Finally free

Home | Blog | Leven | Finally free

Ik heb een jaar achter de rug van veel pijn en moeite, onderzoeken, onzekerheid. Een jaar van vallen, opstaan en doorgaan en weer struikelen. Van zoeken. Van alles loslaten en opnieuw beginnen. Al mijn theorie, mijn theologie, mijn denken en spreken over God, werden op de proef gesteld.

Ik moest steeds meer loslaten. Tot er bijna niets meer overbleef. Bijna niets meer. Ik voelde me Job die tot de conclusie kwam dat hij eigenlijk niets wist van God. Niets. Omdat God te groot was om over te spreken, te groot om in woorden te vatten.

Innig nabij

In dat diepe dal is Jezus me zo nabij gekomen. Zo innig nabij. Gek genoeg kan ik het niet overbrengen in woorden. Wat ik ook probeer, ik schiet te kort. Ik merk dat ik faal. Geloofservaringen zijn zo lastig te verwoorden. Het is een geheim. Een geheim dat je zelf meemaakt. Dat voor jezelf een werkelijkheid is, waar je de ander deelgenoot van wilt maken, maar het eigenlijk niet kan.

Ik schilder het in kleuren, ik zing het in mijn eigen woorden achter de piano, ik neurie het in mijn hart. Ik dicht het, schilder het met woorden, hopend dat iemand mijn schilderijen begrijpt. Maar wie zou het kunnen voelen? Precies dat wat ik voel?

Torretje

Een lieve vriendin van me gaf me ooit een mooi beeld. Het ging over pijn, maar zou ook over geloof kunnen gaan. Het is een torretje in een doosje binnenin je. Niemand kan het zien. Ik kan je proberen iets over mijn torretje te beschrijven. Maar hoe kan ik je iets uitleggen waarvan ik niet weet of het hetzelfde is als jouw torretje? Sterker nog, ik weet niet eens hoe mijn eigen torretje in dat doosje eruit ziet. Ik kan het alleen zelf voelen. Dus hoe zou ik het jou begrijpelijk kunnen maken?

Ik denk dat dat ook voor God geldt. Niemand kan Hem zien. Jezus kwam op aarde en met Hem kregen we iets tastbaars van God. Maar ook dat is van langgeleden tijden en ook daar hebben we alleen woorden als getuigenis van. De apostel Paulus schrijft dat het geheim van het geloof is: Jezus in jou. Niet ik leef, maar Christus in mij. Dat geheim, dat koester ik, meer en meer. In alles wat weggevallen is aan zekerheid het afgelopen jaar, is dat geheim voor mijn de realiteit van mijn bestaan geworden. Jezus in mij, die altijd in me is, altijd aanspreekbaar is, altijd antwoord geeft. Het is….Ja, en dan stokken mijn woorden weer. Want hoe leg je iemand een werkelijkheid uit, die de ander niet kan waarnemen en die ik ook zelf niet kan zien?

Meer verhalen lezen, waarin mensen vertellen hoe ze God in hun leven ervaren? Lees ze hier!

Strooi liefde rond als confetti

Ik heb gemerkt dat er maar één waarheid is die ik wel kan communiceren. Dat is liefde. “Strooi liefde rond als confetti”, gebruikte ik ooit als quote op IkzoekGod. Dat is mijn lijfspreuk geworden. Als Jezus in jou is, dan zijn je handen van Hem, je mond, je hart, je ogen, je voeten, je spreken. Je hartslag klopt met die van Hem. Je wordt veranderd. Je denken, je doen, je handelen. En dat kan eigenlijk maar tot één ding leiden: strooi liefde rond als confetti.

Dans in de regen

Ik heb in deze moeilijke periode één ding geleerd: Je kunt vrij zijn, ook al houdt je lichaam je gevangen. Je kunt zingen in de stortregen, je hart stroomt over van kleuren, zoals een nooit eindigende zomer. De winter wordt uit je koude en vermoeide hart gebrand. Je verliest je hart in de schoonheid, de schittering van Hem. Van Zijn hart. Zijn liefde. Zijn genade. Ik heb in het afgelopen jaar geleerd dat alles tegen kan zitten, maar niemand je Jezus af kan nemen. Niemand. Het heeft me veranderd. In mijn doen en laten, in mijn zijn, in mijn geloof.

En als ik je één ding mee zou mogen geven: ga zelf op zoek naar die vrijheid. En dans in de regen van confetti die op je neerstort. Ontdek dat mensen je nog zoveel pijn kunnen doen, dat het leven je nog zo kan vermoeien en verwonden, maar dat niemand je Jezus af kan pakken. Niemand. Want Hij is in je. Finally free.

Ben je zelf geraakt door dit verhaal, en heb je een vraag? Of wil je jouw verhaal kwijt? Of ben je misschien zelf op zoek naar een vrijheid die niemand je kan afpakken? Neem dan hier contact met ons op. We staan graag voor je klaar!

Annemieke Bosman - Mohrmann

Annemieke Bosman: echtgenote| moeder | geestelijk verzorger | creatieveling | spreken | schrijven (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor