Geloof en gevoel

Home | Blog | God | Geloof en gevoel

In de blog ‘Wat is geloof’ heb ik uitgelegd dat geloven betekent dat je jezelf overgeeft aan Jezus Christus. Dankzij Hem is het mogelijk een relatie met God aan te gaan. Zoals elke relatie ook te maken heeft met gevoel, heeft onze relatie met Hem dat net zo. Ik vergelijk onze relatie met God nog wel eens met een huwelijksrelatie. De bijbel doet dat bijvoorbeeld in Efeziërs.

Onvoorwaardelijke opoffering?

Stel je eens een huwelijk voor waarbij de gevoelens voor elkaar geen rol spelen, dat zou een vreemd huwelijk zijn. Toch is een huwelijksrelatie niet allereerst gebaseerd op gevoel, maar op een onvoorwaardelijke keuze voor elkaar. Precies dat kenmerkt de relatie met de Here God. De liefde van Gods kant is in de eerste plaats een onvoorwaardelijke opoffering. God gaf zijn Zoon in de dood om ons te redden. Daar koos Hij voor. Op die manier wijdde Hij zich volledig aan ons mensen. Nu vraagt God van ons een reactie. Hij vraagt van ons een onvoorwaardelijke keuze van toewijding.

Wie de keuze maakt om met God te gaan leven, zal gaandeweg van alles beleven in de relatie met Hem. Daar horen gevoelens helemaal bij.

De gevoelens zijn een gevolg van je geloof. Je bent niet tot gevoel gekomen, maar tot geloof.

Verschillende gevoelens

Nu is het gekke met gevoel en de uiting van je gevoelens, dat dit bij ieder mens verschillend is. Er zijn mensen die meer rationeel zijn ingesteld. Zij maken hun keuzes door alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Anderen zijn meer intuïtief en laten zich door het gevoel leiden. Het ene is niet beter dan het andere. Eenzelfde gebeurtenis kan bij verschillende mensen verschillende gevoelens oproepen. Denk nog maar eens aan het huwelijk en dan vooral aan de huwelijksdag. Er zijn bruiden en bruidegoms die de hele dag lopen te stralen, terwijl een ander tijdens de trouwdag een keertje volschiet en tranen de vrije loop laat. Weer anderen ervaren vooral spanning vanwege het feit dat ze het middelpunt zijn. Totaal verschillende soorten emoties, op dezelfde gebeurtenis.

Het is echt niet zo dat de stralende bruid meer getrouwd is dan de huilende bruid, of andersom. Want niet jouw emoties bepalen of je echt getrouwd bent, maar of je ‘ja’ hebt gezegd tegen elkaar.

Geloof te beoordelen aan gevoel?

Je hoeft je niet schuldig te voelen omdat jouw emoties anders zijn dan bij een ander. Toch zien we dat in het geloofsleven nog wel eens gebeuren. Iemand ervaart zijn geloof uitbundig en geeft daar uiting aan. De ander heeft dan het gevoel tekort te schieten. Of iemand beschouwt zijn gevoel en beleving als hèt bewijs van echtheid. Mensen die niet net zo’n gevoel kennen, worden dan als minder gelovig beschouwd. Dat is een kwalijke zaak. Op zo’n moment ga je jouw ervaring of de ervaring van de ander als norm beschouwen. Dat kan niet de bedoeling zijn! Want voor je relatie met God geldt hetzelfde als voor die huwelijksrelatie waar we het net over hadden.

Niet jouw emoties bepalen of je een echt kind van God bent, maar of je ‘ja’ hebt gezegd tegen Jezus Christus.

Wie Hem aanvaardt als Verlosser, is een kind van God geworden. Dat is het feit! Onze gevoelens zijn daar een reactie op. En juist omdat mensen allemaal verschillend zijn, kunnen en mogen die gevoelens bij ieder mens verschillend zijn!

Wil je meer weten over een ontmoeting met Jezus? Meld je dan aan voor de online cursus “In gesprek met Jezus”.

Heb je een vraag over de Bijbel? Reageer dan gerust via dit formulier “Meer weten” en stel je vraag

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenwurm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)


Je bent een...*





*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor