Hoe zien christenen God aanwezig?
Lang geleden op een bergrug ver weg hiervandaan liep een herder achter zijn schapen aan. Een normaal beeld voor die tijd. Wie had kunnen vermoeden dat deze herder ooit lid van de Egyptische royalty was geweest? Laat staan dat hij een gezochte moordenaar was?
Mozes, zo heette hij, was gevlucht en had zich een andere identiteit aangemeten. In Egypte had hij zijn eigen joodse volk moeten achterlaten en nu leefde hij een anoniem leven.
Brandende struik
Ergens op het bergpad waar Mozes liep, begon er ineens een struik te branden. Hoewel hij vlammen meende te zien, brandde de struik niet op. En alsof dat nog niet bizar genoeg was, klonk er uit die struik een stem: ‘Mozes, Mozes!’
Gesprek met God
Mozes had daar een gesprek met God. Je kunt het hele verhaal hier lezen. Mozes kreeg de opdracht weer terug te gaan naar de mensen in Egypte. Daar schrok hij van. Hij begon uitvluchten te bedenken, maar steeds kwam God met een tegenreactie. Op een zeker punt stamelde Mozes: ‘Maar als de mensen vragen wie mij stuurt, wat moet ik dan zeggen?’
Ik zal er zijn
Daarop antwoordde God: ‘Zeg maar tegen ze dat Ik Ben je heeft gestuurd’. Sommige Bijbelvertalingen zeggen ‘Ik Zal Er Zijn heeft je gestuurd’. Of nog mooier: ‘Ik ben, die er zal zijn’. Bijzonder, toch? God die zegt dat Hij heet zoals Hij is en zoals Hij doet.
Het universum
Maar als God er zal zijn, hoe dan? Daar is in de geschiedenis, en nu nog, al veel over gezegd. Vaak gaan we daarbij op ons gevoel af. ‘Waar is God?’, kan iemand vragen. We antwoorden dan bijna automatisch: ‘overal’. Maar is dat ook zo? Anderen gaan nog wat verder en stellen dat God ‘alles in alles’ is. Dat wij, jij en ik en alles wat we kunnen bevatten, samen deel zijn van één groot goddelijk wezen: het universum.
Twee aspecten
In Gods gesprek met Mozes laat Hij twee dingen doorschemeren. Als eerste: God is kennelijk een ‘ik’. Een persoonlijkheid. Iemand anders dus, buiten onszelf. Ten tweede zegt deze God dat Hij er zal zijn. Dus je zou kunnen zeggen: God is een Ander, die bovendien aanwezig is. En dat zijn nu precies de twee aspecten van God waar de grote godsdiensten het allemaal wel min of meer over eens zijn.
Uniek standpunt
Christenen nemen in dit alles een uniek standpunt in. Zij geloven dat de God die zegt ‘Ik zal er zijn’ niet een kwestie is van ‘God buiten ons’ of ‘God in ons’, maar het allermeest van: ‘God met ons’.
Overstijgend én aanwezig
Volgens christenen is God zowel ten diepste overstijgend als ook ten diepste aanwezig in ons leven. Hoe kan een God zo groot zijn dat deze ons in alles overstijgt en tegelijk zo aanwezig zijn dat deze ons helemaal begrijpt?
Drie-eenheid
De oplossing zit in wat de christenen de Drie-eenheid noemen. Die vind je niet letterlijk terug in de Bijbel, maar het is hoe christenen in de loop van de eeuwen God zijn gaan zien: Als God de Vader, God de Zoon en God de Geest. Lees in dit artikel meer over wat christenen onder drie-eenheid verstaan.
God met ons
Volgens de Bijbel heeft Jezus als mens onder ons gewoond. Wist je trouwens dat een andere naam voor Jezus ‘Immanuel’ is? Dat betekent: ‘God met ons’! En dat Hij zo met ons was, toonde hij in de vele wonderen die Hij deed en de unieke woorden die Hij sprak. Het grootste wonder was nog wel dat Hij opstond uit de dood. En toen Jezus weer terugging naar Zijn Vader, liet Hij ons iemand na, de Heilige Geest.
Geest in ons
Christenen geloven dat God zo dichtbij is, dat Hij in ons woont in de persoon van de Heilige Geest. Dat wil niet zeggen dat de Heilige Geest ze helemaal in bezit heeft genomen. Je blijft een mens met een vrije wil, maar in christenen ‘stroomt’, een kracht die hen leidt, inspireert en troost.
Wij met Hem
Christenen geloven en ervaren dus dat God vooral op allerlei manieren heel graag dicht bij hen wil zijn. God en wij mensen zijn niet van eenzelfde soort, maar wel dichter bij elkaar dan we vaak vermoeden.We kunnen ons helemaal voorstellen dat dit alles best wel ingewikkeld kan zijn. Wil je het eens met iemand bespreken, dan staan onze e-coaches voor je klaar.
Een mooie eerste stap kan ook zijn om je te verdiepen in wie Jezus eigenlijk is, en waarom Hij vandaag de dag nog belangrijk voor jou wil zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van de (gratis) online cursus: WaaromJezus?.