Eenzaamheid – Waar is God?

Home | Blog | God | Eenzaamheid – Waar is God?

Het lijkt wel of eenzaamheid de vloek van de huidige tijd is. We hebben altijd wat te doen en er zijn overal mensen om ons heen. We hebben alle middelen om mensen te kunnen opzoeken en om met hen in contact te kunnen komen, maar soms lijkt het of er meer eenzaamheid is dan ooit te voren.

Ik weet niet hoe het met jou is en hoe jij dit ervaart, maar de kans is groot dat ook jij je af en toe best eenzaam voelt. Er kunnen momenten zijn dat elke zekerheid in je leven plaats lijkt te maken heeft voor een onbestemd gevoel van eenzaamheid. Heb je dat gevoel weleens?

David

David kende gevoelens van eenzaamheid. Eenzaamheid is niet slechts het gevolg van alleen zijn. Men kan zich namelijk zelfs eenzaam voelen in de nabijheid van heel veel mensen. Zelfs in contact met mensen is het mogelijk eenzaam te zijn. Vaak is het zo dat we juist als we wanhopig zijn en zoeken naar bevestiging, naar erkenning dit niet vinden op de plekken waar we het zoeken. We voelen ons dan niet gezien en gehoord.

Help me nu, Heer, heb medelijden met mij, want ik voel me eenzaam en ellendig. Mijn problemen worden steeds groter. Red me alstublieft uit mijn moeilijkheden. Kijk toch hoe moeilijk ik het heb en hoeveel problemen er zijn. ~ David ~

Erkenning

We zoeken misschien erkenning bij vrienden en familie. We werken hard en doen ons best, maar er kan soms amper een bedankje af. Ze zien niet wat je doet, wat het je gekost heeft en dat terwijl je zo graag gezien, gehoord zou willen zijn. Je doet zo je best maar niemand lijkt je echt op te merken. Ze zien wel wat je doet, maar het geeft je niet de voldoening, de vrede, of de erkenning waar je naar op zoek bent.

Reclame

Steeds meer zijn we bezig met anderen en onszelf op een level waarvan je denkt dat het belangrijk is, maar het enige wat je vindt is afwijzing van jezelf en wat je doet. Je ervaart afwijzing door anderen en je denkt misschien dat je faalt, er komt zoveel op ons af en de grote input die we horen is dat we er niet toe doen. Dat horen we als we reclame horen die ons verteld dat we er anders uit moeten zien , anders moeten ruiken, goed moeten kunnen functioneren etc…

Nieuwe stap

Ik wil je uitdagen om uit een nieuwe stap te wagen. Een stap de goede richting op. Je kunt natuurlijk hetzelfde rondje maken, maar dat zal steeds weer het zelfde effect geven. Je kunt het ook anders proberen te doen door aan God te vertellen wat je voelt, wat je denkt en wie je bent. Door je uit te spreken en te verwoorden wat je gedachten zijn en hoe jij je voelt en ze bij God te leggen mag je rust ervaren en weten dat je geliefd bent.

Ik zeg niet dat je gevoelens altijd direct zullen veranderen, maar ik geloof dat wanneer we ons net als David uitstrekken naar God, Hij ook naar ons zal luisteren. Dat voelen en ervaren we niet altijd, maar woorden hebben kracht. Door te zeggen wat je lastig vindt en wat je zou willen, maakt dat er zeker iets gebeurt met je. Je erkent namelijk dat er iets moet gebeuren.

Door je uit te spreken en te verwoorden wat je gedachten zijn en hoe jij je voelt en ze bij God te leggen mag je rust ervaren en weten dat je geliefd bent.

Ontdekken

Er is erkenning. Waar je eerst naar erkenning op zoek was ontdek je je eigen hart en verlangens. Door deze ontdekking kan je je uitspreken, wat de relatie met God zal verdiepen. Met Hem zijn we niet alleen. Hij is er voor ons. Hij troost de bedroefde mensen. Hij verbindt hun wonden.

Geweldig als mensen God vinden, Jezus ontdekken en uiteindelijk ook zichzelf vinden. De zin van ons bestaan is in Hem die ons bedacht heeft. Ons gewild heeft, die ons ziet en hoort, die ons lief heeft. Kan jij hier ‘amen‘ op zeggen?


Voel jij je eenzaam en wil je daar graag aan werken? Kijk dan bij deze (gratis) online cursus die wij aanbieden. Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog.
Graag zelf de Bijbel lezen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland).

Erik Velema

Christen - Vader en opa - Houdt van mensen in hun pure vorm - Begeleider - Trainer - Coach - Hulpverlener meervoudige problematiek - Present zijn - Provocatief - Directief. Lees meer blogs van Erik. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor