Op zoek naar geluk

Home | Blog | Leven | Op zoek naar geluk

In de bieb las ik een tijdschrift en mijn oog viel op een zin: “Geluk (…) is een gemoedstoestand van innerlijke rust en vrede.” Een bekende filosoof, genaamd Spinoza (1632-1677), schijnt dat te hebben gezegd. Ik stond versteld. Eindelijk raakte ik niet in de war van filosofisch gewauwel. Ik snapte meteen wat deze filosoof bedoelde.

 

Op zoek naar geluk

 

Voor iedereen is geluk anders. De een wil een groter huis, de ander wil een auto. De een wil zijn studie afronden en de ander wil een (nieuwe) baan vinden. De een wil een partner, de ander wil kinderen. Ik denk dat iedereen hetzelfde idee heeft bij de woorden innerlijke rust en vrede. Geen stress, geen anst of geen schaamte. Wie wil geen innerlijke rust en vrede?

Omstandigheden

Iedereen is op zoek naar geluk in het leven. In de Van Dale staat dat geluk een “gunstige loop van omstandigheden” is. De realiteit is echter keihard en verwarrend. Naar mijn idee hebben veel mensen het goed als ik (alleen) naar hun omstandigheden kijk. Toch kan ik niet zeggen dat ze allemaal gelukkig zijn. Als ik naar mijn eigen omstandigheden kijk, dan raak ik een beetje uit balans. Er zijn nog zoveel dingen die ik wil, of doelen die ik wil behalen. Ik heb zodoende ervaren dat ik als ik gelukkig wil zijn, ik juist niet naar mijn omstandigheden moet kijken. Ik moet een andere focus hebben.

Meer dan een gevoel

De Van Dale biedt nog een ander betekenis voor het woord geluk, namelijk een “aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt”. Hoe kunnen wij zo een aangenaam gevoel krijgen? Hoe kunnen we verzekerd zijn van innerlijke rust en vrede?

Ik moet aan een Bijbeltekst denken waarin staat dat de mensen die God niet (willen) kennen geen vrede zullen ervaren (Jesaja 48:22). Met andere woorden, als je God wel wil leren kennen, dan zal Hij zijn vrede in jouw hart geven. Verwacht niet dat de omstandigheden puur rozengeur en maneschijn zullen zijn. Maar God belooft dat zelfs in een droog seizoen de bladeren van wie op Hem vertrouwt groen zullen zijn (Jeremia 17:7-8).

Ik heb mijn nieuwe focus gevonden. Het laatste is trouwens een proces waarbij ik leer steeds meer gefocust te zijn op God.

Reageer!

Hier een paar vragen om over verder te denken:

  1. Ben je op zoek innerlijke rust en vrede?
  2. Waarom denk je dat God jou die vrede wel of niet kan geven?

Zou je met iemand van het team willen praten over jouw zoektocht naar vrede en over jouw (eventuele) twijfels? Klik dan direct door »

Foto: sxc.hu

Naomi

Optimistische realist | Getrouwd | Blogger op NEWS OF PEACE | Auteur van boek Verliefd, verliefd en nu opeens getrouwd. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor