Ultieme vrijheid?

Home | Blog | God | Ultieme vrijheid?

Stel dat alles mogelijk is. Geld, tijd, alles wat je normaal belemmert speelt geen rol. Wat zou je dan gaan doen? Ik stel mezelf en anderen die vraag geregeld. Want regelmatig heb ik het gevoel dat ik vast zit in allerlei moet-dingen en verplichtingen. Wat kan het dan moeilijk voelen om keuzes te maken. Hier heb je namelijk ruimte voor nodig, en wanneer die ruimte ontbreekt heb je eigenlijk geen keuze.

Krijg ik wel ruimte?

Enige tijd geleden liep ik door een stad en liep er iemand op mij af: “Heb jij al een keuze gemaakt voor Jezus?” Zelf ben ik al jaren christen en toch voelde ik me nogal voor het blok gezet. Blijkbaar riep de vraag weinig ruimte op. De vrijheid om een weloverwogen antwoord te geven ontbrak voor mijn gevoel. Misschien was dit wel eens goed, zo’n ervaring. Ik merk namelijk best vaak dat mensen vrijheid en het christelijke geloof als twee tegengestelden ervaren. “Ah, christen. Dan moet je toch (twee keer) naar de kerk? Dan mag je toch geen seks voor het huwelijk?” Ehm, dat is voor mij niet waar het christelijk geloof voor staat!

Vrijheid in de Bijbel

Vrijheid is een rode lijn in de Bijbel. In de eerste Bijbelboeken lees je een groots bevrijdingsverhaal van een volk dat onderdrukt wordt en na een lange zwerftocht in een land komt waarin ze alle vrijheid krijgen. Daarnaast lees je dat de vrijheid in het geding is.

Mensen brengen zichzelf op allerlei manieren in onvrijheid door hun keuzes.

Zo blijkt de keuze voor een koning voor het volk Israël uiteindelijk een zware beperking van hun vrijheid zoals al was voorspeld. Maar uiteindelijk komt de Messias, de Redder, de Bevrijder. Hij krijgt de naam Jezus Christus. En over Jezus Christus wordt in de Bijbel geschreven: Christus heeft ons bevrijd opdat we in vrijheid zouden leven. Maar hoe dan?

Levensmoe

Er is een bekend lied, gemaakt door door Acda en de Munnik; Het regent zonnestralen. Dit lied gaat over Herman. Herman is het leven moe;

“Hij had zijn leven overdacht en schrok zich lam.
Van al zijn jongensdromen
was slechts het oud worden gehaald.”

Hij besluit zijn boeltje te verkopen en naar Frankrijk te trekken. Een paar dagen later leest hij in de krant dat zijn auto een ravijn is ingereden, in de brand is gevlogen en dat zijn naam daar in de krant staat; dat hij overleden zou zijn. Hij leest op pagina 18 zwart omrand zijn naam. Hij is er niet meer!

Totale vrijheid!

Moet je eens voorstellen: je bent er niet meer… Je hoeft geen belasting meer te betalen! Je BSN-nummer, het gaat allemaal aan de kant ergens in de archieven! Alle schulden die je had, je hypotheek, je verzekeringspremies… weg, alles weg. Je hebt helemaal geen verplichtingen meer. Geen baas die opbelt met de vraag waar je op dit moment zit. Zo zat Herman daar op een terras in Frankrijk in de zon: vrij, totaal vrij!
Dát is de vrijheid waar het in Galaten over gaat.

Jezus Christus stierf in jouw plaats, Hij reed het ravijn voor jou in.

Zodat jij vrij zou zijn van alles waar je schuld aan hebt, van al die dingen waar jij je over schaamt, van al die dingen waar jij jezelf of waar anderen jou om veroordelen. Er is geen veroordeling voor wie bij Jezus Christus horen.

Is God boos en teleurgesteld?

Veel mensen veronderstellen dat áls er een God zou zijn die hemel en aarde gemaakt zou hebben, en die betrokken is op je leven, dat die God wel diep teleurgesteld en boos zou zijn. Want wat maken we er een zootje van in deze wereld en in ons eigen leven. Niemand leeft zonder schuld, daar hoef je echt geen christen voor te heten om dat te ervaren.
En het verrassende van Jezus Christus is dat Hij zegt: “Als je met je schuld bij Mij komt, dan vergeef ik voor jou die schuld. Het hoeft niet meer in de weg te staan.”

“God is niet boos, want Hij vergeeft je omdat Ik voor je gestorven ben!” – Jezus Christus

Geen schuld. Dus vrijheid.
Stel…. Stel dat geldt voor jou. Wat zou jouw antwoord dan zijn?

Wil je meer weten over wie God is, kijk dan eens op deze pagina: “God leren kennen”.
Heb je een vraag? Reageer dan gerust via dit formulier “Meer weten” en stel je vraag.

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor