Leidt religie tot geweld?

Home | Blog | Het (goede) nieuws van alledag | Leidt religie tot geweld?

De kranten staan er de laatste weken bol van. Leidt religie tot geweld? Dat is de vraag die aan diverse theologen, filosofen en andere experts werd gesteld. Aanleiding is natuurlijk de verschrikkelijke aanslag die zogenaamd in naam van de profeet Mohammed werd uitgevoerd. Een andere aanleiding zijn bijvoorbeeld christelijke strijders, die Moslims in Centraal Afrikaanse Republiek afslachten. En andersom.

religieusgeweld575X350

Afgaande op deze voorbeelden denken we natuurlijk al snel dat religie tot oorlog en geweld leidt. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat velen dit denken. Maar volgens andere onderzoeken, klopt die relatie tussen geloof en geweld niet.

Andere feiten

In 2004 verscheen de ‘Enceclopedia of Wars’ van Charles Phillips en Alan Axelrod. Een dik boek dat in totaal 1.763 oorlogen behandeld. De schrijvers concluderen dat slechts 123 oorlogen een religieuze oorzaak kennen. Oftewel, ongeveer 7% van de oorlogen die door de eeuwen heen zijn uitgevochten, zijn ontstaan vanuit religieuze motieven. De top 3 van religieuze oorlogen ziet er zo uit:

 • Kruistochten » 300 duizend slachtoffers
 • Heksenjachten » 60 duizend slachtoffers
 • Ketterijbestrijding » 10 duizend slachtoffers

Tegenover deze aantallen staan de oorlogen die gevoerd zijn in naam van het atheïsme. Mannen als Jozef Stalin, Mao Zedong en Pol Pot wilden religie uitbannen en hebben verschrikkelijk huisgehouden. Ook hiervan de cijfers:

 • Mao Zedong » 58 miljoen slachtoffers
 • Josef Stalin » 30 miljoen slachtoffers
 • Pol Pot » 1,4 miljoen slachtoffers

Wanneer we deze aantallen volgen, kunnen we tot de conclusie komen dat religie helemaal niet geweldoorzaak nummer 1 is in vele oorlogen. De 70 miljoen slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog hebben niets met religie te maken. En uit de analyse van Maite Vermeulen, de Correspondent, blijkt dat religie niet de reden is dat er in de Centraal Afrikaanse Republiek gevochten wordt.

De aanname dat religie oorzaak is voor geweld en oorlog, klopt niet. Het is namelijk bijna nooit de enige reden. Vaak wordt de naam van God misbruikt om meer macht te krijgen. Een eerlijke erkenning dat ieder mens in staat is tot de meest verschrikkelijke dingen, getuigt van meer inzicht. En natuurlijk, christenen zijn mensen, dus geen haar beter.

Hun naamgever: Jezus Christus

Jezus roept zijn volgers op om zout en licht te zijn. Om vijanden te vergeven. De minste te zijn. Om geen kwaad met kwaad te vergelden. Om een extra mijl te wandelen. Om de andere wang toe te keren. Gevangen te bezoeken. En ga zo maar door. Maar de volgers van Jezus, die pas later ‘christenen’ werden genoemd, falen daar iedere dag in. Ik faal daar iedere dag in. Omdat we niet perfect en volmaakt zijn.

Gelukkig faalde Jezus niet. Toen het erop aan kwam, is het Jezus wel gelukt om staande te blijven. Hij kiest voor het goede. Hij verandert de wereld. Vergeeft zijn vijanden. Kiest ervoor de minste te zijn. Vergeld geen kwaad met kwaad en keert de andere wang toe. Daarom is dat marteltuig, het kruis, het belangrijkste christelijke symbool geworden. Aan het kruis zie je Jezus (en christenen geloven: via hem zie je God zelf) op z’n zwakst en – daardoor – op z’n krachtigst.

Door deze unieke keuzes van Jezus mag ik struikelend achter hem aan. Ik leef in zijn geest. Met al mijn fouten. Met al mijn onvolmaaktheid. Ik heb Jezus nodig. Wij hebben Jezus nodig. Iemand die ons falen kent en wil vergeven. Iemand die ons transformeert.

God zet mensen in beweging

Want God stuurt geen tanks om problemen in de wereld op te lossen. Hij heeft ervoor gekozen om met mensen te werken. Mensen maken bommen, maar ook muziek. Mensen bouwen oorlogsschepen, maar ook ziekenhuizen. Christenen martelden slaven, maar christen William Wilberforce streed voor afschaffing van de slavernij. Christenen steunden het apartheidsregime in Zuid-Afrika, maar gelovige Desmond Tutu zorgde voor verzoening. Christenen steunden rassenhaat in Amerika, maar christen Martin Luther King stond op om tegen dit onrecht te vechten.

God werkt en transformeert mensen. Ook vandaag de dag. Zo transformeerde Hij Pater Frans van der Lugt tot een vredesstichter in Syrië. Hij transformeerde Bono tot een strijder tegen extreme armoede. Hij transformeerde Moeder Teresa tot een vrouw die met leprozen ging werken.

Dat religie oorzaak nummer één is bij oorlogen en geweld klopt niet. Maar we kunnen wel een andere conclusie trekken: religie is de nummer één oorzaak van liefdadigheid. En dat wordt meestal over het hoofd gezien.

Meer ontdekken over deze God en het christelijk geloof? Neem hier contact met ons op, of volg een online cursus. We reageren snel.

Leenard Kanselaar

Jongerenwerker | God-zoeker | Blogger | Schrijft over geloven wat anders is dan je denkt (Disclaimer)

7 reacties

 1. Unknown Anonymous op 23 februari 2015 om 18:59

  Hallo meneer Kanselaar,

  als u het niet erg vind wil ik u er graag op wijzen dat de Islam gewelddadig is. Ik kan dit onderbouwen door verzen uit teksten die toonaangevend zijn in de Islam. Deze teksten zijn:
  1 de Koran (Arabisch: Qur’an)
  2 de uitspraken en gewoonten van Mohammed (Arab.: Hadith)
  3 de biografie van Mohammed (Arab.: Sira)

  Ik wil u dan ook aanraden om de Islam verder te onderzoeken voordat u zegt dat religie niet tot geweld aanzet.

  Inderdaad, het christendom wijst geweld af. Onze Heere Jezus is de ‘Prince of Peace’.
  Maar de Islam is anders, het is een religie die oproept tot geweld tegen ongelovigen. (d.w.z.: niet-moslims)

  Mijn excuses als deze reactie u in verlegenheid brengt. Dit is absoluut niet mijn bedoeling. Ik wil slechts dat Nederland weet wat de Islam werkelijk inhoudt. En niet dat als een moslim zegt dat de Islam ‘een religie van vrede’ is, wij hem geloven.

  Jezus Christus’ leven, woorden en daden zijn zo vaak onderzocht, waarom doen wij dit niet over Mohammed voordat we uitspraken over hem doen?

  Enkele stukken uit de Hadith:

  Muslim (1:33) – the Messenger of Allah said: I have been commanded to fight against people till they testify that there is no god but Allah, that Muhammad is the messenger of Allah

  Bukhari (8:387) – Allah’s Apostle said, “I have been ordered to fight the people till they say: ‘None has the right to be worshipped but Allah’. And if they say so, pray like our prayers, face our Qibla and slaughter as we slaughter, then their blood and property will be sacred to us and we will not interfere with them except legally.”

  Muslim (1:30) – “The Messenger of Allah said: I have been commanded to fight against people so long as they do not declare that there is no god but Allah.”

  Bukhari (52:73) – “Allah’s Apostle said, ‘Know that Paradise is under the shades of swords’.”

  Goede boeken om Mohammed te onderzoeken zijn:

  The truth about Muhammad – Robert Spencer
  Jezus en/of Mohammed – Mark Gabriel (deze man was een docent islamitische geschiedenis aan de Al-Azhar university in Cairo, dit is een van de meest gerespecteerde islamitische scholen in de Arabische wereld.)

  Daarbij wil ik wel afsluiten: ik hou van moslims. Ik heb veel islamitische vrienden en mijn kennis over de Islam heeft mij alleen maar meer van hen laten houden. Ik hoop dat Jezus hen uit de macht van de Islam zal verlossen!

 2. Gooitzen op 24 februari 2015 om 00:23

  Unknown Anonymous; Beste anoniem: U hebt de Bijbeldelen uit ( met name het O.T.) uw Bijbel geschrapt waarin de bijbelschrijvers ons melden dat onze God opdracht geeft om mannen en vrouwen en kinderen en dieren te vermoorden? Om misverstanden te voorkomen: Ik ben (ook) christen.

  • Peter op 26 februari 2015 om 15:56

   In het nieuwe testament staan echter geen opdrachten tot geweld. En de aansporingen tot geweld uit het oude testament zijn zo specifiek dat ze nu niet meer te gebruiken zijn. Ze beschrijven altijd een plaats, en een volk. De teksten uit de Islam zijn zo algemeen dat ze zonder moeite kunnen worden uitgelegd als een opdracht tot geweld voor het hier en nu.

 3. Renee op 25 februari 2015 om 21:07

  Je schrijft het mooi.
  Mensen maken bommen maar mensen maken ook muziek, is ook wel een beetje spreekwoordelijk.
  Heel veel mensen zijn het postieve van het mooie evangelie van de Here Jezus kwijt, die zijn vergeten hoe ze muziek kunnen maken, samen met elkaar.
  Maar bommen maken, lelijk en onverschillig zijn en doen daar zijn ze goed in.
  Verdiep je een klein beetje in de kerk in jouw dorp, stad, zie hoeveel aardige mensen daar goed werk doen en geef er tenminste een beetje om en geef er een beetje aan de kerken hebben het hard nodig. Leer een beetje van het evangelie het is zo mooi.

 4. Balkanske priče op 19 oktober 2015 om 22:04

  Voor geweldsteksten hebben christenen allerlei oplossingen gevonden, interpretaties die er voor zorgen dat geen enkele christen ze ziet als een letterlijke, goddelijke opdracht in de wereld van nu. Ook is het van belang te weten dat nergens in de bijbel oorlogen voorkomen om het geloof in God te verbreiden.Ze zijn er wel om het volk te verdedigen of te bevrijden opdat het God in vrijheid kan dienen….

 5. klaasm op 17 november 2015 om 01:33

  Sorry?! De 70 miljoen slachtoffers uit de tweede wereldoorlog hebben niets met religie te maken? Weleens gehoord van ene Maarten Luther de “grote” kerkhervormer?Deze(binnen de gereformeerde kerken bijna verafgode man) was een antisemiet,en notabene een grote inspiratiebron voor Adolf Hitler!Mede op basis van het antisemitische boek van Maarten Luther met de alleszeggende titel OVER DE JODEN EN HUN LEUGENS.Daarin zegt Luther o.a dat wat hem betreft alle joodse synagogen in brand mogen worden gestoken.We weten allemaal wat er in de Kristalnach gebeurd is.Maarten Luther in 2017 uitgebreid herdenken?We gaan Adolf Hitler toch ook niet ophemelen omdat hij in Duitsland prachtige meerbaans autosnelwegen heeft aangelegd?

  • The Balkans Chronicles op 14 mei 2016 om 10:13

   klaasm zegt:Sorry?! De 70 miljoen slachtoffers uit de tweede wereldoorlog hebben niets met religie te maken?….Ha,ha,wat een onzin!….Dat zijn slachtoffers van het nazisme,maar niet het christendom ….

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor