Wat als de wereld vergaat?
Eerder dit jaar was in de reguliere pers te lezen dat wetenschappers de ‘doemsdagklok’ dichter naar middernacht hadden gezet. Op die klok staat ‘middernacht’ voor het einde van de wereld. Een groep internationale wetenschappers wilde hiermee de waarschuwing de wereld in sturen dat het voortbestaan van de mensheid nu meer gevaar loopt dan ooit tevoren.
‘Doomsday’-predikers. Wie kent ze niet? Het zijn echt niet alleen de religieuze fanaten die op hun zeepkistjes het vergaan van de wereld aankondigen. Tegenwoordig bestaat deze groep ook uit wetenschappers die het voortbestaan van de mens en deze aarde somber inzien. Of je daar nu wel of niet in meegaat, het is en blijft een angstig scenario dat er op gruwelijke wijze een einde aan de aarde en de mensheid gaat komen. Of dat nou door een nucleaire oorlog, extreme opwarming, stijgend water, hongersnood, genderverwarring of een wereldwijde ziekte komt.
Doel van mijn leven
‘Als de wereld dan toch vergaat, wat is dan nog het doel van mijn leven?’ zou je je af kunnen vragen. ‘Waarom zou ik mijn best doen om carrière te maken?’, ‘Wat heeft het voor zin om kinderen op deze wereld te zetten?’ Met deze, en vele andere, herkenbare vragen worstelen veel mensen. Het idee dat we afstevenen op het einde van de wereld en dat dat de schuld van de mens is, kan een zware druk leggen op de nieuwe generatie en is een killer voor een gezond toekomstperspectief.
Stel je voor dat onze (groot)ouders zo gedacht zouden hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna. Als zij zich zouden hebben laten meeslepen door de dwaasheid van die vernietigende oorlog, door het uithongeren, moorden en vernietigen van miljoenen mensen. Als zij bij de pakken neer waren gaan zitten en zich af hadden gevraagd wat de zin van het leven was en of er nog wel toekomst was om naar uit te kijken… dan zouden jij en ik hier vandaag de dag niet geweest zijn.
Goede tijden, slechte tijden
Het idee dat de aarde en de hemel eens zullen vergaan komt uit de Bijbel en dit stuk uit de Bijbel kenden velen van onze voorouders in het christelijke Nederland zeker ook. Maar zij kenden ook de hoop waarover de Bijbel spreekt. Hoop voor elke nieuwe dag en hoop voor de toekomst. Ja, het leven is een aaneenschakeling van goede en slechte tijden, van vreugde en verdriet, maar juist in al die ups en downs hielden zij vast aan het geloof in God dat een stabiel fundament is.
Nieuwe hemel, nieuwe aarde
Als je gelooft in God, en Hem wil leren kennen, ontvang je niet alleen rust in je ziel, maar ook de hoop dat het eindtijdscenario niet het einde is, maar juist een nieuw begin. Er komt een nieuwe hemel en er komt een nieuwe aarde. Dat is iets om naar uit te zien, want over die nieuwe aarde vertelt de Bijbel ons dat er geen tranen en geen pijn meer zullen zijn, want die dingen horen bij de oude wereld die voorbij gaat.
Jouw rol
Misschien is het doel van het leven wel om te ontdekken dat er zoveel meer is; dat Gods plan met de aarde zoveel groter is dan wat de mensheid hier op aarde denkt; én dat ook jij een rol mag spelen in dat grote plan. Waarschijnlijk ben jij naar Hem op zoek. Je bent nu eenmaal hier beland. We helpen je graag verder. Een mooi begin van je zoektocht zou kunnen zijn om onze (gratis) online cursus Startersbijbel te volgen, of neem contact op met ons.
Dit artikel is geschreven door Marja Verschoor-Meijers