Jezus

Hoe weet je of Jezus God is?

“Is er een hogere macht?”, “Wie is God?” of “Dienen alle religies dezelfde God?” zijn grote vragen die veel mensen stellen. In dit artikel zetten we graag een veelbesproken persoon centraal: Jezus.

Voor de een is Hij een man die waarschijnlijk ooit heeft geleefd. Voor de ander is Hij een belangrijk en inspirerend persoon, en voor velen is Hij zelfs God. Maar, was Hij niet gewoon een mens? En, hoe kan je nou zeker weten of Jezus God is?

man op een bank met laptop in kantoorpand

Voorstellingsvermogen

Misschien vind je het moeilijk om te bevatten dat Iemand die hier op aarde als mens leefde tegelijkertijd óók God zou kunnen zijn. Iemand is toch (volgens menselijke maatstaven) óf God óf mens? Maar allebei tegelijk? Kan dat? Voor velen gaat dat hun voorstellingsvermogen te boven en het is in zekere zin ook ‘onbegrijpelijk’.

In de theologie heeft men een woord gezocht voor het feit dat God zich in de Bijbel laat kennen als één God

Drie-eenheid

De uitspraken van Jezus hebben zo’n 2000 jaar geleden voor veel mensen duidelijk gemaakt dat Hij God was. Reden genoeg om eens na te gaan wat wij kunnen leren van wat Hij gezegd heeft.

De meeste Christenen geloven in een ‘drie-enige God’. Daarmee drukken zij uit dat er maar één God is, die zich openbaart in drie Personen: Vader, Zoon (dat is Jezus) en de Heilige Geest.

In de eerste plaats willen we opmerken dat we het woord ‘drie-eenheid’ nergens in de Bijbel zullen tegenkomen. In de theologie heeft men een woord gezocht voor het feit dat God zich in de Bijbel laat kennen als één God, die zowel Vader, Zoon als Geest is. Zo is het woord ‘drie-eenheid’ in gebruik geraakt.

ingenieuze plant

"Ik ben God"?

Als Jezus werkelijk God is, door welke Bijbelteksten wordt dit dan onderbouwd? Hoewel de eerder genoemde teksten meer duidelijkheid geven over God als drie-eenheid, is het nog steeds lastig om hieruit op te maken dat de Here Jezus Zélf werkelijk God zou zijn. Jezus zei zelf nergens: “Ik ben God”.

Toch hoefde Hij deze woorden niet te gebruiken om aan de mensen te bewijzen dat Hij wel degelijk goddelijk was. Naast de vele wonderen die Hij verrichtte, vertelt de Bijbel wél dat God mens zou worden. Een andere veel genoemde tekst die Jezus zelf zei, is: “Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij.” Gevolgd door: “Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien."

Zelfs Thomas, de twijfelaar, is er vanaf dat moment van overtuigd dat Jezus God is

Interessant is dat Hij hiermee nog steeds niet zegt God te zijn, maar Hij stelt zichzelf wel aan Hem gelijk. Een andere plek waar Jezus zichzelf gelijk stelt aan God, is wanneer Hij bijna overlijdt. Toen aan Jezus gevraagd werd: “Ben Jij de Messias, de Zoon van de Gezegende God?”, zei Jezus: “U zegt het zelf. Maar Ik zeg u, vanaf dit moment zult u de Mensenzoon zien zitten naast Degene die de macht heeft, en u zult Hem zien komen op de wolken." Hiermee stelt Hij zichzelf zelfs naast God, als een soort rechterhand van God.

Twijfel?

Nog steeds aan het twijfelen? Je bent niet de enige. God is nou eenmaal een onzichtbare God. Zelfs een trouwe volgeling van Jezus twijfelde zelf ook erg over het verhaal dat Jezus opgestaan zou zijn uit de dood. Wanneer Jezus toch verschijnt voor de ogen van Thomas, is het enige wat Thomas kan roepen: “Mijn Here en mijn God!”. Zelfs deze twijfelaar is er vanaf dat moment van overtuigd dat Jezus God is.

Misschien herken jij jezelf in deze twijfelaar en vind je het zelfs na het lezen van dit artikel nog steeds lastig. We willen je aanmoedigen om door te praten met één van onze e-coaches. Of lees eens dit artikel over hoe dat nou precies zit met God, Jezus en het kruis.