Levensvragen

Eenzaamheid - Waar is God?

Het lijkt wel of eenzaamheid de vloek van de huidige tijd is. Er zijn overal mensen om ons heen, en we hebben alle middelen om mensen op te zoeken of in contact te komen, maar soms lijkt het of er meer eenzaamheid is dan ooit tevoren.

De kans is groot dat jij weleens eenzaamheid hebt ervaren in je leven. Maar wist je dat God daar iets voor jou in kan betekenen? Wij geloven dat er verandering mogelijk is. 

man zit op klapstoel aan de kade, naast hem een lege klapstoel

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is niet per se het gevolg van alleen zijn. Men kan zich namelijk zelfs eenzaam voelen in de nabijheid van heel veel mensen. Wanneer we, bewust of onbewust, zoeken naar bevestiging of erkenning, voelen we ons in feite niet genoeg gezien of gehoord. We vinden onszelf, naarmate de tijd verstrijkt, opnieuw in de continue zoektocht naar waardering.

oudere man loopt na bezoek aan groenteboer door het bos, hij kijkt triest

Erkenning

We zoeken misschien erkenning vaak bij vrienden of familie. We werken hard en doen ons best, maar soms voelt dat tevergeefs: ze zien niet hoeveel je doet en wat het je gekost heeft, maar niemand lijkt het echt op te merken. En dat terwijl je zo graag gezien en gehoord zou willen zijn!

In onze individualistische samenleving zijn we steeds meer bezig met onszelf. We geloven dat het individu belangrijk is en geven het alle aandacht. Reclames vertellen ons dat je beter moet ruiken of eten, social media vertelt je dat je er beter uit moet zien. Waar we onszelf dan vaak terugvinden is dat we niet kunnen tippen aan de gegeven maatstaven, waardoor we onszelf uiteindelijk afwijzen. We vinden onszelf niet goed genoeg, eten niet goed genoeg of vinden onszelf te dik.

Het gevolg? Een verlangen naar acceptatie, bevestiging, erkenning en waardering. Het gevoel dat je er mag zijn. En dat lijken we niet te vinden in mensen.

vrouw met ogen dicht en lachende mond ruikt aan bloem
In onze individualistische samenleving zijn we steeds meer bezig met onszelf.

Nieuwe stap

Wellicht ben je op zoek naar een vervulling van dit verlangen. Misschien heb je het gezocht in mensen, maar voel je je nog steeds eenzaam. We willen je uitdagen om een nieuwe stap te zetten.

Heb je er weleens aan gedacht om God in het proces te betrekken? Dat kan heel simpel. Vertel God wat je voelt en wat je denkt. Spreek je uit of verwoord je gedachten door met God te praten. Hij kent je het allerbest en was en is altijd bij je. Je bent nooit alleen. Je gevoelens zullen niet altijd direct veranderen, maar je mag rust vinden in het feit dat God naar je luistert en je lief heeft. Je mag er zijn, want God houdt heel veel van ons. God is liefde.

Ontdekken

Dus op de vraag waar God is in jouw eenzaamheid: Hij is er altijd en wil naast je staan wanneer jij je eenzaam voelt. Misschien is het nieuw voor je, maar jij bestaat, omdat God jou gewild heeft. Hij ziet en hoort je. Hij heeft jou lief!

Durf jij dit te geloven? Lees deze liefdesbrief van Hem naar jou maar eens. Als je graag wilt doorpraten, neem dan contact met ons op.