck op 20 september 2021 om 09:35

  Dag Maarten,

  bedankt voor je reactie. Ik ga even kort houden en het gesprek hiermee voor nu ook afronden, als je behoefte voelt om door te praten kunnen we dat eventueel privé via de mail voortzetten.

  Ik kan me geheel vinden in wat je als laatste zegt; dit onderwerp is niet het belangrijkste. We kijken op dit gebied tegen een aantal dingen anders aan, en dat kan en mag. Dank je wel voor je openheid over hoe jij tegen deze zaken aankijkt.

  Groet!

  Duurt

  • Maarten hanekamp op 21 september 2021 om 14:07

   Jij ook bedankt voornje reacties Duurt. Ik stond er net zo in als jij hoor. Dus ik begrijp je standpunt volledig.

   Veel zegen verder.

   Groet Maarten.

 7. theodorus op 1 oktober 2021 om 22:58

  ik heb pas een boek gelzen over kwantumfysica. alles is energie. er is eigenlijk geen materie. ik vind het prachtig heeft met zijn woorden energie doen stollen en nu denken wij en zien wij bergen maar als je die met een enorme microscoop onderzoekt is het eigenlijk alleen lucht en iets wat ze kunnen meten maar eigenlijk geen vaste dingentjes op vaste plekjes. ofwel de wetenschap weet het ook niet meer. waarom zou God deze grap ook niet op andere plekken uitgehaald hebben. waar halen wij de arrogantie vandaan te denken dat wij de enige zijn. is het belangrijk nee. wij zijn nu hier . zoals ik niet wist voordat ik hier was dat ik hier zou zijn. wat ik bijzonder vind dat God als een serieuze, rechtvaardige zakelijk , afstandelijk persoon beschreven word. dat is totaal niet mijn ervaring. ik ervaar God als onvoorwaardelijke liefde . God is en zal altijd dezelfde zijn. Ik denk dat wij in de bijbel ook een worstelling zien met het Godsbeeld, wat ik zelf ook ervaren hebt. Jezus heeft ons duidelijk gemaakt dat God onvoorwaardelijke liefde is. ons onderbewustzijn en ons zijn doet onhandige zaken waar wij onszelf en de omgeving tekort doen. Dat hebben wij veel te zwaar gemaakt waardoor het risico ontstaat dat het juist moeilijker kan worden om het gedrag om te draaien. de onvoorwaardelijke hoogste energie liefde kan alles neutraliseren en omkeren. haat , boosheid, schuldgevoel zijn lagere energieniveaus die alleen maar geneutraliseerd kunnen worden door het hoogste energienievau onvoorwaardelijke liefde, die tappen bij uit de bron, God . dat noemen wij genade. Als wij dat energie denken nu eens doorttrekken waarom zou God met zijn woorden ook niet op andere plekken met zijn woorden energie gestold hebben tot mooie natuur , bergen en mensen. ik weet het niet maar ik zou dat helemaal niet vreemd vinden. Waarom zou het in de bijbel moeten staan. Als ouders vertel je toch ook niet alles aan je kinderen als ze er niet aan toe zijn. ik geloof inmiddels dat Jezus zijn energieniveau kan regelen en zo zijn lichaam blijkbaar kan transformeren naar een hoger energie niveau zoals wij ook drie stadia van water hebben hebben ijs, water gas. alle drie hetzelfde maar in andere verschijningsvorm. ik denk ook dat als God ons de ogen opent wij opeens de hemel kunnen zien alleen onze ogen kunnen die frequentie nog niet zien. voorbeeld er zijn dieren die infrarood kunnen zien. als God onze bandbreedte zou kunnen verbreden van onze ogen zien misschien wel een hele nieuwe hemel en aarde. wij zien nu alleen maar het fysieke, maar ik denk dat er veel meer is dan wij kunnen zien. Jezus was in de kamer bij de discipelen en was weer weg. Hij kan dat. Ik heb Jezus gezien , zo mooi en zo echt. Ik geloof dat God toen even mijn ogen geopend heeft, even de bandbreedte opgerekt. helaas hij heeft het ook weer teruggeschroefd. Maar dat moment is voor mij een zekerheid in geloof. Ik denk dat er dus veel meer is dan wij hier zien. Met het talent om zon mooie aarde , natuur en mens te maken stop je toch niet. Dan ga je toch lekker mee door. Wij hebben talenten die wij moeten ontwikkelen en leren gebruiken. Zo Zal God wel op een ander niveau bezig zijn om zijn creativiteit en grenzen op te rekken. Als wij geen nieuwe zaken ondernemen dan vinden wij het saai worden. Dat zal Voor God nog niet anders zijn. Die zat zich ooit een beetje te vervelen en toen heeft ie planet earth gemaakt. Voor ons is het hier en daar iets onhandig verlopen en dan krijgen wij de schuld. Ik denk dat alles gaat volgens plan, alleen wij begrijpen het niet helemaal. Wij mogen leven zoals wij leven en de een maakt er meer een potje van dan de ander menselijkerwijs. dat is onhandig voor de persoon in kwestie en zijn omgeving. Het lijkt ook allemaal niet erg eerlijk verdeeld te zijn. Ik denk als wij weer doorgaan naar de hemel dat wij het allemaal gaan begrijpen en de discussies die wij hier voeren over religie, dat wij elkaar dan lachend om de nek vallen en tegen elkaar zeggen , wat hebben wij ons toch onnodig druk gemaakt over wat er allemaal wel of niet in de bijbel stond. Ik lees de bijbel elke dag en haal daar mooie inzichten uit die mij helpen om mijn leven richting te geven en mij te inspireren op moeilijke momenten. Deze inzichten maken mij gelukkig en succesvol. Het geloof geeft mij verder rust vrede en perspectief. Tenslotte leuk om met elkaar over na te denken. niet uit wel of niet gelijk. nee het delen hoe een ieder tegen de zaak aankijkt, wetende dat wij het allemaal niet precies weten. dit is wat ik nu geloof en over 30 jaar geloof ik weer compleet anders. ik ben een gelovige in ontwikkeling. inmiddels 1500 boeken gelezen en leer nog elke dag.

  • Duurt Vonck op 7 oktober 2021 om 15:57

   Dag Theodorus, dat is een heel verhaal! Bedankt voor de moeite van het delen van je gedachten en inzichten.

Laat een reactie achter





 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor