Ere zij God en vrede op aarde?

Home | Blog | God | Ere zij God en vrede op aarde?

Ik herinner me nog heel goed hoe we vroeger kerstfeest vierden bij ons in de kerk. Ik zat naast mijn ouders in de bank en kneep mijn ogen tot spleetjes zodat de lampjes van de enorme kerstboom een glimmend geheel werden. We luisterden naar het kerstverhaal uit het evangelie van Lukas en kregen daarna een mooi boek van W.G. van der Hulst, een doosje rozijnen en een zak mandarijntjes mee naar huis.

Hemel op aarde

Ach ja, jaren zestig nostalgie. Er werden mooie kerstliederen gezonden en bij het ‘Ere zij God’ liep er een rilling over mijn rug. Zo’n viering was voor mij als kind een klein stukje hemel op aarde, het mocht van mij eeuwig duren. De sfeer was vredig, als kind voelde je je veilig en eenmaal thuis aten we met elkaar een feestelijke maaltijd en draaiden we een LP met nog meer kerstliedjes die we allemaal uit ons hoofd mee konden zingen.

Ere zij God

Het ‘Ere zij God‘ is overigens niet door mensen verzonnen. In de Bijbel staat dat er een menigte engelen verscheen die God prezen toen Jezus werd geboren. Hij was en is immers de eer van God, Hij was en is immers de Vredevorst!

Ere zij God en vrede op aarde… we zingen het, in navolging van de engelen, nog steeds. Het lijkt een hartsverlangen waar, behalve de komst van Jezus naar de aarde, verder geen positief antwoord op is gekomen. Vrede op aarde. We leven immers in een grotere chaos dan ooit tevoren, lijkt het wel.

Wens

Misschien is het zingen van die mooie kerstliederen juist daarom wel belangrijk. Het is het uitspreken van de wens, van het verlangen naar betere tijden. Dat is iets van alle eeuwen en alle generaties. Diep in ons hart willen we vrede, willen we dat liefde regeert in plaats van geweld. Diep in ons hart verlangen we naar de veiligheid van vroeger.

Je kan nu al een stukje hemel op aarde ervaren als je de Vredevorst uitnodigt in je leven

Hoop

Terug gaan in de tijd kan niet, vooruit kijken wel. En dat blijven we doen met hoop en volharding. Jezus belooft ons een hoopvolle toekomst waarin liefde en rechtvaardigheid zullen regeren. Nee, niet op de aarde zoals we die nu kennen, maar in eeuwigheid bij Hem. Moeten we dan eerst sterven om dat kleine stukje hemel op aarde te ervaren? Nee, gelukkig niet. Je kan het nu al ervaren als je de Vredevorst uitnodigt in je leven. Wacht niet langer, doe dat deze Kerst nog!


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor