Levensvragen

Wat als er meer is?

Misschien ben je weleens op vakantie geweest in de bergen. Waarschijnlijk heb je dan kunnen ervaren hoe indrukwekkend de kilometershoge rotspartijen zijn als je van beneden naar boven kijkt. Ook zie je dan hoe hemelhoog die lucht wel niet reikt. Oneindig mooi!

Je vraagt je af of er in die oneindige lucht meer is. Meer dan dit leven hier op aarde. Wetenschappers zijn er al honderden jaren mee bezig om leven op andere planeten op te sporen, want we hebben ontdekt hoe oneindig groot ons heelal is. Zou er meer zijn?

astronautenhelm met in de reflectie een pad

Er is meer

Dat lijkt een kort en bondig antwoord. Maar dit antwoord gaat iets dieper. Want, om hiermee te beginnen, hoe geloof jij dat dit eindeloze heelal is ontstaan? Geloof jij in een God die alles heeft gemaakt? Of ben je een trouwe Darwin-fan? Er kunnen verschillende invalshoeken zijn om deze vraag te beantwoorden, maar op een website als deze beantwoorden we deze vraag graag vanuit het perspectief van wat God erover zegt.

Nasa Unsplash

Bijbel en buitenaards leven

En dan gaat het al snel over de Bijbel, een eeuwenoud controversieel boek als het gaat om het ontstaan van de aarde. Want, wat zegt dit boek over God precies over buitenaards leven? Gaat dat wel samen?

De Bijbel sluit het buitenaards leven niet per se uit. Het zegt er niet meer over dan dat God als Schepper het heelal en daarbinnen onze aarde heeft gemaakt. En dat Hij op die aarde als grootste kunstwerk, als kers op de taart, de mens maakte. De mens is een bijzondere schepping omdat God de mens naar Zijn evenbeeld maakte. Sterker nog, Hij gaf de mens de opdracht om goed voor deze aarde te zorgen.

Aan de andere kant zijn er ook christenen die geloven dat het er niet is, omdat de Bijbel het niet benoemt. God maakte de aarde, en dat is in principe alles wat Hij maakte, want iets anders komt niet ter sprake. Ook deze zienswijze mag er zijn.

jongen met paarse en blauwe neonstrepen over zijn gezicht en op de muur

Leven met een doel

De aarde blijkt maar een minuscuul puntje in dit heelal te zijn. Wetenschappelijk gezien is er ook kans dat er meer leven in het heelal is. Misschien kunnen we daaruit wel concluderen dat er daadwerkelijk méér is.

Het heelal is té wonderlijk, té bijzonder en té groot om er maar heel even in te leven. Je zou bijna denken dat we bestemd zijn voor méér dan alleen geboren worden, een tijdje leven en doodgaan. Geloof jij daarin? Misschien ligt onder jouw vraag wel de onderliggende vraag of er überhaupt meer uit dit leven te halen valt - of er een doel is voor jouw bestaan. Want laten we eerlijk zijn, als er daadwerkelijk buitenaards leven blijkt te zijn, wat heb je daar dan aan? Misschien is het nuttiger om te ontdekken of er nú meer uit dit leven te halen valt. Heb je daar weleens over nagedacht?

drie mensen staan bovenop een rots en kijken naar de sterrenhemel
Het heelal is té wonderlijk, té bijzonder en té groot om er maar heel even in te leven.

Wij geloven dat er een God is die een groter plan heeft voor de wereld, het heelal, maar ook voor jou persoonlijk. En dat dat misschien wel betere levensvragen zijn waar je je over mag buigen. Wij inspireren je er graag over.

Zelf lezen in een gratis boek dat je van ons kunt krijgen over hoe dat nou zit met God en Jezus? Vraag dit dan hier aan. Ben je meer op zoek naar wie je zelf bent en wat jouw identiteit is? Volg dan deze gratis online cursus.