Ik wil gelukkig zijn. Kan God mij helpen?

Home | Ik wil gelukkig zijn. Kan God mij helpen?

Ik wil gelukkig zijn. Kan God mij helpen

Je kent ze misschien wel, de verhalen van mensen die helemaal in de put zaten en er door God uitgetrokken zijn. Geloof in God heeft hen weer op de been geholpen en drama heeft plaats gemaakt voor geluk. Althans, dat beweren die mensen natuurlijk.

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of dat soort verhalen echt waar zijn. Ik moet toegeven dat ik er vroeger ook een beetje schaapachtig bijstond als iemand me vertelde in God de weg naar geluk te hebben gevonden. Mijn reactie was dan meestal zoiets als: ‘fijn voor je hoor’, ‘als het jou helpt…’, ‘mooi dat je daar troost in vindt’.

Wat maakt gelukkig?

Gelukkig zijn is misschien wel een van de diepste verlangens van een mens. Gek genoeg hoeft een mens niet op een dieptepunt in het leven te komen om te beseffen dat hij helemaal niet gelukkig is. Sommige mensen hebben immers alles: werk, gezin, huis, geld, gezondheid… en toch zijn ze niet gelukkig.

Ik wil gelukkig zijn

Daarentegen zijn er ook mensen die schijnbaar niets hebben en wel heel gelukkig lijken. Dat is eigenlijk best verwarrend; alles hebben en je toch leeg van binnen voelen. Niets hebben en beweren dat je de rijkste persoon op aarde bent. Maakt God het verschil daarin? Kan God ons helpen om gelukkig te zijn?

Gelukkig zijn is misschien wel een van de diepste verlangens van een mens.

De juiste prioriteiten stellen

Ja, natuurlijk kan en wil Hij dat wij gelukkig zijn. Maar vergeet niet dat God een heel andere standaard hanteert van ‘gelukkig zijn’ dan wij mensen. Gods beschrijving van geluk is eigenlijk best bizar. ‘Gelukkig zijn zij die nederig zijn, de zachtmoedigen, de mensen die ernaar hunkeren dat Gods wil wordt uitgevoerd, de mensen die vrede brengen, gelukkig is hij wiens misstap vergeven en wiens zonden niet meer gezien worden, gelukkig is hij die telkens verleidingen weerstaat en niet doet wat verkeerd is.’

Maar vergeet niet dat God een heel andere standaard hanteert van ‘gelukkig zijn’ dan wij mensen.

Wees eens eerlijk, hoe zou jij geluk omschrijven? Vaak denk je dan toch aan spullen, geld, een goede band met je familie, kinderen en vrienden, vakanties en gezondheid. Er is niets mis met al die zaken. Maar wat Hij nog veel liever wil, is dat we Hém zoeken in plaats van dingen. Hij wil dat ons hart naar Hém uitgaat in plaats van naar geluk. En in die zoektocht (waar je bewust voor kunt kiezen) ligt een groot geheim, het geheim van waarlijk gelukkig zijn.

Ik wil gelukkig zijn - hart dat naar God uitgaat

Als je God namelijk leert kennen, zul je ontdekken wat gelukkig zijn nou eigenlijk écht betekent. Dat gaat namelijk veel verder dan gezellig shoppen of geluksmomenten beleven die toch weer voorbij gaan. Je zult een vrede ervaren die niet van deze wereld is, zelfs als alles om je heen fout lijkt te gaan. God leren kennen betekent namelijk niet dat al je problemen in één keer opgelost zijn, dat geluk je komt aanwaaien, maar dat je rust kunt vinden in de chaos van deze wereld.

Mag ik je uitdagen om God en zijn vrede te zoeken?

God en zijn vrede vind je door Jezus Christus. Meer over Jezus leer je in de gratis online cursussen “Waarom Jezus?” en “In gesprek met Jezus”.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)

4 reacties

 1. Jaap en Aritha op 2 juli 2018 om 20:50

  Dank je!

  • Marja Verschoor-Meijers op 2 juli 2018 om 21:02

   Graag gedaan Aritha en dank je wel voor je lieve woorden op FB, fijn dat je het artikel kunt gebruiken bij je leerlingen.

 2. Nelly van der Bas op 5 juli 2018 om 06:10

  Mooi blog Marja.

Laat een reactie achter