Wat is waarheid?
Als we het nieuws mogen geloven, dan vallen we van de ene in de andere crisis. We hebben een toeslagencrisis, een klimaatcrisis, een stikstofcrisis en de schade in Groningen vanwege het winnen van aardgas is ook bepaald een crisis te noemen. Deze crises hebben gemeen dat ze onderwerp zijn van felle debatten die ons als inwoners van Nederland verdelen. En daar verschijnt de volgende crisis: de informatiecrisis.
Laatst pleitte mijn dochter met een dikke knipoog voor een nogal stevige behandeling van onze honden. Dat had ze op Instagram gezien. Ze beweerde dat een al te voorzichtige en liefdevolle behandeling van honden ertoe zou leiden dat honden minder goed om kunnen gaan met onverwachte geluiden, aanrakingen etc., waardoor ze sneller zullen schrikken. Hoewel duidelijk was dat mijn dochter dit verhaal bepaald niet serieus nam, raakten we er toch over aan de praat. Want op internet is er zo veel informatie te vinden, dat we vaak door de bomen het bos niet meer zien.
Dit artikel is geschreven door: Martijn van Geilswijk
Polarisatie
We worden al een aantal jaren overspoeld met termen als ‘alternatieve feiten’ en ‘fake news’. Vaak hoor je dat hier ook kwade bedoelingen achter worden gezocht en zo belanden we vanzelf in allerlei complottheorieën. Polarisatie vanwege complottheorieën en desinformatie scoorde hoog in de Risicoanalyse Nationale Veiligheid (2022). Hoog tijd om wat af te koelen om zo de maatschappij meer bij elkaar te houden.
Betrouwbaarheid informatie
Eén van de belangrijkste vaardigheden die onze kinderen aanleren is hoe zij informatie kunnen vinden en daar vervolgens de betrouwbaarheid van kunnen beoordelen. Is zo’n filmpje over het omgaan met honden betrouwbaar? Is het een goed idee om je eigen hond ook zo te gaan behandelen?
Om dit te kunnen beoordelen kijken we vaak of de bron betrouwbaar is en of de informatie logisch en navolgbaar is. Dat blijkt in de praktijk nog best lastig te zijn. Enige tijd geleden werd er in de strijd tussen Rusland en Oekraïne een dam vernield. Beide partijen gaven elkaar de schuld. Hoe kunnen we dan beoordelen wie er gelijk heeft?
Nerveus
Als mensen proberen we vaak voor God te spelen. We willen alles kunnen begrijpen en beoordelen. En als dat niet lukt, dan raken we nerveus. Maar de werkelijkheid is dat we als mensen helemaal niet in staat zijn om alles te begrijpen.
Waarheid en wijsheid
Eeuwenlang vertrouwde de mens op God voor de dingen die hem of haar boven de pet gingen. Maar sinds de Verlichting willen we zelf de waarheid volledig kennen. Zeker als het ons aan een gemeenschappelijke waarheid ontbreekt, omdat een ieder tegenwoordig zijn eigen waarheid mag hebben.
Christenen geloven dat de Bijbel hen leert om voor waarheid en wijsheid op zoek te gaan naar God. Dat geldt ook voor de uitdagingen waar we voor staan op het gebied van klimaat, stikstof, sociale onrechtvaardigheid, de liefdeloosheid en het geweld op aarde.
Stel God vragen
Kortom, voor waarheid en wijsheid mogen we op zoek gaan bij God. Bijvoorbeeld door te lezen in de Bijbel, met elkaar te praten over God en met Hemzelf. Dan zullen we de waarheid leren kennen en wijsheid ontvangen.
Misschien vind je praten met God nog wat spannend of is het even wennen. Maar we nodigen je van harte uit: probeer het eens. Als je niet weet hoe, dan kan deze cursus je misschien wel helpen. God kent en hoort jouw vragen. Doe je mee?