Hoe word je vrij?

Home | Blog | Bijbel | Hoe word je vrij?

Mijn vrouw had een groot probleem in de moestuin. Vorig jaar was er een slakkenplaag – iedereen met een moestuin zal het herkennen. Die slijmerige beesten vraten al onze prachtige pompoenen, bonen en pastinaken op. Nou ja, half op. Wat er overbleef waren rottende, plakkerige stompjes.

Onze oplossing

Gefrustreerd haalde mijn vrouw afgelopen herfst de restanten uit de grond en besloot een jaartje geen groenten te verbouwen. Maar al snel kwam er onkruid op. Alles wat maar kwam aanwaaien, wortelde genoeglijk in onze tuin en sloeg heerlijk aan het woekeren. We trokken het eruit, maar een week later was het er weer.

Uiteindelijk wist mijn vrouw de oplossing: we moesten de tuin niet proberen leeg te houden, maar juist vol zetten, maar dan met iets moois. Dus ze plantte allerlei soorten bloemen. En nu hebben we een prachtige bloementuin. Slakken hebben daar geen trek in en er is geen ruimte voor onkruid over.

Knabbelende slakken

Mijn leven lijkt op die moestuin. Ik ervaar stress, dingen lopen niet lekker, ik word kribbig. Overal zijn, zeg maar, ‘slakken’ die aan mij knabbelen. En dan probeer ik, net zoals mijn vrouw met onze tuin, mijn leven leger te maken. Ik zet een vriendschap op een lager pitje, ga minder werken, hang achter de tv. Maar mijn ervaring is dat ik dan een soort lege tuin wordt waar acuut het onkruid in opspringt. Vervelende herinneringen komen boven, op tv zie ik vooral pulp, ik koop broeken die ik niet nodig heb…

Bloemen planten

Wie lukt het om echt ‘leeg’ te worden en zich helemaal ‘vrij’ te voelen? Mij nauwelijks. Het wordt moderne mensen ook wel zo ongeveer onmogelijk gemaakt. Kijk eens in een bus of trein om je heen en je ziet de helft op een smartphone staren, informatie slurpen, zichzelf vullen met van alles en nog wat. Alsof ze een lege tuin zijn en er voortdurend onkruid komt aanwaaien.

De enige oplossing is bloemen in je tuin planten! Vul je leven met mooie dingen. Het heeft geen zin om je leven zo leeg mogelijk te maken, want het gedoe en de plichten komen toch wel aangewaaid. Het heeft geen zin om telkens de ‘slakken’ te bestrijden, want ook die blijven komen. Als je zelf niet kiest, wordt er voor je gekozen. Als je zelf je hoofd niet vult, vullen anderen je hoofd wel. Je wordt niet vrij als je nergens aan gebonden bent, maar als je aan iets goeds verbonden bent. Je wordt niet vrij als je maar nergens aan hoeft te denken, maar als je aan iets gezonds denkt.

Een oud spookverhaal

Dat heb ik van Jezus geleerd. Jezus heeft één spookverhaal verteld. Het gaat over een huis waar een boze geest in woont. Die wordt eruit gejaagd, maar vervolgens staat het huis leeg. Waarop die ene geest zijn kans grijpt en terugkeert met zeven andere boze geesten. En die konden niet meer verjaagd worden. Dat is precies wat ik hierboven uitlegde. Je kunt je nare trekjes alleen bestrijden door ze te vervangen door goede gewoontes.

Het helpt ook niet om hard tegen jezelf te zeggen dat je niet aan een roze olifant mag denken. Dan denk je er juist aan. Wat helpt is aan een gele flamingo denken.

Twee oudere verhalen

De oude Grieken kenden twee verhalen over de Sirenen. Dat waren schone dames die zo lieflijk zongen, dat alle zeemannen erdoor verleid werden, maar eenmaal dichtbij genoeg, vraten ze hen levend op… Een van de Griekse helden, Odysseus, wilde hun gezang toch horen. Hij stopte bijenwas in de oren van zijn bemanning, zodat ze niet verleid werden, maar bond zichzelf vast aan een paal en kon zo toch ‘veilig’ meegenieten.

Dat is wat we vaak doen. Een andere held, Jason, had een andere methode. Hij nam een ongelooflijke getalenteerde muzikant mee. Die speelde zo prachtig, dat het gezang van de gefrustreerde Sirenen er niets bij was en Jason er geen enkele aandacht aan hoefde te schenken. Deze oude Griekse wijsheid is wat de Bijbel leert. Het heeft geen zin om je leven ‘leeg’ te maken, zodat je ‘vrij’ bent. Je wordt pas vrij als je ergens vol van bent – vol van het goede.

Wil je meer over Jezus en het goede leven te weten komen? Kijk dan eens hier.

Reinier Sonneveld

Reinier Sonneveld ging als twintiger niet naar een kerk, maar inmiddels met veel plezier weer wel. Hij is schrijver van diverse populaire boeken, zoals De stilte van God en Het goede leven. Hij houdt regelmatig lezingen en was hoofdredacteur en bedenker van de Jezus-glossy. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor