Wat zegt de Bijbel over mindfulness?
“Uw gemiddelde schermtijd vorige week was 4 uur en 38 minuten per dag.” Wow. Zoveel?! Je laat het even bezinken. Van de 16 uur dat je gemiddeld wakker bent op een dag, heb je dus 25% op je telefoon gezeten.
Waar haal je de tijd vandaan? Want in je hoofd heb je het druk en je verzandt in de taken die je nog moet doen. En heel eerlijk heb je geen overzicht. Maar blijkbaar had je wel de tijd om deze week bijna 16 uur op je telefoon door te brengen. Hoog tijd voor verandering. Waar te beginnen?

Wat is mindfulness?
Mindfulness. “Misschien gaat dit werken om tot rust te komen”, denk je. Maar wat is het? Volgens Wikipedia is het ‘een aandachtstraining waarmee een houding van alertheid getraind wordt. Beoefenaars leren om de aandacht te vestigen op het moment, aan alles wat zich aan hen voordoet. Dit kan van het lichaam, emoties of gedachten zijn, maar ook zintuiglijke ervaringen door de omgeving.’ Makkelijker gezegd, zou je het ook kunnen omschrijven als een levenshouding waarin je focust op het accepteren van negatieve en positieve ervaringen in het leven.
Het doel van mindfulness is om ‘de werkelijkheid te aanvaarden en bewust aandacht te geven aan jezelf en alles om je heen’. Dus: echt leven in het moment. Wat voor veel mensen schijnt te werken, is meditatie en yoga. Leven en genieten in het moment, daar lijkt op het eerste gezicht niets mis mee te zijn. Of zijn er nog haken en ogen aan dit fenomeen?

Waar komt mindfulness vandaan?
Mindfulness is niet iets nieuws. Het fenomeen vindt zijn oorsprong in het boeddhisme en is al zo’n 2.500 jaar oud. Al is boeddhisme officieel geen godsdienst, je kan je misschien wel voorstellen dat een (zoektocht naar) god misschien ook wel iets te maken heeft met mindfulness.
Het principe van mindfulness is in het christendom ook niet onbesproken gebleven. Sterker nog, schrijver Philip Troost schreef een boek over hoe de Bijbel spreekt over de principes van mindfulness. Hij is ervan overtuigd dat mindfulness geen uitvinding is van boeddhisten, maar van God zelf.
Mindfulness in de Bijbel
Mindfulness in de Bijbel
Je zou kunnen zeggen dat de God van de Bijbel zelf al aan mindfulness deed. Al vanaf het begin van de Bijbel! Vanaf dag 1 tot 6 werden licht, water, lucht, land, planten, zon, maan, dieren, en de mens gemaakt. En op de 7e dag was het tijd voor… rust. Om te genieten van het moment en van al het werk dat was verricht.
De God van de Bijbel is niet een God die doorraast, maar die de tijd neemt voor Zijn schepping. In alle rust.
Schrijver Philip Troost besprak het al in zijn boek, maar ook in het leven van Jezus zie je veel mindfulness principes terug, als het gaat om opmerkzaamheid, aandacht en rust. Sterker nog: vrede, rust, liefde en genade zijn kernbegrippen in de Bijbel. In het Nieuwe Testament lezen we verschillende keren over hoe Jezus rust wist te creëren te midden van allerlei hectiek. Een daarvan was tijdens een storm.
Vrede, rust, liefde en genade zijn kernbegrippen in de Bijbel
Rust tijdens een storm
Rust tijdens een storm
Op een dag is Jezus met zijn vrienden op een boot. Ineens begint het te stormen. De golven slaan in de boot en de boot loopt vol met water. Jezus ligt achter in de boot te slapen. Zijn vrienden maken Hem wakker en roepen: “Meester! Kan het U dan niets schelen dat we zinken?” Dan staat Jezus op en zegt streng tegen de wind en het meer: “Zwijg! Wees stil!” En de wind ging liggen en het water werd helemaal rustig. (...).
Uit het leven van Jezus mogen we leren over rust, te midden van onrustige tijden. Hij leert ons hoe wij die rust kunnen vinden - door naar Hem toe te gaan als je moe bent, Hij zal je rust geven. Dit is een andere boodschap dan het boeddhisme, omdat het daarbij vooral draait om jezelf, het individu. Dat je onder andere innerlijke rust zelf moet kunnen bereiken. De Bijbel leert ons daarentegen dat het leven inderdaad onrustig is, maar dat er Iemand is, te midden van de chaos, die je rust wil geven.

Mindfulness praktiseren
Misschien is God wel een veel betrouwbaardere bron dan jezelf. Kijk eens met een kritisch oog naar de drukte in jouw leven. Denk jij nog steeds dat je het zelf aan kan? Of durf je het over te geven aan iets bovennatuurlijks, aan God?
Een aanrader voor ieder die worstelt met stress en tijd. Mooi hoe je geleid wordt door de oefeningen.
We hebben een (gratis) online cursus gemaakt, die wellicht interessant voor je is. Ontdek door de oefeningen hoe jij zelf meer rust kunt krijgen. Je mag natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.