Feestdagen

Verdwijnt het duister tijdens Kerst?

Heb jij Kerst weleens gevierd in een ander land? Je zal dan waarschijnlijk merken dat het gevoel van Kerst overal hetzelfde is. Ver weg van huis, en toch hetzelfde gevoel van veiligheid, warmte en licht. Bijzonder, toch? Maar, hoe gezellig en licht is dit feest nou echt? En, verdwijnt het duister en het leed op de wereld tijdens Kerst?

Over de hele wereld zijn die dingen te herkennen in de aanloop naar Kerst: lichtjes, kerstbomen, “All I want for Christmas”, en de boodschap… Maar hoe zat dat ook alweer?

Feest van licht

De oorsprong van Kerst ligt in het zonnewendefeest, de viering van de omschakeling in het jaar waarbij dagen langer en de nachten korter begonnen te duren: meer licht dus. Rond diezelfde tijd, op 25 december, werd ook de Romeinse zonnegod “Sol Invictus” herdacht, en rond de 4e eeuw namen christenen deze datum over als de viering van de geboorte van Jezus.

Al deze feesten hebben dus te maken met de komst van meer of nieuw licht. Maar in deze tijd lijkt dat misschien niet eens zo belangrijk meer. We vieren immers ook geen groot feest meer, wanneer de klok voor- of achteruit wordt gezet. Dus, waarom zouden we dit nog vieren? En als we kijken naar het nieuws, dan lijkt het allemaal misschien juist wel duisterder te worden om ons heen.

Wanneer is licht licht?

Misschien is dit juist een reden om Kerst te gaan vieren. Wetenschappelijk gezien wint het licht van de duisternis. Emotioneel gezien voelt blijdschap (licht) fijner dan somberheid (duister). Maar ook spiritueel gezien wint het licht van duistere machten.

Maar wanneer is spiritueel gezien licht ook daadwerkelijk licht? En hoe weten we zeker dat we te maken hebben met het goede spirituele licht, en het duistere spirituele? Oftewel, zijn er goede en slechte spiritualiteiten?

Wanneer is spiritueel gezien licht ook daadwerkelijk licht?

Licht van de wereld

Als we kijken naar de meest recente drijfveer om Kerst te vieren, dan is dat de geboorte van een man die zichzelf het ‘Licht voor de mensen' noemde: Jezus. Christenen geloven dat Hij de vervulling was van wat er geschreven was over Hem duizenden jaren voordat Hij op aarde kwam. Al bespreken veel religies ook thema’s als de dood en wedergeboorte, van geen enkele religie kan je zeggen dat een persoon fysiek terugkwam op aarde, interacteerde met anderen (en daarmee getuigen hebben), en weer verdween met een hoopvolle boodschap. Maar, wie was die Jezus?

Messias

Het antwoord op de vraag wie Jezus was, wordt gegeven in de Bijbel: Hij is de Messias. Een Messias is meer dan een baby in een voederbak. De God van de Bijbel heeft namelijk joden, niet-joden (lees: iedereen op deze wereld!) een redder beloofd die de wereld zou redden van de kloof tussen God en de mens, die is ontstaan in het begin van de aarde.

Wanneer iemand claimt de Messias te zijn, zal je in onze tijd waarschijnlijk worden gecanceld. 2.000 jaar geleden was dat niet anders. Het enige verschil is dat daar vroeger de doodstraf op stond. Dat gebeurde dan ook met Jezus middels een kruisiging op een Goede Vrijdag. Drie dagen later stond Hij op, en dat is wat we “vieren” met Pasen.

Maar met Kerst vieren we de geboorte van Jezus. Als je gelooft dat Hij de Messias is, dan kan dit feest nog van veel meer van betekenis worden voor jou!

Hoop

De boodschap die Jezus achterliet geeft hoop. Het gaat over de mogelijkheid om weer te kunnen leven samen met God, over leven na de dood. Als je hierin gelooft of wil gaan geloven, dan wordt het Kerstfeest daadwerkelijk een feest die het duister doet verdwijnen. Als je daar naar verlangt, wacht niet langer! We moedigen je aan om te starten met geloven, deze Kerst nog, en ontdek de Hoop die het duister doet verdwijnen!

Meer weten over wie Jezus is? Bekijk dan eens deze website. Meer ontdekken over de betekenis van Kerst? Doe dan deze gratis online kerstcursus.