Is lijden een kado van God?

Home | Blog | Leven | Is lijden een kado van God?

Voetbaltrainer Foppe de Haan, de (nog) niet gelovige held hoorde ik pas in alle kwetsbaarheid over zijn moeder, die ernstig psychiatrisch patiënt was. Als 18-jarige jongen bezocht Foppe haar regelmatig in de inrichting.

Foppe de Haan

Toen hij met de fiets vanaf de inrichting naar huis reed, dacht hij: “Als er dan een lieve Heer is, dan kan Hij dit toch niet toestaan. Dat bestaat gewoon niet!” Zelf zegt hij daarover: “Vanaf dat moment was ik, Foppe de Haan, genezen.

Zelf verloor ik op 19-jarige leeftijd mijn 18-jarige vriendin. Ze stierf na een jaar lang te hebben geleden aan leukemie. Tijdens deze lijdensperiode heb ik sterk Gods kracht ervaren. In deze tijd heeft God mij laten vertrouwen op Zijn Vaderhart. Door Hem ben ik gevormd. Mijn vertrouwensband met Hem is onverbrekelijk geworden.

Terwijl het ons scheppingsdoel is om in harmonie met God te leven, probeert Gods tegenstander daar voortdurend verwijdering in aan te brengen. Het lijden is een probleem dat we door foute keuzes ZELF in huis hebben gehaald, we wilde als mensheid kennis van goed en kwaad (tja, dat lijden nu net het nare gevolg was…). Beide machten, God en satan, maken er nu gebruik van.

Satan gebruikt het lijden om mensen van Gods hart weg te halen door veel blokkades (van lijden) op de weg naar God te plaatsen. Met je vuisten gebald naar de hemel, wrok en haat spuwend naar je Maker. Satan weet heel goed hoe hij het lijden kan maken tot een obsessie, een blokkade die jou het zicht op de hemelse Vader ontneemt. Naast zijn haat voor God, heeft hij nl. ook een haat naar jou toe. Hij vindt het absoluut niet erg dat je vast komt te zitten en het leven niet meer ziet zitten.

Als God dezelfde hartsgesteldheid had als satan, dan zou het Hem koud laten wat mensen in het lijden doormaken. Dan zou Hij het lijden niet ten goede laten keren. God gebruikt het lijden om mensen naar Zijn hart toe te trekken. Dit is het beste zichtbaar in Zijn Zoon. Jezus Christus werd mens en deelde in ons lijden. Hij droeg ons lijden (zie ook Jesaja 53). Hij overwon het lijden. Hij haalde de ‘angel’ uit het lijden weg zodat het geen blokkade hoeft te zijn tussen God en mij. Zijn lijden leidde mij naar Gods Vaderhart.

Mag ik eens vragen, verwijdert het lijden in deze wereld jou van God of brengt het je juist dicht(er)bij Hem?

Bert Noteboom

Bert Noteboom is spreker / evangelist, werkzaam bij Chr. Gem. 'De Wegwijzer' in Almere. Voor meer informatie, kijk op nspired.nu. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor