Leidt religie tot geweld?
Oorlogen tussen landen of aanslagen in een land… het is niet meer weg te denken uit het nieuws. Wellicht heb je ook weleens iemand horen zeggen dat de oorzaak van deze oorlogen religie is. Bij aanslagen in de naam van een profeet is het bruggetje tussen religie en geweld al snel gelegd. Maar leidt religie daadwerkelijk tot geweld?
Deze vraag is al vaak aan diverse theologen, filosofen en andere experts gesteld. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel mensen deze gedachte hebben. Andere onderzoeken zeggen dat de relatie tussen geloof en geweld juist helemaal niet klopt.
Top 3
In ‘Encyclopedia of Wars’ (C. Phillips & A. Axelrod, 2004), een boek dat in totaal 1.763 oorlogen behandelt, wordt geconcludeerd dat slechts 123 oorlogen een religieuze oorzaak hebben. Dat is maar 7% van de oorlogen die door de eeuwen heen hebben plaatsgevonden! De top-3 van die 123 specifieke oorlogen ziet er zo uit:
Kruistochten » 300 duizend slachtoffers
Heksenjachten » 60 duizend slachtoffers
Ketterijbestrijding » 10 duizend slachtoffers
Tegenover deze aantallen staan de oorlogen die gevoerd zijn vanuit het atheïsme. Mannen als Jozef Stalin, Mao Zedong en Pol Pot wilden religie uitbannen en hebben verschrikkelijk huisgehouden. Daarvan ziet de top-3 er zo uit:
Mao Zedong » 58 miljoen slachtoffers
Josef Stalin » 30 miljoen slachtoffers
Pol Pot » 1,4 miljoen slachtoffers
Wanneer we deze aantallen volgen, kunnen we concluderen dat religie niet geweldsoorzaak nummer 1 is van vele oorlogen.
Meerdere redenen
De aanname dat religie oorzaak is voor geweld en oorlog, klopt dus niet helemaal. Er spelen namelijk altijd meerdere redenen.
De naam van God wordt wel vaak gebruikt, of eigenlijk misbruikt, om meer macht te krijgen. In het nieuws zien we de Islam vaak voorbij komen als het gaat om terrorisme, en ook christenen kunnen er een potje van maken.
En dat terwijl Jezus zijn volgelingen oproept om je vijanden te vergeven; om geen kwaad met kwaad te vergelden, om de ander de wang toe te keren ga zo maar door. Maar zelfs Jezus’ volgelingen (christenen) falen daar iedere dag in. Waarom? Omdat zij simpelweg niet perfect zijn.
Martelwerktuig
Jezus zelf was wel perfect. Toen Hij werd verleid, slaagde Hij erin om er niet voor te vallen. Hij kiest voor het goede, verandert de wereld en vergeeft Zijn vijanden. Daarom is het kruis het belangrijkste christelijke symbool geworden.
Aan dit martelwerktuig zie je Jezus op z’n zwakst, en daardoor op z’n krachtigst, want Jezus zag deze martelgang al weken voor Zijn dood aankomen. Hij had er zelfs een goed doel mee: de relatie tussen God en de mens herstellen. Meer daarover kan je lezen in dit artikel.
Wat kan wél zorgen voor vrede?
Het is duidelijk dat God geen tanks de wereld instuurt om oorlogen of andere wereldproblemen op te lossen. Volgens de Bijbel heeft Hij ervoor gekozen om de mens verantwoordelijk te maken voor de aarde.
Mensen kiezen er zelf voor om bommen te maken, oorlogen te voeren of aanslagen te plegen. Wat kan dan toch nog zorgen voor vrede op aarde?
Het christendom is er best helder over. God stuurt geen tanks om wereldproblemen op te lossen, maar Hij stuurde… liefde. Christenen geloven dat God Jezus stuurde voor: “Vrede op aarde in de mensen (…)”. Wanneer wij geloven in Jezus, en meer zoals Hem gaan leven, door meer op Hem ‘te gaan lijken’ zullen we transformeren.
Transformatie
God wil door Jezus mensen transformeren. Ook vandaag de dag. Bijvoorbeeld Ben, bekijk zijn verhaal maar eens.
Dat religie oorzaak nummer één is bij oorlogen klopt dus niet. Maar misschien kan je Jezus eens een kans geven. Bedenk bij de keuzes die je maakt eens: ‘Wat zou Jezus doen?’ En misschien begint daar wel een stukje vrede op aarde.
Wil jij ook meer weten over Jezus? Volg dan onze (gratis) online cursus WaaromJezus?.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland).