Levensvragen

Pensioen: Eindelijk leuke dingen doen?

‘Nog zeven maanden en drie weken tot aan m’n pensioen’, hoorde ik een collega zeggen. Herken je dat? We hebben het leven ingedeeld in stukjes: van onze kinderjaren, jeugd, volwassenheid en mid-life crisis tot aan ons pensioen.

En dat laatste is dan de periode waarin aan ons werkzame leven een einde komt en we eindelijk kunnen gaan genieten van onze vrijheid, zoals dat ook wel heet, en van de rust die we verdiend hebben. Als ik mensen dat hoor zeggen, denk ik altijd: heb je dan niet genoten in je jonge jaren? Of verdien je geen rust als veertiger of vijftiger?

Leuke dingen doen

Ik heb collega’s vaak gevraagd wat ze na hun pensionering hopen te gaan doen. Het antwoord is meestal: leuke dingen. Leuke dingen, ook weer zoiets. Heb je nooit eerder leuke dingen gedaan, vraag ik me dan af.

Er zijn landen waar de pensioengerechtigde leeftijd veel lager is en er zijn landen waar gepensioneerd zijn al helemaal niet bestaat.

Gepensioneerd zijn betekent voor velen dat ze nu eindelijk eens al die dingen kunnen gaan doen die ze graag doen, zaken waar nooit genoeg tijd voor was. Misschien zelfs wel datgene waartoe ze al langer geroepen waren.

Uitgesteld gedrag

Daarmee is pensionering eigenlijk de vervulling van uitgesteld gedrag geworden. We hebben allemaal met regelmaat goede voornemens, grote plannen en zin in wilde avonturen… We hebben het er nu te druk voor, maar als we meer tijd hebben… en geld en onze gezondheid het toelaat en… vul zelf maar verder in.

Nederland

Het is uiteraard niet overal hetzelfde als in Nederland. Er zijn landen waar de pensioengerechtigde leeftijd veel lager is en er zijn landen waar gepensioneerd zijn al helemaal niet bestaat. Daar werk je tot je er dood bij neer valt of zorgen de kinderen voor je op je oude dag.

De Bijbel, God en pensioen

Dat we op een bepaald moment in ons leven als ‘gepensioneerd’ door het leven gaan, is eigenlijk een heel menselijk idee als je het mij vraagt. Bijbels gezien is het niet van belang of je oud of jong bent, werkzaam of werkloos, ziek of gezond, man of vrouw, vrije of slaaf. Er is voor iedereen wat te doen. Er zijn geen taken te klein of te groot, of God vindt wel iemand om het uit te voeren.

God heeft ieder mens geschapen met een doel en dat gaat echt veel verder dan leuke dingen doen als je eindelijk niet meer hoeft te werken voor een baas.

Wat nou als ieder mensenleven en elke levensfase nuttig en kostbaar is in de ogen van God? Hij heeft ieder mens geschapen met een doel en dat gaat echt veel verder dan leuke dingen doen als je eindelijk niet meer hoeft te werken voor een baas. We zijn er allemaal voor bedoeld om God eer te geven, door te leven zoals Hij het heeft bedoeld.

Beschikbaarheid

Zou het niet fijn zijn als we zo naar ons leven zouden kijken? Niet in tijds- en leeftijdsgebonden hokjes, maar in beschikbaarheid voor God. Waarom uitstellen tot morgen wat je vandaag kunt doen? Waarom wachten om datgene te gaan doen waarvan je eigenlijk al weet dat het op je lijf geschreven is?

Een wijs persoon schreef lang geleden eens: Leer ons zó onze dagen tellen, dat wij een wijs hart verkrijgen.

Misschien ben je in deze nieuwe situatie van je leven op zoek naar je eigen identeit. We dagen je uit dan eens te kijken naar deze cursus. Je zult gaandeweg ontdekken hoe je identiteit wordt gevormd, waar bepaald gedrag vandaan komt (en wat het je kost) en wat je zekerheden zijn in het leven. Je mag natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Dit artikel is geschreven door Marja Verschoor-Meijers