Het Kerstfeest

Waar gaat het Kerstfeest over? En waar komt het eigenlijk vandaan? We geven elkaar steeds vaker ook rond 25 december cadeautjes, we zetten een grote kerstboom in huis en we zingen liedjes over engelen, herders en een kindje in de stal.

Naast alle heerlijke sfeer en gezelligheid in de maand december gaat het feest om een Joods jongetje dat aan het begin van onze jaartelling werd geboren in het Midden-Oosten. In het plaatsje Bethlehem, om precies te zijn. Jozef en Maria, een jong stel, weet niet wat hun precies is overkomen. Hebben ze wel doorgehad wie dit kindje daadwerkelijk is en zou worden? Dit volgende liedje “Mary, Did You Know?” gaat precies over deze vraag:

Geschiedenis van Kerstmis

Het begon allemaal met de midwinterfeesten. Oude Germaanse stammen vierden op 21 december dat de dagen langer werden. Met lampen, kaarsen en vuur werd het boze verjaagd en het licht begroet. De winterzonnewende werd overal in Noord-Europa gevierd. Vaak met allerlei cultussen en rituelen, waarbij flink werd gedronken. Van sommige vieringen is bekend dat de eikenboom centraal stond en er zijn zelfs aanwijzingen dat de boom werd versierd met lichtjes.

Ook in het laat Romeinse Rijk (de tijd van Jezus’ geboorte) werd de zonnewende gevierd. Het ‘Dies Natalis Solis Invicti’: de verjaardag van de onoverwinnelijke zon. Dit festival had te maken met een godheid die niet eens typisch Romeins was. Het ging om een zekere Mythras, een duistere Perzische god. Zijn vereerders hadden een complex systeem met rituele maaltijden. De datum van het feest: 25 december.

Je hoort het al: lichtjes, kaarsjes op tafel, lekker eten en drink, een verlichte boom en iets met religie. Het gebeurt allemaal al eeuwen rond de datum waarop wij kerst vieren.

Wat heeft het met de geboorte van Jezus te maken?

Helemaal niks. De geboorte van Jezus en de midwinterfeesten staan eigenlijk los van elkaar. Waarschijnlijk is Jezus niet eens geboren in de maand december. Toch vieren we de geboorte van Jezus op 25 december, alsof die dag zijn verjaardag is.

Toen de eerste christenen naar West-Europa trokken om te vertellen over hun geloof, waren ze slim genoeg om niet meteen alle oude heidense gebruiken overboord te gooien. In plaats daarvan gebruikten ze het midwinterfeest om te vertellen over het ‘licht van de wereld‘ – dat is een term die in de Bijbel gebruikt wordt voor Jezus Christus. Het midwinterfeest veranderde in kerst toen de volken in Europa gekerstend (christelijk gemaakt) werden. En dus vieren we tegenwoordig met kerst de verjaardag van Jezus. Ontdek meer over Jezus in de gratis online WaaromJezus-cursus »

Wat we weten door de Bijbel

Kom op, even serieus. Waarom zou je de verjaardag vieren van iemand die 2000 jaar geleden geboren werd? Dat is toch krankzinnig! Een verjaardag vier je met mensen van wie je houdt, of die je heel goed kent… Maar hoe goed kennen we Jezus nu helemaal? Er is verrassend veel te weten te komen over Jezus, dankzij de Bijbel. De Bijbel is geen gewoon boek: het bestaat uit 66 boeken van verschillende schrijvers. Ontdek alles over de Bijbel in de gratis online StartersBijbel-cursus »