Kerst: Hoezo vrede op aarde?
Nostalgie - het gevoel van vroeger. Dat kent iedereen, bijvoorbeeld bij het horen van bepaalde liederen. Zo ook met Kerst.
Het lied “Ere Zij God” bijvoorbeeld, heb je die wel eens gehoord? Er wordt gezongen over “Vrede op aarde”, maar dat is iets wat we al lang niet meer kennen, zo lijkt het in ieder geval in de huidige wereld. Waarom is dat er, na duizenden jaren Kerst vieren, nog steeds niet? En hoeveel vrede geeft Kerst nou daadwerkelijk?
Ere zij God
Wist je dat de tekst van het lied “Ere zij God” niet door mensen is verzonnen? Het komt uit de Bijbel, waarin wordt beschreven dat er een menigte engelen verscheen aan herders, God eerden door over Hem te spreken in een koor op de nacht dat Jezus werd geboren.
We zingen het nog steeds. Als je naar de tekst kijkt, lijkt het een hartsverlangen waar tot op heden nog niet echt een positief antwoord op is gekomen. Of toch wel? Want als je die ene zin, “vrede op aarde…”, apart leest, lees je niet de volledige zin!
Vrede op aarde?
“...in de mensen een welbehagen!”, zo luidt de volledige tekst! Als je de hele zin bekijkt, lees je over een vrede in mensen! Dat is een ander soort vrede dan waar je misschien in eerste instantie aan denkt. Maar het is wel de vrede die Kerst brengt, of eigenlijk: die Jezus brengt.
Jezus sprak in Zijn tijd nooit over een wereld waar geen oorlog, lijden of pijn meer zou zijn. Sterker nog, Hij zei dat Zijn radicale woorden waarschijnlijk wat conflict zouden veroorzaken. Toch sprak Hij ook over een vrede die Hij zou achterlaten, wanneer Hij er niet meer zou zijn. Maar wat voor vrede is dat dan precies?
“Vrede begint bij jezelf” is een van de boodschappen die weerklinkt uit Jezus’ woorden. Zolang jij namelijk geen vrede in jezelf ervaart, zal je ook nooit vrede kunnen delen met de mensen om je heen. En deze vrede is alleen te vinden in een leven samen met God: Hem betrekken in alle keuzes in je leven, groot of klein.
Is er dan wel hoop?
Misschien is het zingen van liederen (tijdens Kerst) juist daarom wel zo belangrijk. Het is het uitspreken van verlangen naar betere tijden. Diep in ons hart willen we die vrede, in onszelf maar ook daarbuiten. Jezus belooft na Zijn dood en opstanding met ons te zijn tot een hoopvolle toekomst, nieuwe wereld, waar geen lijden of pijn meer is. Dat gaat over een leven na de dood, maar ook over de dag dat Hij terugkomt. Dat is de hoop die Hij ons belooft!
Doorpraten over wat je gelezen hebt? Of roept dit artikel vragen bij je op? Neem gerust contact met ons op. Voor meer achtergrondinformatie over wat Kerst nou eigenlijk is en waarom we dat vieren, verwijzen we je graag naar de gratis online cursus: Onderweg naar Kerst.