Hoe vasten mensen in verschillende religies?
Vasten is een wereldwijd verschijnsel dat in alle religies voorkomt. Ook mensen die zeggen niet religieus te zijn, vasten soms. Bijvoorbeeld om af te vallen, of beter bewust te zijn van alles wat we om ons heen hebben. Maar waar komt dat vasten vandaan? Heeft God er iets mee te maken? En is er een beste manier?
Hoe er wordt gevast kan erg verschillen. Dat geldt zowel binnen religies als daarbuiten. Sommige religies vasten strikt op voedsel, zoals de Islam, maar er zijn bijvoorbeeld ook christelijke stromingen die vasten op social media (“Digital Detox”). Daarnaast zijn er ook niet-religieuzen die vasten door bijvoorbeeld een tijdje niet te kijken naar het nieuws of voor een tijdje stoppen met online winkelen.

Drijfveren
De drijfveer is vaak om een stuk bewustwording te creëren over een bepaald onderwerp. We vinden het bijvoorbeeld vervelend hoe erg het nieuws impact heeft op ons beeld op de maatschappij, of hoeveel bezit we hebben.
Vasten is dus vaak onderdeel van religieuze stromingen. Voordat we dieper duiken in het vasten binnen bepaalde religies, geven we onderstaand graag eerst een korte opfriscursus van verschillende religies en wat ze inhouden.

Monotheïstische religies
Een religie waarbij de aanhangers geloven in slechts één god, noemt men monotheïstisch. Mono betekent één en theïstisch komt bij theo vandaan, wat god betekent. Tussen de drie grootste monotheïstische godsdiensten, de Islam, het Jodendom en het Christendom, zitten ook verschillen op het gebied van vasten. Een religie bestaat vaak uit meerdere stromingen. Binnen de verschillende stromingen vast men vaak ook anders. Ook cultuur en achtergrond heeft invloed op de manier van vasten.
Christenen geloven in dezelfde God als de Joden, maar ze geloven ook in Jezus en in de Heilige Geest.
Wat houden de religies in?
Even een opfriscursus over de drie grote monotheïstische religies:
Islam: wat geloven moslims?
Iemand die deze religie aanhangt, noem je een moslim. Moslims geloven in Allah en in Allah’s profeten waarvan Mohammed de grootste is. Ze zien de Koran als het woord van Allah.
Jodendom: wat geloven joden?
Iemand die deze religie aanhangt, noem je een jood. Joden geloven in de God van hun voorvaderen. Ze noemen Hem ook wel de God van Abraham, Isaak en Jakob. Ze zien de Tenach als het woord van God. De eerste drie boeken van de Tenach zijn belangrijk voor ze, die heten de Thora.
Christendom: wat geloven christenen?
Iemand die deze religie aanhangt, noem je een christen. Christenen geloven in dezelfde God als de Joden, maar ze geloven ook in Jezus en in de Heilige Geest. Ze geloven dat de Bijbel het woord van God is. Het eerste deel van de Bijbel is hetzelfde als de Tenach.

Vasten in verschillende religies
Wat is vasten eigenlijk?. Wanneer je vast, stop je tijdelijk met iets wat je normaal dagelijks doet. Bidden speelt een grote rol bij het vasten.
Islam: hoe vasten moslims?
De jaarlijkse vastentijd van de moslims is misschien wel het meest bekend: Ramadan. Binnen die periode onthouden zij zich, tussen zonsopkomst en zonsondergang, van een aantal dingen, waaronder eten en drinken. De Ramadan valt elk jaar anders omdat het afhankelijk is van de maanstand. Het doel is om te groeien op gebied van spiritualiteit, zichzelf te zuiveren en Allah te danken. Verder vasten moslims ook buiten Ramadan om. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden om vergeving te krijgen voor zonden of omdat het een speciale dag is binnen de Islam.
Jodendom: hoe vasten joden?
De joden hebben één dag in het jaar waarop ze allemaal vasten: Jom Kipoer. De exacte datum verschilt per jaar. Op deze dag onthouden ze zich aan meerdere dingen, waaronder eten en drinken. Het doel van vasten kan bij de joden per keer verschillen. Een aantal redenen tot vasten kunnen zijn om visioenen te krijgen, oorlogen te voorkomen of om te rouwen na het overlijden van een koning of profeet.
Christendom: hoe vasten christenen?
De Vastenperiode van vasten bij de christenen noemen ze vaak de 40 dagen tijd. Deze dagen zijn een voorbereiding in aanloop naar Pasen. Oorspronkelijk werd er in deze periode gevast op eten, behalve op de zondagen omdat de zondag als feestdag wordt gezien en dan hoeft er niet gevast te worden.
Tegenwoordig vasten veel christenen op dat waar ze normaal dagelijks (veel) tijd aan besteden. Vaak is dit eten of een deel ervan, zoals vlees of zoetigheid. Wat je tegenwoordig ook veel ziet, is vasten op social media. De tijd die ze normaal daar aan kwijt zijn, besteden ze aan het zoeken van God, bidden en Bijbellezen. De doelen kunnen ook verschillen. Zo kun je vasten om berouw te tonen van je zonden, om een antwoord van God te vragen of om tijd te besteden aan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Los van de Vastentijd, vasten christenen ook als ze wijsheid nodig hebben of een groot gebedsverzoek hebben aan God. Door te vasten komt de focus op God te liggen.

Christendom: Door te vasten komt de focus op God te liggen.
Wat valt op?
Als je de drie grote monotheïstische geloven zo naast elkaar legt, valt het op dat er één religie minder verbonden is aan regels en rituelen: het Christendom. Voor christenen is er veel meer vrijheid om hun gebedsleven en het vasten wat daarbij kan komen kijken op een eigen manier in te richten. Er zijn wel tradities, maar geen specifiek voorgeschreven wetten voor hoe en wanneer er gevast moet worden.
Dit heeft alles te maken met Jezus. Christenen geloven dat we door Jezus dichter bij God kunnen komen, en een persoonlijke relatie met God kunnen opbouwen die niet afhankelijk is van de vorm, maar van het hart. Lees hier wat Jezus zelf zegt over bidden.
Vast jij?
Vast jij zelf weleens? En waarvoor vast jij dan? De volgende keer dat je gaat vasten, hebben we een uitdaging voor je: begin eens in dit gratis boek dat we je graag toesturen te lezen, en ontdek wat God persoonlijk tegen jou te zeggen heeft!