Hoe word ik echt gelukkig?
“Geluk (…) is een gemoedstoestand van innerlijke rust en vrede.” Een bekende filosoof, genaamd Spinoza (1632-1677), heeft dit gezegd. Beste en heldere omschrijving van een filosoof. Maar toch kan je zeggen dat geluk voor iedereen anders is. De een wil een groter huis, de ander wil een auto; de een wil zijn studie afronden en de ander wil een leukere baan.
Misschien ben je op zoek naar deze “innerlijke rust en vrede”. Maar wanneer heeft iemand innerlijke rust en vrede, en is dat hetgeen wat écht geluk brengt?
Omstandigheden
Iedereen is op zoek naar geluk in het leven. In de Van Dale staat dat geluk een “gunstige loop van omstandigheden” is. De realiteit is echter keihard en verwarrend. Als je alleen naar omstandigheden kijkt, dan is men het over het algemeen in Nederland dus gelukkig. Volgens het CBS is de gemiddelde geluksscore van Nederland een 7,6. Toch zullen ook veel mensen je ook vertellen dat ze wellicht wel helemaal niet écht gelukkig zijn.
Als je naar je eigen omstandigheden kijkt, ben je dan gelukkig volgens Van Dale? Misschien heb je alles wat je wil, maar voel je je toch nog steeds niet gelukkig. Wellicht zijn er nog zoveel dingen die je wil, of doelen die je wil behalen. Sterker nog, als je een doel hebt behaald, staat er een volgend doel klaar. Misschien zijn je omstandigheden niet hetgeen waar je naar zou moeten kijken.
God kennen
De Van Dale geeft nog een ander betekenis voor het woord geluk: “een aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt”. Hoe kunnen wij zo een aangenaam gevoel krijgen? Hoe kunnen we verzekerd zijn van innerlijke rust en vrede?
Er zijn veel bronnen te vinden over innerlijke rust en vrede. Mensen doen aan yoga, gaan uit met vrienden of gebruiken verdovende middelen. Het probleem is dat dit soort geluksmomenten zo weer voorbij gaat. Ze zijn tijdelijk. En misschien is de leegte die constant gevuld moet worden, helemaal niet gemaakt voor tijdelijke geluksmomenten. Want die eindeloze honger naar meer blijft knagen. Waar zijn we toch naar op zoek?
Gods geluk
Een andere bron, die minder tijdelijke manieren bespreekt over het vinden van rust en vrede, is de Bijbel. Een bekende tekst gaat over God kennen: “Als de mensen die God niet (willen) kennen, zullen zij geen vrede zullen ervaren”.
Met andere woorden, als je God wil leren kennen, pas dan dan zal Hij Zijn vrede geven. “Maar wat heb ik aan Gods rust en vrede? Is dat daadwerkelijk zo anders dan het geluk dat ik al ken?” We horen je denken.
Gods visie op wat waar geluk is, is volgens de Bijbel anders dan dat je in eerste instantie misschien denkt. Jezus zei er het volgende over: “Gelukkig zijn zij die nederig zijn, (...), de mensen die ernaar hunkeren dat Gods wil wordt uitgevoerd, (...), gelukkig is hij wiens misstap vergeven en wiens zonden niet meer gezien worden, gelukkig is hij die telkens verleidingen weerstaat en niet doet wat verkeerd is.”
Hier staat in principe niks over materieel bezit of een bepaald gevoel van opwinding. Kan je je voorstellen dat Gods geluk daar helemaal niks mee te maken heeft? Het geluk waar Jezus het over heeft, gaat veel dieper dan blijdschap die je krijgt door de aardse, tijdelijke, dingen. Jezus heeft het hier over een diepe vreugde, die voortkomt uit het willen kennen van God en onafhankelijk is van, en sterker wordt door, omstandigheden.
Omstandigheden
Verwacht dus niet dat de omstandigheden verdwijnen nadat je God hebt leren kennen. Het is geen formule die leidt tot een leven zonder lijden. Maar misschien vind je in dat lijden juist wel het geluk bij Diegene die geluk heeft bedacht.
Zou je met iemand van het team willen praten over jouw zoektocht naar vrede en over jouw (eventuele) twijfels? Neem dan gerust contact met ons op. Daarnaast kan de website Ik Zoek Rust.net jou wellicht verder helpen in jouw zoektocht naar rust.