Ingestuurde vraag: Stel je voor dat er een hemel is, waarom maak je dan geen einde aan je leven zodat je naar de hemel gaat?

Home | Blog | God | Ingestuurde vraag: Stel je voor dat er een hemel is, waarom maak je dan geen einde aan je leven zodat je naar de hemel gaat?

Bij de redactie van IkzoekGod.nl komen regelmatig bijzondere vragen binnen. Veel mensen zijn zoekende en hebben vragen over het christelijk geloof. Ook bovenstaande vraag werd gesteld door een van de lezers van deze website.

Begrijpelijke vraag

Ik vermoed eigenlijk dat veel mensen dit wel eens hebben gedacht. Wie wil er nu niet graag in de hemel zijn? Wie verlangt er niet naar een plek waar oorlog, ziekte en pijn niet bestaan, maar waar alles goed en volmaakt is? Wanneer we om ons heen kijken op deze aarde met alle narigheid en moeilijkheden, kan dat verlangen vaak zomaar naar boven komen. Toch zijn er een paar dingen belangrijk om te weten.

Niet naar de hemel voor onszelf

De Bijbel vertelt ons op meerdere plekken dat niet ieder mens ‘zomaar’ naar het hemels paradijs gaat na zijn overlijden. De hemel is namelijk een plek waar de Here Jezus het middelpunt is en niet iedereen erkent Hem als zijn of haar Heer en Heiland en heeft de behoefte om bij Hem te zijn. Wanneer we de Here Jezus hebben aangenomen als onze Redder, belooft Hij dat we voor altijd bij Hem mogen zijn.

Het is dus ook niet zo dat we naar de hemel gaan om het daar voor onszelf goed te hebben of samen met andere mensen die we daar zullen herkennen. De belangrijkste reden om in de hemel te willen zijn, is het feit dat de Here Jezus daar is. Hij staat daar in het middelpunt en we zullen met elkaar Hem aanbidden. Natuurlijk is het heerlijk dat wij het als mensen daar ook geweldig goed zullen hebben, maar dat is niet de hoofdreden om daar te willen zijn. Dus om zomaar een einde aan je leven te maken om ‘fijn’ in de hemel te zijn, is niet hetgeen waar de hemel voor bedoeld is.

Zelfmoord is niet wat God wil voor ons mensen. We hebben een God die van ons houdt en voor ons zorgt en die belooft in al onze noden te voorzien als we ons vertrouwen op Hem stellen.

John Piper heeft eens gezegd: ‘De cruciale vraag aan onze generatie, en aan iedere generatie, luidt: stel je de hemel eens voor, zonder ziekte en met alle vrienden die je op aarde had, met al het eten dat je lekker vindt, alle vrije tijd die je maar wenst, alle pracht van de natuur die er te zien is, alle materiële genoegens die je kent, zonder onenigheid en natuurrampen. Zou je dan blij zijn met die hemel als Christus daar niet was?’

Een vraag om eens diep over na te denken…

Einde aan je leven maken

Wanneer alle christenen op aarde een einde aan hun leven zouden maken om ‘op die manier’ in de hemel te komen, vergeten we iets heel belangrijks, denk ik. Ten eerste is zelfmoord niet wat God wil voor ons mensen. We hebben een God die van ons houdt en voor ons zorgt en die belooft in al onze noden te voorzien als we ons vertrouwen op Hem stellen. Daarnaast heeft God in Zijn Woord duidelijk aangegeven dat we als mensen niet mogen doden. Dat houdt dus in dat het ook niet Gods bedoeling is dat we een einde aan ons eigen leven maken. Hij houdt ons leven in Zijn hand.

Een taak op aarde

En de voornaamste reden is misschien nog wel dat de mensen die nog niet door Hem zijn thuisgehaald, nog een belangrijke taak op aarde hebben te vervullen. De apostel Paulus verwoordde het in Filippenzen:

Ik wil graag uit dit leven vertrekken om bij Christus te kunnen zijn. Dat is voor mij het allerbeste. Maar nog blijven leven is beter voor júllie.’

Als het aan Paulus had gelegen, was ook hij liever meteen bij de Here Jezus geweest, maar er waren nog belangrijke dingen op aarde voor hem te doen. God haalt ons thuis op een moment dat Hij bepaalt, en dat voor ons het beste is, ook al begrijpen wij dit vaak niet. Totdat het zover is, mogen we onder Zijn leiding en door Zijn kracht doen wat Hij hier op aarde van ons vraagt.

Natuurlijk mogen we verlangend uitzien naar het moment dat we voor altijd bij Hem zullen zijn, wanneer dan ook. Want dat is – om met Paulus te spreken – ‘verreweg het beste’…


Wil jij graag in een veilige omgeving jouw verhaal delen? Neem dan gerust contact met ons op. Wil je graag meer lezen over het leven van Jezus en hoe je Hem kunt volgen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan via [email protected] (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Wendy Born - van den Brink

Christen – getrouwd – (schoon)moeder – oma – (tekst)schrijfster – blogster – boekenwurm – zoekt de verbinding – houdt van organiseren en plannen – altijd in voor nieuwe projecten – houdt van hardlopen en opruimen van zwerfafval.. Lees meer blogs van Wendy. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor