Zit jij in de schulden?

Home | Blog | God | Zit jij in de schulden?

Geldproblemen en schulden, één op de vijf huishoudens in Nederland heeft er mee te maken volgens het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting): Hoe welvarender we als land worden, des te meer schulden ontstaan. Niet alleen in de privésfeer, maar ook bij overheid en bedrijven.

Ja, dat klinkt misschien hard, maar laten we eerlijk zijn; in landen waar mensen weinig of niets te besteden hebben, kunnen wat minder makkelijk schulden ontstaan vermoed ik.

Rijke westen

Bij ons in het rijke westen komen mensen in de schulden doordat er een constante overdaad aan producten en diensten te koop wordt aangeboden. Dat aanbod wakkert hebberigheid in ons aan. Zo simpel werken de reclames immers. Die willen ons doen geloven dat we iets tekortkomen en dat we pas echt tevreden en gelukkig zullen zijn als we dit of dat aanschaffen.

Reclames

Ook reclames voor gokken dragen bij aan schulden. Er wordt dan wel bijgezegd: ‘stop op tijd’, maar dat is net zo zinloos als tegen een roker zeggen ‘stop als je er vier op hebt’ of tegen een alcoholist zeggen dat hij zijn consumpties moet beperken. Zo werkt dat natuurlijk niet.

Schuldenslaaf

Schulden ontstaan omdat we niet op tijd stoppen met uitgeven, kopen, gebruiken, en lenen. Iedereen die schulden heeft (gehad) weet dat het voelt als een beknellende greep, als iets dat je verder en verder het diepe in trekt. Je komt erachter dat je niet alleen een koop-, drank-, of gokverslaving hebt, maar ook nog eens een schuldenslaaf bent geworden. Je hebt je vrijheid weggegeven.

Door jezelf in de schulden te steken, beperk je je levensvrijheid enorm.

God en schulden

Christenen geloven dat wanneer je slaaf van je schulden bent geworden, dit iets is wat God verdriet doet. Hij wil namelijk dat we als mensen vrij zijn. Vrij om te leven, om te genieten, om dankbaar te zijn, om gezonde relaties aan te gaan en vrij om naar anderen om te zien. Door jezelf in de schulden te steken, beperk je je levensvrijheid enorm. Je komt niet tot je recht, je komt niet tot bloei want je hebt niet alleen schulden, je voelt je ook nog eens schuldig.

Schuldhulpmaatje

Misschien ben jij iemand die schulden heeft. Klop aan bij Schuldhulpmaatje, zoek hulp, kom uit die put! Misschien heb je geen schulden (meer), maar voel je je wel schuldig over dingen die je hebt gedaan of nog steeds doet.

Hoe God kijkt

Wij geloven dat God jou zo goed kent, dat hij ook dit van jou weet. Hij wil jou helpen met datgene waar je mee struggelt. Ook in je financiën. Goed voor jezelf zorgen, ook financieel, maakt God blij. Bekijk dit filmpje eens om erachter te komen hoe God naar jou kijkt.


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Vul dan onderstaand formulier in.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor