Bijbel

Is de Bijbel waar?

De Bijbel is waarschijnlijk het meest controversiële boek dat er bestaat. Voor christenen is de Bijbel het Woord van God, voor anderen een boek met bijzondere inzichten, en voor sommigen is het niets meer dan een achterhaald sprookjesboek.

Maar wie heeft er gelijk? En kun je aantonen dat de Bijbel waar of niet waar is?

twee dames kijken op hun telefoon

Het Woord van God

De Bijbel is een bijzonder boek. Christenen noemen de Bijbel het Woord van God. Dat betekent niet dat God elk woord in de Bijbel letterlijk gedicteerd heeft, maar wel dat elke tekst door God is geïnspireerd.

Tegenspraak in de Bijbel

Een van de grootste redenen om niet in de Bijbel te geloven is dat het lijkt alsof heel wat teksten elkaar tegenspreken. Maar doen ze dit wel echt? Dat verschilt van geval tot geval, maar doorgaans zijn ze niet direct een reden om de hele Bijbel af te schrijven. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit artikel over hoe een liefdevolle God mensen naar de hel kan sturen?!

Te zien op de gedenksteen: Koning Jehu knielt neer voor de Assyrische koning Salmanasser III.

Archeologie

Ook archeologisch zijn er veel bewijzen dat de Bijbel waar is. In Israël worden bijvoorbeeld veel archeologische vondsten gedaan, die wat in de Bijbel staat bevestigen. Keer op keer duiken er nieuwe dingen op die laten zien dat de Bijbel de waarheid spreekt over geschiedkundige gebeurtenissen.

Misschien wordt niet alles wat er in de Bijbel staat op deze manier bevestigd, maar er zijn wel enkele voorbeelden te noemen. Zo staat er in het British Museum in Londen een gedenksteen van de Assyrische koning Salmanasser III (zie foto hierboven). Hij regeerde van 858-824 voor Christus. Daarop is te zien hoe koning Jehu uit de Bijbel neerknielt voor de Assyrische heerser. Uit deze gedenksteen is op te maken dat koning Jehu, die dus ook wordt genoemd in de Bijbel, echt heeft bestaan.

Als de Bijbel écht het Woord van God is, dan mag je verwachten dat de profetieën die erin staan ook echt uit zijn gekomen

Profetie en de Bijbel

Een andere manier om aan te tonen dat wat in de Bijbel staat klopt, heeft te maken met profetie: een boodschap van God voor de mensen. De boodschap wordt vaak via bepaalde mensen (profeten) doorgegeven. De meeste profetieën kan je zien als “toekomstvoorspellingen” die door God worden gegeven.

Als de Bijbel écht het Woord van God is, dan mag je verwachten dat de profetieën die erin staan ook echt uit zijn gekomen (of nog moeten uitkomen). De meeste profetieën in de Bijbel gaan over Jezus. Christenen geloven dat alles in de Bijbel leidt tot Jezus. Hij is de langverwachte Messias uit de profetieën uit het Oude Testament.

Geïnteresseerd in rationele argumenten voor het bestaan van Jezus en zijn opstanding uit de dood? Kijk dan eens naar de gratis online cursus “The Case for Christ”. Of vraag zelf een gratis Bijbel aan zodat je deze zelf eens kan lezen.