Levensvragen

Ik wil gelukkig zijn. Kan God mij helpen?

Wist je dat er veel verhalen zijn van mensen die helemaal in de put zaten en daar door God uitgetrokken zijn? Geloof in God heeft hen weer op de been geholpen en drama heeft plaatsgemaakt voor geluk. Althans, dat beweren die mensen natuurlijk.

Misschien vraagt je je af of dat soort verhalen echt waar zijn. Misschien ben je sceptisch of sta je er schaapachtig bij wanneer je dit soort verhalen hoort. “Fijn voor je hoor, als het jou helpt…” of “...mooi voor jou dat je daar troost in vindt, maar dat is niet voor mij.” Maar is dat ook echt zo?

Dit artikel is geschreven door: Marja Verschoor-Meijers

omhoog zwevende vrouw aan grote kauwgombel

Wat maakt gelukkig?

‘Gelukkig zijn’ is misschien wel een van de diepste verlangens van een mens. Gek genoeg hoeft een mens niet op een dieptepunt in het leven te komen om te beseffen dat hij helemaal niet gelukkig is. Sommige mensen hebben alles: werk, gezin, huis, geld, gezondheid… en toch zijn ze niet gelukkig.

Daarentegen zijn er ook mensen die schijnbaar niets hebben en wel heel gelukkig lijken. Dat is best verwarrend: ‘Alles hebben en je toch leeg van binnen voelen’ en ‘Niets hebben en toch beweren dat je de rijkste persoon op aarde bent’. Hoe zit dat? Maakt God een verschil daarin? Kan God ons helpen om gelukkig te zijn?

man kijkend naar zonsondergang
Gelukkig zijn is misschien wel een van de diepste verlangens van een mens.

De juiste prioriteiten stellen

De God van de Bijbel wil dat wij gelukkig zijn. Maar vergeet niet dat Hij wel een heel andere standaard hanteert dan wij misschien denken. Gods beschrijving van geluk is eigenlijk best bizar. Jezus onderwees daarover: “Gelukkig zijn zij die nederig zijn, (...), de mensen die ernaar hunkeren dat Gods wil wordt uitgevoerd, (...), gelukkig is hij wiens misstap vergeven en wiens zonden niet meer gezien worden, gelukkig is hij die telkens verleidingen weerstaat en niet doet wat verkeerd is.”

grote bellenblaas bellen
Vergeet niet dat God een heel andere standaard hanteert van ‘gelukkig zijn’ dan wij mensen.

Omschrijving geluk

Wees eens eerlijk, hoe zou jij geluk omschrijven? Misschien denk je aan spullen, geld, een goede band met je familie, kinderen en vrienden, vakanties en gezondheid. Er is niets mis met al die zaken. Maar wat Hij nog veel liever wil, is dat we Hém zoeken in plaats van materiële dingen. Hij wil dat ons hart naar Hém uitgaat, in plaats van tijdelijk geluk.

En in die zoektocht (waar je bewust voor kiest) ligt een groot geheim, het geheim van waarlijk gelukkig zijn. Als je God leert kennen, zul je namelijk pas ontdekken wat gelukkig zijn nou eigenlijk écht betekent. Dat gaat namelijk veel verder dan gezellig shoppen of geluksmomenten beleven die toch weer voorbij gaan.

Rust in de chaos

Je zult een vrede ervaren die niet van deze wereld is, zelfs als alles om je heen fout lijkt te gaan. God leren kennen betekent namelijk niet dat al je problemen in één keer opgelost zijn, dat geluk je komt aanwaaien, maar dat je rust kunt vinden in de chaos van deze wereld. Mogen wij je uitdagen om God en zijn vrede te zoeken?

God en zijn vrede vind je door Jezus Christus. Meer over Jezus leer je in de gratis online cursussen “Waarom Jezus?” en “In gesprek met Jezus”.