Christelijk geloof

Waarom zou je naar de kerk gaan?

Meer dan 80% van de Nederlanders komt nooit of bijna nooit in de kerk. En toch zijn er nog steeds mensen die standvastig trouw in de kerkbanken zitten.

Sommigen op harde kerkbanken in een prachtige kerk, anderen op stoelen in een schoolgebouw. Elke kerk is anders, maar waarom zijn er zoveel verschillende kerken? En, waarom zou je überhaupt nog naar de kerk gaan?

vrouw zingt uitbundig met met het lied dat de kerkband speelt

Niet alleen

Waarom zou je naar de kerk gaan? Het antwoord voor christenen is heel simpel. Als christen ben je een leerling van Jezus. En geloven in en leren over God doe je niet alleen. Leerlingen van Jezus zoeken elkaar op in de kerk. Het is een goede plek om liefde uit te delen en voor elkaar te zorgen. Het is een mooie plek om te groeien in geloof. Ook kun je hulp vragen op allerlei gebieden, zoals bij een huwelijk, ziekte of overlijden. Het is een plek waar je jezelf kunt zijn.

Andere verhalen

Dat klinkt heel mooi, maar toch zijn er ook veel verhalen van mensen die heel andere ervaringen hebben in de kerk. Denk bijvoorbeeld eens aan de dramatische gebeurtenissen in de katholieke kerk, sekte-achtige situaties of grote kerkscheuringen in de geschiedenisboeken. Als de kerk zo’n mooie plek zou moeten zijn, waarom gebeuren er dan zoveel dingen die ingaan tegen wat het zou moeten zijn? En, zorgt religie niet alleen maar voor ellende?

groep mensen zit gezellig te eten
Al is de zondag voor veel kerken de belangrijkste activiteit in de week, toch is kerk zijn nog veel meer dan dat!

Meer dan een kerk

We kennen niet jouw associaties of ervaringen met de kerk. Misschien denk je bij de kerk vooral aan een samenkomst op zondagochtend in een mooi gebouw. Al is de zondag voor veel kerken de belangrijkste activiteit in de week, toch is kerk zijn nog veel meer dan dat!

Vaak zijn er doordeweeks studies over geloof en de Bijbel, komen kleinere groepen bijeen bij iemand thuis, of wordt er samen gegeten, gezongen of een uitje georganiseerd. Kerk heeft het in zich om veel meer te zijn dan een kerkdienst zondagochtend. Het is meer dan een instituut of een gebouw, het is een community, een familie.

lachende jonge man
De kerk is een plek om samen te zijn met anderen, te groeien in geloof, leuke dingen te doen en om zelf je talenten in te zetten

Naar de kerk?

Wil je eens een kerk bezoeken? Dan is het misschien het leukst om mee te gaan met iemand die je kent. Niemand om je heen die naar de kerk gaat? Gebruik Google eens om een geschikte kerk te vinden in de buurt. Er zijn veel verschillende soorten kerken - geef jezelf de tijd om een kerk te vinden waar jij je thuis voelt. Lees hier eens wat je zou kunnen verwachten in een kerkdienst.

Kortom, de kerk is een plek om samen te zijn met anderen, om te groeien in geloof, om samen leuke dingen te doen en om zelf je talenten in te zetten. Geen enkele kerk is perfect, maar het zal je goed doen om te gaan.

Wist je eigenlijk hoe de kerk is ontstaan? Lees dan eens dit artikel. En, ga je binnenkort naar de kerk? Vergeet dan je Bijbel niet! Vraag er hier gratis een aan (verzending alleen binnen Nederland).