Waar kijk jij naar?

Home | Blog | God | Waar kijk jij naar?

Kijk maar omhoog. Kijk maar goed omhoog!

Kijk maar omhoog. Kijk maar goed omhoog! Mijn aanmoediging heeft weinig zin. Het koppie gaat naar beneden en de shampoo vindt zich een weg naar haar ogen. Met een flink drama tot gevolg. Had nu toch omhoog gekeken meisje!

Onwillekeurig komt dit kleine drama in mijn gedachten, wanneer ik vanmorgen deze woorden van Psalm 121 lees. Ik sla mijn ogen, op naar de bergen. Waar komt mijn hulp vandaan? En ik vraag me af, waarom laat ik zo vaak mijn ‘koppie’ hangen, als het allemaal even niet gaat zoals ik wil? Wat maakt het toch zo moeilijk om dan even mijn ogen naar boven te richten?

Zwaartekracht

Het lijkt wel of we zo gewend zijn aan de zwaartekracht, dat we ons automatisch terugtrekken als het moeilijk is of tegen zit. Ik word humeurig, ik trek me terug in mijzelf, ik zie vooral mijn eigen gevoelens en er is weinig ruimte meer voor de ander. Of wanneer ik ergens bang voor ben, dan probeer ik zoveel mogelijk de controle zelf te houden. Net als mijn dochter: ogen dicht, hoofd naar beneden, hopen dat het snel over is.

Psalm 121 wijst echter een andere weg. Richt je hoofd omhoog. Doe een stap naar buiten, ga tegen de zwaartekracht in. Mijn dochter legde ik het nogmaals uit: “Als je je hoofd goed naar boven houdt, dan komt het water niet in je ogen maar stroomt het via je haar naar beneden.”

Het lijkt wel of we zo gewend zijn aan de zwaartekracht, dat we ons automatisch terugtrekken als het moeilijk is of tegen zit.

Moed gevraagd

Tegen de zwaartekracht ingaan vraagt veel moed, als ik mijn dochter’s ogen moet geloven. Het vraagt geloof in haar vader, dat hij het wel zal weten. Eerst gaat het hoofd omhoog, met de ogen nog flink dicht geknepen. Maar langzaam gaan haar ogen zelfs open. En ze kijkt verrukt, het werkt! Die vader van haar had toch gelijk. Wat een leuke man is het eigenlijk (oké, inlegkunde als ik in haar blijde ogen kijk).

Ik geloof dat de Bijbel spreekt over zo’n hemelse Vader. Die jou kent, ziet en het beste met je voor heeft.

Kijk maar naar Mij, als je het moeilijk hebt.
Richt je maar naar boven, spreek maar naar me uit wat je moeilijk vindt, wat je bang maakt, geef Mij maar je angst.
Ik ben bij je, dag en nacht.
Ik bescherm je en kan je leren omgaan met tegenslagen, pijn en verdriet.
Kom maar, kijk maar goed omhoog.

Gebed is een krachtige manier om je hoofd naar boven te richten. Wil je daar meer over ontdekken, volg dan bijvoorbeeld onze cursus Gebed. En als je liever persoonlijk wilt doorpraten, staan onze e-coaches voor je klaar.

Misschien heb je bovenstaande zelf ook wel eens ervaren. Wil je je ervaring met ons delen onder deze blog of post?

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor